Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Δάκρυα και θυμός για τον Άλκη, για κάθε Άλκη

O Άλκης δεν είναι το πρώτο θύμα αυτής της άγριας και ανελέητης βίας που υπάρχει στα γήπεδα πολλές δεκαετίες. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να είναι το τελευταίο όπως και η υποκρισία που υπάρχει σε παράγοντες και πολιτεία. Το λένε καθαρά και με το κείμενο τους οι «Ορίτζιναλ 21» « …ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ! Έλεος! Δεν θα χύσουμε κροκοδείλια δάκρυα πάνω από το πτώμα ενός παιδιού! Δεν θα γίνουμε υποκριτές κοροϊδεύοντας τον κόσμο ολόκληρο, καθώς και τους ίδιους μας τους εαυτούς…»  και όπως επισημαίνει και ο Θανάσης Κρατερός στην Αυγή «Προφανώς υπάρχουν και βαθύτερα αίτια. Η κοινωνική απόγνωση, η αποξένωση, η κουλτούρα του ανδρισμού, τα αδιέξοδα των νέων, ο νεοφιλελευθερισμός. Αλλά από κάπου θα πρέπει να αρχίσουμε. Δεν φταίει το ποδόσφαιρο, λένε και ξαναλένε. Δεν φταίει το ποδόσφαιρο, φυσικά. Φταίει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο….»

 

Ποτέ ξανά

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΔΑ ελπίδα να ταράξει επιτέλους τον βούρκο του κοινωνικού ωχαδελφισμού, συμβάλλοντας στον τερματισμό της παράλογης οπαδικής βαρβαρότητας, προσυπογράφω και αναδημοσιεύω το βαθιά αυτοκριτικό κείμενο της κιτρινόμαυρης «Ορίτζιναλ 21» με αφορμή το στυγνό φονικό της Θεσσαλονίκης. Τα κεφαλαία δικά της. Ιδού: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ! Έλεος! Δεν θα χύσουμε κροκοδείλια δάκρυα πάνω από το πτώμα ενός παιδιού! Δεν θα γίνουμε υποκριτές κοροϊδεύοντας τον κόσμο ολόκληρο, καθώς και τους ίδιους μας τους εαυτούς. Η τοποθέτηση μας θα είναι όπως μας αρμόζει: ΓΝΗΣΙΑ και ΟΧΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ. Αν ο Αλκης δεν άφηνε την τελευταία του πνοή χτες και απλώς νοσηλευόταν ως τραυματίας στο νοσοκομείο, όπως γίνεται στο 99,99% των περιπτώσεων, οι συντοπίτες των Αρειανών σήμερα θα καυχιόντουσαν στα στέκια τους και χρησιμοποιώντας την οπαδική αργκό θα έλεγαν ότι: «Τους την κάναμε στο Χαριλάου». (Πηγή: Εφ. Συν Δημήτρης Νανούρης)

 

Έγκλημα και υποκρισία

«Ηλίθιοι βάρβαροι σκότωσαν ένα παιδί στου Χαριλάου. Γιατί στην ερώτησή τους ποια ομάδα υποστηρίζει απάντησε λάθος, λέει το ρεπορτάζ. Και πάνω από τον θρήνο των γονιών και των φίλων του, τον θρήνο και την απορία όλης της κοινωνίας -πώς είναι δυνατόν;- ακούστηκαν πάλι τα ίδια και τα ίδια. Να σε πιάνει απελπισία. Κοινοτοπίες, κηρύγματα και ρητορείες… Φταίει η Πολιτεία που δεν τολμά, η κοινωνία που δεν αντιδρά, η αγριότητα του συστήματος που ζούμε, η βία των λέξεων στη Βουλή, η κουλτούρα του ανδρισμού…..Προφανώς υπάρχουν και βαθύτερα αίτια. Η κοινωνική απόγνωση, η αποξένωση, η κουλτούρα του ανδρισμού, τα αδιέξοδα των νέων, ο νεοφιλελευθερισμός. Αλλά από κάπου θα πρέπει να αρχίσουμε. Δεν φταίει το ποδόσφαιρο, λένε και ξαναλένε. Δεν φταίει το ποδόσφαιρο, φυσικά. Φταίει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Παραγωγός και άσυλο τραμπούκικης μαυρίλας, δημοσιογραφικής κιτρινίλας, πολιτικής καμαρίλας.  Όποιος δεν καταλαβαίνει ας ρίξει μια ματιά στα ονόματα των μεγάλων αφεντικών του. Που διαθέτουν καθένας την ομάδα του, τα ΜΜΕ του, τις επιρροές του στην κυβέρνηση. Κι όταν ανοίγουν το στόμα τους, κλείνει τη μύτη η λογική….» (Πηγή: Αυγή, Θανάσης Καρτερός)

 

«Χωρίς μέτρα, ο καρκίνος θα γίνει κύρια αιτία θανάτων στην Ε.Ε.»

Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της πανδημίας 1 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί. Άκρως ανησυχητικές οι διαπιστώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας: Η Covid-19 επισκίασε τις άλλες ασθένειες με συνέπεια να εγκαταλειφθεί ο προληπτικός έλεγχος, να αναβληθούν χειρουργικές επεμβάσεις, να μειώνονται οι πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης μιας σοβαρής νόσου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής, έως και 1 στα 2 άτομα με πιθανά συμπτώματα καρκίνου δεν παραπέμφθηκε επειγόντως για διάγνωση και 1 στους 5 καρκινοπαθείς στην Ευρώπη εξακολουθεί να μη λαμβάνει επί του παρόντος τη χειρουργική ή χημειοθεραπευτική θεραπεία που χρειάζεται! Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου πήρε… τ’ όπλο της κατά του καρκίνου. Δεν είναι μόνο γιατί η ίδια έχει περάσει τη δική της περιπέτεια υγείας, αλλά και γιατί ο καρκίνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόωρων θανάτων στην Ε.Ε. « Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλα 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτόν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 555.000 γυναικών και πάνω από 2.000 νέων ανθρώπων. Είναι περισσότερες από τις ζωές που έχουμε χάσει από την Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Ο καρκίνος έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην ατομική υγεία, αλλά και σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο», εξήγησε. (Πηγή: Εφ. Συν Μαρία Ψαρά)

 

Βαριές οι συνέπειες της πανδημίας στα παιδιά

Έκρηξη περιστατικών ψυχικής υγείας στα παιδιά στη Βρετανία διαπιστώνει έρευνα του BBC, το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2021. Η πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown φαίνεται ότι είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, περίπου 409.347 παιδιά κάτω των 18 ετών παρουσίασαν διάφορα προβλήματα που έχρηζαν θεραπείας, μεταξύ των οποίων αυτοκτονικές τάσεις και αυτοτραυματισμούς, διατροφικές διαταραχές, κ.λπ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο το 2019 τα αντίστοιχα περιστατικά ήταν 230.591. Συνολικά, η αύξηση των περιστατικών ξεπέρασε το 77% μεταξύ των παιδιών, ενώ αύξηση περιστατικών ψυχικής υγείας έχουν καταγράψει και οι διευθυντές σχολείων, περιστατικών όμως που δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία του NHS, στο οποίο καταγράφονται μόνο οι περιπτώσεις όσων ζήτησαν κάποια μορφή ιατρικής φροντίδας. (Πηγή: Εφ. Συν)

 

#MeNow_MeToo- Σοφία Μπεκατώρου

Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τη λειτουργία της πλατφόρμας menowmetoo.gr του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) παρουσίασαν το Ε.Δ.κ.Β. και η Σοφία Μπεκατώρου, επισημαίνοντας ότι μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της έχουν καταγραφεί 208 αναφορές κακοποίησης. Η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, της οποίας η εξομολόγηση πριν από περίπου ένα χρόνο έγινε η αφετηρία του κινήματος Me Too στην Ελλάδα και συμμετέχει στην πρωτοβουλία #MeNow_MeToo έφερε παράλληλα στο φως δυο σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες έφτασαν μεταξύ άλλων και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας. Η μία αφορά σε ασελγείς πράξεις εις βάρος τετράχρονου αγοριού και η άλλη στην κακοποίηση αθλητή της Εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το #MeNow_MeToo, η κ. Μπεκατώρου ξεκαθάρισε ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, «είναι περισσότερο για να έρθουμε με τα πλαίσια σε επαφή και να τα βοηθήσουμε να εισάγουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των ατόμων που βρίσκονται, εργάζονται, τους προσφέρονται υπηρεσίες στα περιβάλλοντα αυτά. Μέσω της καταγραφής βοηθάμε τα θύματα να διασυνδεθούν μεταξύ τους όταν έχουν κοινό δράστη, έτσι ώστε οι καταθέσεις τους να ισχυροποιηθούν, γιατί σε υποθέσεις κακοποίησης ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν μάρτυρες». (Πηγή: TVX- Σοφία Μπεκατώρου)

 

photo: Stamatis Skampardonis

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.