Μάς ενημερώνει η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.
Υλικά για το φύλλο
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
3 κ σ λάδι
1 ποτήρι νερό χλιαρό (περίπου)
1 κ γλ αλάτι
1 κ σ χυμό λεμόνι
κόρν φλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
2 κιλά πατάτες
2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 πράσο
1 φλ τσ αλεύρι γοχ
αλάτι και πιπέρι
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
σουσάμι και παπαρουνόσπορο
Τρόπος παρασκευής
1. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τις πατάτες σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβετε και το πράσο και το ανακατεύετε με τις πατάτες, αρκετό αλάτι, πιπέρι το 1 φλ τσ αλεύρι και 1/2 φλ τσ λάδι.
2. Ανοίγετε τα μισά φύλλα και τα στρώνετε σε καλά λαδωμένο ταψί, καλά λαδωμένα και αυτά μεταξύ τους. Απλώνετε τη γέμιση, την ισιώνετε και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα,
αφού τα λαδώσετε.
3. Χτυπάτε ελαιόλαδο με λίγο νερό και το απλώνετε με πινέλο πάνω από την πίτα. Πασπαλίζετε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
4. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 170ο και ψήνετε για 1 περίπου ώρα. Για να γίνει πιο τραγανό το φύλλο, στην 1/2 ώρα, βγάζετε το ταψί και ραντίζετε την πατατόπιτα με λάδι.
Ξαναβάζετε στο φούρνο και ψήνετε για άλλη 1/2 ώρα.
Ευχαριστούμε την κ. Παναγάκου για τις πληροφορίες.
Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης.
Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.
Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:
follow us on twitter