Μάς ενημερώνει η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.

 

Υλικά για την ζύμη

125 γρ βούτυρο
2 φλ τσ αλεύρι γοχ
1 αυγό

Για την γέμιση

3 κ σ ζάχαρη
1 1/2 κ γλ κανέλα
4-5 μήλα

Για την επικάλυψη αμυγδάλου

150 γρ ζάχαρη
100 γρ βούτυρο
2 κ σ αλεύρι
2 κ σ γάλα
100 γρ αμύγδαλα φιλέ

Τρόπος παρασκευής

1.    Αναμειγνύετε το αλεύρι με το βούτυρο και πλάθετε με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματίσετε μικρά κομματάκια σαν τρίμματα ψωμιού.
2.    Προσθέτετε το αυγό και πλάθετε την ζύμη σαν μπάλα. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον, σκεπασμένη με πετσέτα στην λεκάνη.
3.    Ανοίγετε την ζύμη σε στρογγυλό φύλλο και την απλώνετε σε ταρτιέρα που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τρυπάτε με πιρούνι την βάση της τάρτας
και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις, στους 200ο για 10′. Την βγάζετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει.
4.    Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες. Τα βράζετε με την ζάχαρη και την κανέλα σε ελάχιστο νερό για 2’3′. Ετοιμάζετε την επικάλυψη του αμύγδαλου.
5.    Λιώνετε το βούτυρο με την ζάχαρη σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε το αλεύρι και το γάλα, βράζετε το μείγμα και προσθέτετε τα αμύγδαλα.
6.    Γεμίζετε την τάρτα με τα μήλα και απλώνετε από πάνω το μείγμα αμυγδάλου που ετοιμάσατε. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 220ο
μέχρι να ροδίσουν τα αμύγδαλα.
7.    Σερβίρετε την τάρτα ζεστή και την συνοδεύετε με παγωτό βανίλια ή λευκή σος βανίλιας.

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Παναγάκου για τις πληροφορίες.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture

follow us on twitter