Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 

«Εδώ Νοσοκομείο!!! Είμαστε άοπλοι!!!»

Εδώ …Νοσοκομείο!

Εδώ Νοσοκομείο!

Εδώ Νοσοκομειακοί γιατροί

Εδώ ΟΕΝΓΕ

Χρειαζόμαστε στρατιώτες! (μόνιμο προσωπικό)

Χρειαζόμαστε επιθετικά όπλα! (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ)

Χρειαζόμαστε αμυντικά όπλα! (ατομικά μέτρα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μη βγει εκτός μάχης)…

(Πηγή: atexnos.gr- Γεωργία Καλαμποκά)

 

Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε επί της ουσίας η χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ μαίνεται η πανδημία με επίκεντρο πλέον την ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η ιταλο-ισπανική απαίτηση για άμεσα μέτρα ως απάντηση στην οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, προσέκρουσε στην απόλυτη γερμανική επιμονή στο μοντέλο της λιτότητας, με αποτέλεσμα το κοινό ανακοινωθέν να παραπέμπει στο Eurogroup, σε δύο εβδομάδες, για να παρουσιαστεί μια δέσμη μέτρων. «Πέτρα του σκανδάλου» αποτέλεσε η έκδοση ή όχι «κορωνο-ομόλογου», πρόταση την οποία ήδη είχαν προσυπογράψει 9 αρχηγοί κρατών της ΕΕ, με τη Γερμανία να απαντά ότι η Ένωση «με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχει ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις». Το αρχικό σχέδιο συμπερασμάτων – θυμίζουμε –  απορρίφθηκε από την ιταλική και την ισπανική κυβέρνηση, εξαιτίας ακριβώς της αρνητικής στάσης ορισμένων χωρών μελών, και συγκεκριμένα της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. (Πηγή: Left.gr)

 

Απαιτείται Παγκόσμια Συνεργασία

«…Η καταιγίδα θα περάσει, αλλά οι επιλογές που κάνουμε τώρα θα αλλάξουν τις ζωές μας για τα επόμενα χρόνια», γράφει για την πανδημία του κορωνοϊού ο διάσημος Ισραηλινός ιστορικός και στοχαστής Γιουβάλ Νώε Χαράρι, εστιάζοντας στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, καθώς οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειες ανάσχεσης του φονικού ιού…»

 

Γιουβάλ Νώε Χαράρι

Ο συγγραφέας των βιβλίων «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» και «Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος», διερωτάται στο άρθρο του στους Financial Times κατά πόσον θα πρέπει να θυσιαστεί η ιδιωτικότητα στον βωμό της Υγείας και να μπορέσει η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί. «Η ανθρωπότητα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια παγκόσμια κρίση, ίσως τη μεγαλύτερη της γενιάς μας. Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις τις επόμενες εβδομάδες πιθανώς θα διαμορφώσουν πιθανώς τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια, όχι μόνον τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την οικονομία μας, την πολιτική και τον πολιτισμό. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Και να λάβουμε επίσης υπόψη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ενεργειών μας. Όταν επιλέγουμε μεταξύ διάφορων εναλλακτικών, πρέπει να σκεφτόμαστε όχι μόνο πώς θα αντιμετωπίσουμε την άμεση απειλή, αλλά και πώς θα είναι ο κόσμος που θα ζήσουμε όταν περάσει η καταιγίδα. Ναι, η καταιγίδα θα περάσει, η ανθρωπότητα θα επιβιώσει, οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε ακόμα ζωντανοί –αλλά θα ζούμε σε έναν αλλιώτικο κόσμο…»

 

Αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Βούλας

ΑσκληπιείοΚατά την, με διαδικτυακό τρόπο, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας στις 24 Μαρτίου συζητήθηκε το σοβαρό γεγονός της πανδημίας λόγω κορονοϊού και τα περαιτέρω μέτρα που οφείλει να λάβει ο Δήμος και η πολιτεία εν γένει. Εκ μέρους της δημοτικής κίνησης «Ανατροπή στη Γλυφάδα» ο επικεφαλής και δημοτικός  σύμβουλος  Τάσος Ταστάνης και ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Σκαμπαρδώνης προέβησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στα πλαίσια αυτά είναι ιδιαίτερα επίκαιρη – και επείγουσα όσο ποτέ – η ανάγκη αναβάθμισης του Ασκληπιείου της Βούλας σε ρόλο Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου. Οι ελλείψεις, που καταγγέλλονται από τους γιατρούς στο νοσοκομείο που αποτελεί και σημείο αναφοράς για τον cov-19, απαιτείται να καλυφθούν άμεσα! Ζητήθηκε από την Δημοτική μας παράταξη η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης από την δημοτική αρχή έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο Γλυφάδας βασικές ανάγκες του νοσοκομείου του Ασκληπιείου της Βούλας ειδικά αυτή την περίοδο όπου το Δημόσιο αυτό νοσοκομείο καλύπτει και τις ανάγκες των δημοτών της Γλυφάδας.

Η αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Γλυφάδα, που ιδρύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, πρέπει να βρει συνέχεια και με Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Άνω Γλυφάδα. Η ενδυνάμωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» με επιπλέον μόνιμο προσωπικό, η δημιουργία νέων υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση λόγω του κορονοϊού πρέπει να παγιοποιηθεί με νέες προσλήψεις προσωπικού και βελτιώσεις που θα μείνουν και για την αυριανή ημέρα.

 

Εθελοντική Αιμοδοσία στη Γλυφάδα

Ο Δήμος Γλυφάδας διοργανώνει το πρωί της Τετάρτης 1 Απριλίου έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία. Με όλα τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης για τους γιατρούς και τους εθελοντές αιμοδότες, με πλήρη σεβασμό σε όλους τους κανόνες και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για να μην υπάρξει η παραμικρή έλλειψη, ιδίως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, για όσους χρειάζονται ή χρειαστούν αιμοληψία. Για κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη αυτό το δώρο ζωής. (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans)

 

Κατεδάφιση Κοινωνικού Ιατρείου

Λόγω της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 24/3 που αφορούσε την κατεδάφιση του Κοινωνικού Ιατρείου ζητήσαμε σαν «Ανατροπή στη Γλυφάδα» την άμεση παρέμβαση του Δήμου. Θεωρούμε προκλητική αυτή την συγκεκριμένη στιγμή με την κρίση που περνάει η χώρα να προχωρήσει η κυβέρνηση σ΄ αυτή την προκλητική πράξη.

 

 

 

Κορώνα – γράμματα η μοίρα της ανθρωπότητας

Κορώνα – γράμματα η μοίρα της ανθρωπότητας. Για εφιαλτική κυριολεξία πρόκειται, όχι για μακάβριο λογοπαίγνιο. Ο κορωνοϊός αφάνισε ήδη χιλιάδες ανθρώπους, απειλεί δε ασύγκριτα περισσότερους – και μάλιστα, προς το παρόν, κυρίως σε χώρες ακμαίες. Παγώνει ο νους, εικάζοντας τι θα συμβεί αν η νόσος αλώσει και την Αφρική ή την Ινδία με τους αναρίθμητους πένητες, που δεν έχουν καν πρόσβαση σε καθαρό νερό (ποιο σαπούνι), καθώς και χώρες εκθεμελιωμένες από τον πόλεμο: τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Αν παραδόθηκαν χωρίς σοβαρή αντίσταση κράτη όπως η Ιταλία και η Ισπανία, πού να βρεθεί σωστική αλληλεγγύη για τους έτσι κι αλλιώς παρίες του κόσμου τούτου. Πώς να σωθεί το Ιράν, λ.χ., έτσι όπως παγιδεύτηκε ανάμεσα στους μουλάδες (που κηρύσσουν ότι τον ιό τον κατασκεύασαν αμερικανικά εργαστήρια) και τους Αμερικανούς, που δεν αίρουν το καταστροφικό εμπάργκο και αντιπροτείνουν «φιλανθρωπική βοήθεια» επικοινωνιακού χαρακτήρα; Και πώς να αποφύγουν το μαζικό θανατικό οι Παλαιστίνιοι στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, όταν, όπως δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του ΠΟΥ για την Παλαιστίνη, λόγω του πολύχρονου αποκλεισμού καταστράφηκε το σύστημα υγείας (δεν υπάρχουν ούτε τα βασικά φάρμακα) και επιπλέον το 90% του νερού θεωρείται μεν πόσιμο, στην πραγματικότητα όμως είναι ακατάλληλο. (Πηγή: Καθημερινή-Παντελής Μπουκάλας 25.03.20)

 

Ο τρόμος και η αθλιότητα του μπουρδο-φιλελευθερισμού

Τελικά, οφείλουμε κάτι σημαντικό σ’ αυτό το μικροσκοπικό κι αόρατο πραγματάκι που δεν ξέρουμε ακόμη πώς τρύπωσε μέσα μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κι απειλεί να κατακλύσει –αλλά όχι απαραίτητα να καταλύσει– τα σώματα του 60-70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οφείλουμε στον Covid-19 –που ίσως του αξίζει ένα καλύτερο όνομα, είναι κρίμα να προκαλείς τόσο παγκόσμιο σαματά και να σε βαφτίζουν με πέντε αρχικά και δύο νούμερα–, του οφείλουμε λοιπόν το ξεβράκωμα και τον εξευτελισμό οικονομικών δογματισμών που κυριάρχησαν στον κόσμο για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, αλλάζοντας τα φώτα στον πλανήτη και στην ανθρωπότητα. Οφείλουμε στον κορονοϊούλη μας την αποκάλυψη της γύμνιας του νεοφιλελευθερισμού και της απάτης του μονεταρισμού, που έπειτα από μισό αιώνα ιδεολογικού και πολιτικού μονοπωλίου σκάνε σαν τσιχλόφουσκα στα μούτρα των εμπνευστών τους (όσων ακόμη ζουν) και των ζηλωτών τους (που δυστυχώς ζουν και βασιλεύουν). (Πηγή: Εφ.Συν 15.03.20)

 

Κραυγές αγωνίας από τα νοσοκομεία

«Ο πατέρας μου δεν έχει facebook. Είναι ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ Παπανικολάου. Θα ήθελε να ακουστεί το παρακάτω: “Δεν έχουμε μάσκες!!! Μπαίνουν μέσα στους θαλάμους ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές. Το μέλλον αβέβαιο και μάλλον τραγικό. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς”», γράφει η Ε.Κ. στο facebook το απόγευμα της Τετάρτης, προσθέτοντας: «Χειροκροτάμε τους υγειονομικούς τους οποίους στέλνουμε στη μάχη χωρίς όπλα. Έκκληση σε όποιον ακούει. Το ηθικό είναι χαμηλό και χρειαζόμαστε ουσιαστική βοήθεια. Κράτος, πολίτες, όποιος μπορεί να σκεφτεί πως μπορούμε να παράγουμε μάσκες ή ότι άλλο μπορούμε να κάνουμε να βοηθήσουμε”». Κάτι αντίστοιχο είπε άλλωστε σήμερα και ο διευθυντής Επειγόντων στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκος, αναφερόμενος στη διαχείριση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ:  Όπως επισημαίνει: «Μετά από 1 μήνα που εγώ και το τμήμα μου είμαστε μέσα στη φωτιά θεώρησα ότι πρέπει να ακουστεί η φωνή μου και οι υπεύθυνοι να αφήσουν τα ευχολόγια και να ξεκινήσουν να διορθώνουν και να λύνουν προβλήματα όσο είναι ακόμα καιρός».

 

Θέατρο Πορεία

Το θέατρο Πορεία, θέλοντας να βοηθήσει με τον τρόπο του στην αντιμετώπιση της δοκιμασίας που περνάει η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εμβληματικές θεατρικές παραστάσεις από την εικοσαετή του πορεία, χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο. Κάθε ημέρα θα είναι διαθέσιμη μία διαφορετική παράσταση από το αρχείο του. Μέσα από το site του θεάτρου, στον σύνδεσμο κάθε παράστασης, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παραστάσεις στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί. Η αρχή έγινε με τη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, τη Τρίτη 24/3. Ο προγραμματισμός παρατίθεται αναλυτικά παρακάτω:

  • –    Οι Τρεις ευτυχισμένοι του Eugène Labiche, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, 2017, Σάββατο 28/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
  • –    Τρεις Αδερφές του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2016, Κυριακή 29/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
  • –    Μιράντα βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Oskaras Korsunovas, 2016, Δευτέρα 30/3  (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
  • –    Το Κτήνος στο Φεγγάρι του Richard Kalinoski (Playwright 615 Dove St. Oshkosh, WI 54902 920.232.5635 rkalinoski@sbcglobal.net kalinosk@uwosh.edu), σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2009,  Τρίτη 31/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
  • –    Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν του Eugene Labiche, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2010, Τετάρτη 1/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
  • –    Βάκχες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Renate Jett, 2008, Πέμπτη 2/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
  • –    Το Τυφλό Σημείο του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2008, Παρασκευή 3/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
  • –    Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου και στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου, σε σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis, 2006, Σάββατο 4/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)

 

Το σύμβολο των ημερών

Σε μια ταράτσα της Αθήνας, ανάμεσα στις πολυκατοικίες τής άλλοτε πολύβουης πρωτεύουσας, ο 16χρονος S.F., μαθητής της Α’ Λυκείου, με όπλο το ταλέντο και τη φαντασία του δημιούργησε ένα γκράφιτι εμπνεόμενος από την Covid-19.Στον χώρο δεσπόζει το πρόσωπο μίας γυναίκας που φοράει μία ιατρική μάσκα, το «σύμβολο» των ημερών ενάντια στον κορονοϊό. «Επέλεξα να αποτυπώσω ένα βλέμμα στο οποίο ο θεατής να μπορεί να αντιληφθεί τη λύπη καθώς και την απόγνωση λόγω της δραματικής εξέλιξης σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού», λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο S.F. Το έργο αυτό συμβολίζει την δική του οπτική γωνία στο πώς αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες λόγω του κορονοϊού. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο λόγος που αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το γκράφιτι, ήταν η επιθυμία του να αποτυπώσει την καθημερινότητα πλέον όλων των πολιτών οι οποίοι κυκλοφορούν μονίμως με μάσκες, ενώ ταυτόχρονα ήθελε να αποδώσει στο έργο του και την προσωπική του άποψη σχετικά με το θέμα. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter