Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στη Γλυφάδα,

στην Ελλάδα,

στον Κόσμο

 

 

Πάμε Κράβαρα;

Ναι στα Κράβαρα ή στην Ορεινή Ναυπακτία αν προτιμάτε που είναι πιο εύηχο. Για την ευρύτερη περιοχή είχα ακούσει πάρα πολλά, είχα κι ένα ψώνιο με τη λίμνη του Μόρνου και το Κάλλιο, αλλά στην ορεινή Ναυπακτία δεν είχα πατήσει το πόδι μου. Έτσι πήρα τις μηχανές μου μια Παρασκευή και τράβηξα κατά πάνω. Όταν άφησα πίσω μου την Ναύπακτο άρχισα να απογοητεύομαι. Κάτι δεν μου κόλλαγε. Έφταιγε η μουντάδα κι η καταχνιά, ήταν και το ψιλόβροχο που μου έσπαγε τα νεύρα. Όμως κάποια στιγμή το φως γλύκανε κι άρχισε η φύση να δείχνει τα γήινα χρώματα της. Κουβαλώντας την πίεση και το άγχος της Αθήνας μπορείς να παρασυρθείς και να φθάσεις μέχρι την Αμπελακιώτισσα χωρίς να σταματήσεις λεπτό. Σταματάς όμως βάζεις χειρόφρενο και βγαίνεις έξω στη βροχή χωρίς σκοπό. Βρέχεσαι, ρουφάς με τα μάτια σου το τοπίο, αφουγκράζεσαι τους ήχους, βλέπεις βατράχια και καβούρια στα ορεινά και τρελαίνεσαι. Κι όμως είσαι κοντά σε δυο ποτάμια, τον Εύηνο και το Μόρνο, έχει υγρασία –υπάρχει ζωή. (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans – Σταμάτης Σκαμπαρδώνης)

Αμπελακιώτισσα

Άνω Χώρα

Άνω Χώρα είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Αποδοτίας. Μπαίνοντας στο χωριό αισθάνεσαι ότι οι άνθρωποι που ζουν το αγαπάνε κι αυτοί που έφυγαν φρόντισαν να αφήσουν κάτι για τους νεότερους. Έτσι λοιπόν στην πλατεία του χωριού ξαποσταίνει το λεωφορείο, που για πολλά χρόνια έκανε τη διαδρομή Ναύπακτος- Άνω Χώρα, ο περίφημος καρνάβαλος, που ήταν το μέσο μαζικής μεταφοράς για πολλά χρόνια. Λεωφορείο σκέτο καρναβάλι που μετέφερε κότες, κατσίκες και ανθρώπους. Στέκεται  περήφανο στην πλατεία του χωριού δωρεά του Κωνσταντίνου Χρυσανθόπουλου, του θρυλικού «Λωρίδα», που του βγήκε το παρατσούκλι επειδή ψηλός όπως ήταν κι αδύνατος, χωνόταν κάτω από το λεωφορείο για να επιδιορθώσει κάποια βλάβη. (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans – Σταμάτης Σκαμπαρδώνης)

 

Νάνσι Πελόζι

Ο λόγος του Τραμπ είχε τελειώσει με την ατάκα «αγαπημένοι μου Αμερικανοί τα καλύτερα έρχονται», οι Ρεπουμπλικάνοι χειροκροτούσαν και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι σηκώθηκε και εκείνη με τη σειρά της και επιδεικτικά ύψωσε τις σελίδες με την ομιλία του Τραμπ και τις έσκισε. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι με δήλωσή της είχε κατηγορήσει τη Γερουσία ότι μετέτρεψε σε κοινοτοπία «την παρανομία» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ παραμένει «απειλή για τη δημοκρατία».

 

Βάλ’ τους “Χ”

Η καμπάνια «Βάλ’ τους Χ» υποστηρίζει μια πόλη που σέβεται την ετερότητα και πιστεύει στο δικαίωμα της διαφορετικότητας. Ο δημόσιος χώρος, οι δρόμοι της πόλης είναι ο τόπος που συναντάμε το ξένο και το διαφορετικό. Ζω σε μια πόλη σημαίνει συγκατοικώ και έρχομαι σε επαφή, επικοινωνώ με το «άλλο». Καταγράφει περιστατικά και αποτυπώνει τη ρατσιστική βία που συνέβη, που έγινε δίπλα μας, δίπλα σου, μπροστά σου. Στον παρακάτω δρόμο, λίγο πιο πέρα από το σπίτι σου, έξω από το σχολείο, δίπλα στην εκκλησία. Η Καμπάνια και όλες οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιό της αποτελούν κοινή πρωτοβουλία της HumanRights360 και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

 

AGORA ΙΙ – Δεσμώτες

Το νέο ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου δημοσιογράφου και κινηματογραφιστή Γιώργου Αυγερόπουλου, AGORA ΙΙ – Δεσμώτες, βγάζει ειδήσεις, γιατί ήταν ο μόνος συνάδελφος, που ακολουθούσε κατά πόδας τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Βαρουφάκη στις πιο κρίσιμες συναντήσεις τους με τους θεσμούς. Είναι ίσως η σημαντικότερη καταγραφή της κρίσιμης τετραετίας 2015 – 2019 και ταυτόχρονα όπως λέει ο ίδιος «η αποτύπωση του αισθήματος ενός λαού, από την αισιοδοξία στην απογοήτευση μετά στον εκφασισμό στην συντηρητικοποίηση». Η ταινία AGORA ΙΙ – Δεσμώτες, είναι η δεύτερη ταινία του Αυγερόπουλου για την ελληνική κρίση, μετά το «AGORA – Από την Δημοκρατία στις Αγορές» το οποίο κυκλοφόρησε παγκοσμίως το 2015 και απέσπασε πέντε σημαντικά διεθνή βραβεία. Είναι μια συμπαραγωγή με τη συμμετοχή γερμανικών και γαλλικών δικτύων, στην οποία συμμετείχε και η ΕΡΤ πριν αποχωρήσει με απόφαση της νέας διοίκησης. (Πηγή TVX – Φωτεινή Λαμπρίδη)

 

16ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών

Το φετινό πρόγραμμα του 16ου Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών περιλαμβάνει 12 ταινίες μεγάλου μήκους από 9 χώρες –Ελλάδα, Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Η.Π.Α., Ιρλανδία, Τουρκία– συζητήσεις με σκηνοθέτες, επιτυχημένες συνεργασίες με Πρεσβείες, πολιτιστικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Περισσότερες πληροφορίες για το 16o Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.ellet.gr/node/973

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Στα πορτοκαλί φωτίστηκε το Δημαρχείο Γλυφάδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, την οποία τιμά, με συνεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο, καθιστώντας τη νόσο δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το 30%-50% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την έγκαιρη πρόληψη.
Είναι μύθος ότι ο καρκίνος είναι απλώς ένα ζήτημα υγείας. Η αλήθεια είναι ότι έχει ευρύτατη κοινωνική και οικονομική επίδραση, ακόμη και στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι μύθος ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια των πλουσίων, των ηλικιωμένων και των αναπτυγμένων χωρών. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί παγκόσμια επιδημία και επηρεάζει όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να φέρουν ένα δυσανάλογο βάρος. (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans)

 

Πάμπλο Πικάσο

Το κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει από 3 Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου την οπτικοακουστική εγκατάσταση «Πικάσο: γαλάζια και ροζ περίοδος». Πρόκειται για ένα οπτικοαουστικό ταξίδι στα πρώτα χρόνια ( 1900-1907) του Πάμπλο Πικάσο που φέρνει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με την δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη.

 

Επιτυχίες για τους συλλόγους της Γλυφάδας

Βράβευση 23 αθλητών/τριών του ΓΣ Γλυφάδας από τον ΣΕΓΑΣ Πειραιά και  & Νοτιοδυτικής  Αττικής για την κατάκτηση μεταλλίων στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα στίβου Παμπαίδων Α/Πανκορασίδων Α, Παίδων/Κορασίδων, Εφήβων/Νέων και Ανδρών/Γυναικών, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής χρονιάς 2019. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, στο Κινηματοθέατρο  “Γιάννης Ρίτσος ” του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

 

 

Την 1ηθέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ξίφους Ασκήσεως Εφήβων  κατέκτησε ο αθλητής του Ομίλου Ξιφασκίας Γλυφάδας Κωνσταντίνος Σταματόπουλος και την 3η Πανελλήνια Θέση στο Ξίφος Ασκήσεως Νεανίδων η αθλήτρια μας Αριάδνη Νάσκαρη, κατά την διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων–Νεανίδων 2020, που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, 18 και 19 Ιανουαρίου 2020.Στα Ομαδικά, η Γλυφάδα κατέκτησε την 2η Πανελλήνια Θέση στο Ξίφος Ασκήσεως Εφήβων με τους Κωνσταντίνο Σταματόπουλο, Πάνο Μαλτεζάκη, Δημήτρη Σοφρά και Ανδρέα Γεωργόπουλο.

 

Encardia

Τo συγκρότημα Encardia έρχεται στις 13.02.20  στο Faust Bar Theatre. Οι Encardia με κλεισμένα πια τα 16 κι ακόμα στην εφηβεία τους, θυμούνται, αναπολούν, ονειρεύονται, αποκαλύπτουν αυτά που ετοιμάζουν. Γιατί για κάθε εποχή που φεύγει, μια άλλη μας χαρίζεται. (Για περισσότερες πληροφορίες στο www.faust.gr)

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

twitter