Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

2η η Ελλάδα Παγκοσμίως με 581 βραβευμένες ακτές

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 581 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 53 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, και ότι στο σύνολο των 53 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα σε αριθμό συνολικών βραβεύσεων αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Φέτος, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα. Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, σε δύο φάσεις. Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην βραβευμένη παραλία του Δήμου Γλυφάδας, με την συμμετοχή περισσότερων από σαράντα παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής (ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ).Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, έγινε το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens με παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού. (Πηγή: Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)

 

«Δραπετεύουν» από τη φυλακή μέσα από το σχολείο τους

Το 19ο Δημοτικό Κορυδαλλού, που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη, είναι ένα σχολείο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει άλλο Δημοτικό μέσα σε φυλακή. Τα 25 «πρωτάκια» που κάθονται στα θρανία του (τα οποία είναι, δυστυχώς, πολύ λιγότερα από τους ανθρώπους που λαχταρούν να γίνουν μαθητές), διψούν για γνώση, παθιάζονται με τα μαθήματά τους και βρίσκουν έτσι μια διέξοδο από τη δυστοπία του εγκλεισμού. Πρόκειται για δικαίωση της εκπαιδευτικής κοινότητας που εδώ και χρόνια ζητάει σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλες τις φυλακές. (Πηγή: Εφ. Συν Ντίνα Δασκαλοπούλου.)

 

Πάθος για μάθηση

«….Μπροστά οι επίσημοι και πίσω οι μαθητές, όπως σε κάθε σχολική γιορτή. Τα «πρωτάκια» κάθονται κυρίως στη γαλαρία. Δίπλα μου, ο ας τον πούμε Γιάννης κρατάει το μπλε τετράδιό του. Λέξεις για την καρτέλα, Αριθμητική, Γεωγραφία κι ένα σκίτσο δικό του: εκείνος, εκείνη, μια καρδιά, Γ+Κ = love. Είναι 43 χρόνων και μαθητής της Α΄Δημοτικού. Όπως οι περισσότεροι συμμαθητές του, δεν πήγε ποτέ στο σχολείο. «Πήρε 33 μήνες σκαστούς», που στην αργκό της φυλακής σημαίνει ότι αυτή είναι η ποινή του. Κι αυτό εδώ το σχολείο είναι ό,τι καλύτερο του έχει συμβεί από τότε που πέρασε την πύλη της φυλακής, αφήνοντας πίσω την Κ. και τα παιδιά τους. Το σχολείο είναι ο τρόπος να δραπετεύει από τους άθλιους θαλάμους και τα στενά κελιά, να γεμίζει τις ατέλειωτες ώρες της πλήξης και της απραξίας, να περιμένει κάτι για την κάθε επόμενη μέρα, να πιστεύει ότι κάποια άλλη σημασία έχει η ποινή του εκτός από την τιμωρία. Δεν θα συναντήσεις πουθενά αλλού μαθητές να αγαπούν το σχολείο τους τόσο πολύ όσο οι φυλακισμένοι, γιατί εδώ το σχολείο είναι κάτι παραπάνω από εκπαιδευτική διαδικασία: είναι η επαφή με τον έξω κόσμο, ο χώρος που για λίγες ώρες αφήνουν πίσω την ταυτότητα του κρατούμενου, νιώθουν άνθρωποι ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους και που χτίζουν σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ τους και με τους δασκάλους τους…» (Πηγή: Εφ. Συν Ντίνα Δασκαλοπούλου.)

 

 Μείναμε φτωχότεροι… Πέθανε ο κορυφαίος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Πέθανε ο κορυφαίος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου σε ηλικία 79 ετών. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού με παγκόσμια απήχηση μέσα από το έργο του ενώ το 1982 είχε βραβευτεί με Όσκαρ  για το ομώνυμο τραγούδι της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» ενώ την ίδια χρονιά δημιούργησε το ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ.Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου (Βαγγέλης Παπαθανασίου) γεννήθηκε στην Αγριά Βόλου στις 29 Μαρτίου 1943 και άρχισε να συνθέτει από πολύ νέος (4 ετών). Κατά βάση ήταν αυτοδίδακτος, καθώς αρνήθηκε να πάρει μαθήματα κλασικού πιάνου. Σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Στα 6 του και χωρίς καμία εκπαίδευση έδωσε την πρώτη δημόσια παράστασή του, με δικές του συνθέσεις. Από την παιδική του ηλικία, η μοναδική και αυθόρμητη τεχνική του, που του επιτρέπει να εξαλείφει την απόσταση ανάμεσα στην έμπνευση και στην στιγμή της εκτέλεσης, ήταν προφανής και έκδηλη. Νεαρός, στη δεκαετία του ’60, σχημάτισε το συγκρότημα Forminx που ήταν αρκετά δημοφιλές στην Ελλάδα. Το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου και απόλαυσε την τρίχρονη συνεργασία του με το συγκρότημα των Αphrodite’s Child, ένα σχήμα που δημιούργησε με τον Ντέμη Ρούσσο κι έγινε το δημοφιλέστερο της Ευρώπης εκείνη την περίοδο. Χρησιμοποιώντας αυτή την εμπειρία του σαν ένα πρώτο βήμα στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας, άρχισε στη συνέχεια να εξαπλώνει τους ερευνητικούς, μουσικούς και ηχητικούς του ορίζοντες, μέσα από τη χρήση της ηλεκτρονικής τεχνογνωσίας. Το 1975 αφήνει τους Aphrodite’s Child για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Εκεί, πραγματοποιεί το όνειρό του, δημιουργώντας υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μουσικών ηχογραφήσεων, τα Nemo Studios. Το 1978 συνεργάζεται με την Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παππά στο άλμπουμ με τίτλο «Ωδές» που περιείχε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ενώ το 1986 συνεργάζονται εκ νέου στο άλμπουμ «Ραψωδίες», καθώς επίσης και μία σειρά άλμπουμ με τον Jon Αnderson του συγκροτήματος των Υes. (Πηγή:Γλυφάδα Metropolitans)

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες και τη φωτογραφία.