Μάς ενημερώνει η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.

 

Υλικά για 4-6 μερίδες

1 1/2 κιλό ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος, σε μερίδες
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 ποτήρι πολτοποιημένες ντομάτες
3 ώριμες ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
1 φλ τσ μαιντανό
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

1.    Σε βαθύ τηγάνι βάζετε 2-3 κ σ λάδι και σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμύδια, να μαραθούν. Απλώνετε τα μισά κρεμμύδια σε μέτριο ταψί και βάζετε επάνω τις μερίδες του ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια και πασπαλίζετε με τον μαιντανό.
2.    Ψιλοκόβετε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ρίχνετε πάνω από τον μαιντανό σε όλο το ταψί. Απλώνετε από πάνω τις φέτες ντομάτας περιχύνετε με τον ντοματοπολτό, το λάδι, το λίγο αλάτι και το πιπέρι και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170ο.
3.    Ψήνετε το πλακί για 40′ περίπου και το σερβίρετε ζεστό. Συνοδεύεται με άσπρο ρύζι ή τηγανητές πατάτες και κόκκινο δυνατό κρασί.

 

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Παναγάκου για τις πληροφορίες.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης, που περιλαμβάνει bungalows, ταβέρνα, εστιατόριο και bar δίπλα στην πισίνα.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture

follow us on twitter