Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 

Καλοκαιράκι με αποστάσεις και… απρόβλεπτα…

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά με αποστάσεις…. και πολλά απρόβλεπτα. Στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100.000 άνθρωποι ενώ ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι δηλώνει μετά τις εξεγέρσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πως «ο Τραμπ πρέπει να φύγει» και παίρνει ελπίδα από τη «νέα γενιά των λευκών» που διαδηλώνουν στο δρόμο. Το σύνθημα «Black lives matter» κυριαρχεί σ’ όλο τον κόσμο.  Ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει για το ταξίδι του στο Ισραήλ ενώ ετοιμάζει τον ανασχηματισμό. Η Ελληνικό ΑΕ επιμένει με καινούργιο έγγραφο της να φύγει το ΜΚΙΕ  για να μπουν επιτέλους οι μπουλντόζες του κ. Γεωργιάδη. Καλοκαίρι να σου πετύχει. Ας ελπίσουμε να μην επαληθευτεί το τραγούδι «τα καλοκαίρια μας μικρά και ατέλειωτοι οι χειμώνες….»

 

 

Τραγικές απώλειες

Στις ΗΠΑ, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100.000 άνθρωποι από κορονοϊό, 17 πολιτείες έχουν ανακοινώσει αύξηση των κρουσμάτων με την Αλαμπάμα και τη Νότια Καρολίνα να παρουσιάζουν διπλασιασμό κρουσμάτων σε περίοδο μίας εβδομάδας. Για την ακρίβεια 97% στην Αλαμπάμα και 86% στη Νότια Καρολίνα. Οι αρχές των δύο πολιτειών κάνουν έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς φοβούνται ότι η έξαρση αυτή θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνει για ακόμη ένα μήνα την ισχύ του διατάγματος για κλειστά σύνορα με τον Καναδά και το Μεξικό, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση της ασθένειας. (Πηγή Εφ. Συν, επιμέλεια: Αρχοντία Κάτσουρα)

 

Λατινική Αμερική

Στη Λατινική Αμερική μάλιστα η κατάσταση εξελίσσεται με δραματικό τρόπο, καθώς η Βραζιλία έχει 889.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έναν πρόεδρο που αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα, το Περού 232.00 και η Χιλή 179.000. Στη Χιλή δε ανακοινώθηκε ότι λόγω λάθος μετρήσεων, είχαν «ξεχάσει» να καταγράψουν 31.000 περιστατικά της ασθένειας.«Ανακαλύψαμε ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί δεν ενημερώθηκαν ποτέ ή δεν καταγράφηκαν ως περιστατικά», δήλωσε εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Η Χιλή έχει ανακηρυχθεί σε κατάσταση εθνικής καταστροφής και τη Δευτέρα η κυβέρνηση παρέτεινε αυτό το καθεστώς για ακόμη ενάμιση μήνα. (Πηγή Εφ. Συν, επιμέλεια: Αρχοντία Κάτσουρα)

 

Σπάικ Λι

Ο ανατρεπτικός Αμερικανός σκηνοθέτης επιστρέφει με μια διαφορετική ταινία για το Βιετνάμ («Da 5 Bloods»), από τη σκοπιά των μαύρων βετεράνων στρατιωτών. Πάντα μάχιμος, με έργα και λόγια, ενάντια στις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις, δηλώνει μετά τις εξεγέρσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πως «ο Τραμπ πρέπει να φύγει» και παίρνει ελπίδα από τη «νέα γενιά των λευκών, που μας ακολούθησαν στους δρόμους». (Πηγή: Εφ. Συν, Έρση Δάνου)

 

Οι Μαύροι ακόμη Δολοφονούνται

«….Ναι, μπορώ να αποδεχτώ ότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές, αλλά όχι ριζικές αλλαγές όταν οι μαύροι ακόμα δολοφονούνται από την αστυνομία σε αυτή τη χώρα δεξιά κι αριστερά. Και μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται όταν οι δολοφόνοι αφήνονται ελεύθεροι. Στη Μινεσότα ήταν τέσσερις οι μπάτσοι, αλλά μόνο ο ένας έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Φλόιντ. Πολλές φορές ζητάνε από τους μαύρους τη λύση στο θέμα του ρατσισμού, αλλά το ερώτημα ανήκει στους λευκούς. Γι’ αυτό και με χαροποιεί το γεγονός ότι στις τωρινές διαδηλώσεις παίρνουν μέρος και πολλοί λευκοί. Από τη δεκαετία του ’60 έχω να δω ένα τέτοιο ξέσπασμα συνείδησης των λευκών. Πρόκειται για εξέγερση. Ακόμα και στο Σολτ Λέικ Σίτι ή στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα! Πόσοι μαύροι ζουν στο Ντε Μόιν; Όμως βλέπουμε για πρώτη φορά τέτοια νούμερα λευκών που λένε –με συγχωρείτε – «Γαμώ τη βία, Black Lives Matter!».

 

Πρόταση από τον Δήμο Γλυφάδας για το ΜΚΙΕ

Η Ελληνικό ΑΕ επιμένει με καινούργιο έγγραφο της (για την ιστορία υπογράφουν οι Άρης Αποστόλου μέλος του Δ.Σ και Σουλτάνα Σπυροπούλου Πρόεδρος της Ελληνικό Α.Ε) για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από τον χώρο… για να μπουν οι μπουλντόζες του κ. Γεωργιάδη.

Στην απάντησή του το ΜΚΙΕ αναφέρει ότι «…επίσημα δεν υπήρξε καμία απάντηση από την Κυβέρνηση και προτάσεις διάθεσης χώρου στο ΜΚΙΕ δόθηκαν από τον Δήμο Αλίμου και τον Δήμο Γλυφάδας. Αξιοσημείωτη είναι η πλήρης απουσία προτάσεων από τη δημοτική αρχή Ελληνικού-Αργυρούπολης και εν γένει η παντελής έλλειψη διαλόγου μαζί τους για το ζήτημα της μετεγκατάστασης του ιατρείου μας, ερχόμενη για μία ακόμη φορά σε αντίθεση με τις προ διετίας υποσχέσεις της….» Στη συνέχεια «…Εκτιμώντας το έργο μας οι δύο από τους τρείς όμορους Δήμους, εκείνοι του Αλίμου και της Γλυφάδας, προσφέρθηκαν να μας στεγάσουν σε δικό τους χώρο. Επισκεφθήκαμε και τους δύο χώρους. Και οι δύο είναι μικρότεροι από τον αναγκαίο.

Ωστόσο εκείνος της Γλυφάδας μετά και τις τροποποιήσεις-προσθήκες που συζητήσαμε με το κ. Δήμαρχο, για να μεγαλώσει ο χώρος, κρίθηκε από το ΜΚΙΕ καταλληλότερος. Ωστόσο και πάλι θα είναι μικρότερος από τον αναγκαίο…»

 

Ενίσχυση του ΕΣΥ

 «Θα συνεχίσουμε να ζητάμε ενίσχυση του ΕΣΥ για το καλό του λαού και ενίσχυση της Α’ βάθμιας Υγείας που δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου στην πανδημία κατά την οποία είχαμε και την ηχηρή απουσία του ιδιωτικού τομέα», ξεκαθάρισε ο γιατρός και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ«Η κυβέρνηση, ένα χρόνο τώρα, δεν έχει προκηρύξει ούτε μια μόνιμη θέση στα νοσοκομεία. Ζει με το παγκάρι της προηγούμενης. Στην πανδημία όλα αντιμετωπίστηκαν με μετακίνηση προσωπικού, έκλεισαν κλινικές για να στελεχωθούν άλλες» τόνισε ο γιατρός και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Κώστας Λιβαδάς.

 

Εύα Νικολαϊδου

Πίστευε ότι πρέπει να ξαναμάθουμε ν’ αγαπάμε τον άνθρωπο, όπως αυτός είναι. Να δεχόμαστε τους περιορισμούς και τους κινδύνους του. Να δούμε τα πράγματα κατάφατσα. Να αποκηρύξουμε τους δογματισμούς των κομμάτων, των χωρών, των τάξεων, των θρησκειών, που όλοι είναι αδιάλλακτοι, και άρα όλοι είναι θανάσιμοι. (Πηγή: Εφ. Συν, Εύα Νικολαϊδου «Μια ευλαβική ανάμνηση»)

 

Μάργκεριτ Γιουρσενάρ

 «Όταν ζυμώνω τη ζύμη μου», έλεγε, «σκέφτομαι τους ανθρώπους που φύτεψαν το σιτάρι. Τους εκμεταλλευτές που φούσκωσαν τεχνητά την τιμή του. Τους τεχνοκράτες που κατέστρεψαν την ποιότητά του. Σκέφτομαι τους ανθρώπους που δεν έχουν ψωμί και όσους έχουν υπερβολικά πολύ. Σκέφτομαι τη γη και τον ήλιο που μεγαλώνουν τα φυτά». (Πηγή: Εφ. Συν, απόσπασμα από το βιβλίο της Εύας Νικολαϊδου «Μια ευλαβική ανάμνηση»)

 

Παρέμβαση των περιβαλλοντικών οργανώσεων

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν την μεγάλη ανησυχία τους από την πρόσφατη ψήφιση νέου τουριστικού νόμου που εισάγει μια σειρά από περιβαλλοντικά πτωχευτικές διατάξεις που επιδεινώνουν το ήδη προβληματικό καθεστώς προστασίας της παράκτιας και παρόχθιας ζώνης, ενώ αποδυναμώνουν και το πλαίσιο επιβολής κυρώσεων σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες. Τα τελευταία χρόνια, οι οργανώσεις έχουν δώσει μάχες για την αναχαίτιση πολλών νομοθετικών πρωτοβουλιών που υποβαθμίζουν το πλαίσιο προστασίας των ακτών – είναι καιρός η ζώνη του αιγιαλού, της παραλίας και των οχθών ποταμών και λιμνών να αποτελέσουν κυβερνητική προτεραιότητα για προστασία ως φυσικές υποδομές διασφάλισης της ποιότητας ζωής, της δημόσιας υγείας, αλλά και θωράκισης από ακραία κλιματικά φαινόμενα. (Πηγή: Δ.Τ των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace και WWF Ελλάς)

 

Ερώτηση στη βουλή για ρύπανση στο Σαρωνικό

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς: Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά τις ενέργειες που προτίθεται να προβείτε ώστε να σταματήσει άμεσα η μεταφορά του τοξικού αυτού ιζήματος στον Σαρωνικό για να αποφευχθεί το περιβαλλοντικό αυτό πρόβλημα. Συγκεκριμένα: «…Η μεταφορά του τοξικού αυτού ιζήματος είναι αναπόφευκτο να ενεργοποιήσει όλες τις τοξικές ουσίες που περιέχονται σε αυτό και οι οποίες θα εισχωρήσουν στην τροφική αλυσίδα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το οποίο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, έδωσε σύμφωνη γνώμη για τις εργασίες αλλά με προϋποθέσεις, να αποτραπεί η απόρριψη βυθοκορημάτων στη θάλασσα, και να δημιουργηθεί μόνιμο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» με ανακοινώσεις αλλά και παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αναδείξει το θέμα επισημαίνοντας ότι «η ανεξέλεγκτη απόρριψη χιλιάδων τόνων τοξικού ιζήματος στα αλιευτικά πεδία του Σαρωνικού, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, θέτει αναίτια σε δραματικό κίνδυνο τα οικοσυστήματα και τη δημόσια υγεία…».

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες και την κεντρική photo.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter