Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, νέες συνταγές από την chef Μαίρη Παναγάκου.

 

Υλικά (για 8 άτομα)

1 κοτόπουλο περίπου 1.000 – 1.200 γρ

3 καρότα πλυμένα και καθαρισμένα

2 φύλλα δάφνης

3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη(προαιρετικά)

3/4 φλ τσ γλυκό τραχανά

2 κ σ βούτυρο φρέσκο

1/2 φλ τσ ελαιόλαδο

1 κ σ δυόσμο ψιλοκομμένο

5 αυγά

2 φλ τσ κεφαλοτύρι τριμμένο

1 φλ τσ γραβιέρα τριμμένη

λίγο αλάτι αν χρειάζεται και λίγο λευκό πιπέρι

7 φύλλα κρούστας για γλυκά

 

Τρόπος παρασκευής

 

  1. Βράζετε το κοτόπουλο σε άφθονο αλατισμένο νερό για 30′ μαζί με τα καρότα και την δάφνη. Βγάλτε το και αφήστε το να κρυώσει. Κρατείστε τον ζωμό στην άκρη. Αφαιρέστε την πέτσα και τα κόκκαλα και κόψτε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια.

  1. Σοτάρετε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο για 5′ ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε τα κρεμμύδια, (το σκόρδο), τον δυόσμο και ρίξτε 2 φλ ζωμό σουρωμένο. Σιγοβράστε για 25′-30′ μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά.

  1. Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο στρογγυλό σκεύος και στρώστε τα φύλλα, αλειμμένα με βούτυρο ενδιάμεσα και πασπαλισμένα με τυρί. Αφήστε τις άκρες των φύλλων να εξέχουν αρκετά έξω από το σκεύος. Στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο ρίξτε το υπόλοιπο τυρί και αδειάστε το περιεχόμενο της στο ταψί.

  1. Χτυπείστε τα αυγά και αναμείξτε τα με τον τραχανά και 2 φλ τσ κρύο ζωμό σουρωμένο, από το κοτόπουλο. Περιχύστε με αυτά το μείγμα της πίτας  και γυρίστε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα μικρό στεφάνι γύρω από την πίτα.

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στο αερόθερμο στους 160ο και ψήνετε την κοτόπιτα για 50′-60′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της.

Αφήνετε την πίτα να κρυώσει και την σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture



follow us on twitter