Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 

Βιβλική καταστροφή

Με ενεργά πύρινα μέτωπα και αναζωπυρώσεις συνεχιζόταν μέχρι χθες η καταστροφική φωτιά στην Κορινθία. Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Καλκάνι, κοντά στα Μέγαρα, έπειτα από αναζωπύρωση που σημειώθηκε στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν τιτάνια μάχη για να ελέγξουν το μέτωπο. Συνολικά από το βράδυ της Τετάρτης είχαν εκκενωθεί 15 οικισμοί και 3 μοναστήρια. Πρόκειται για τους οικισμούς: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Αλεποχώρι, Αιγειρούσες και Ντουράκο στην περιοχή του Αλεποχωρίου, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα στα Γεράνεια, Λιακωτό, Παπαγιαννέικα και Καλκάνι στα Μέγαρα και οι Μονές: Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, Αγίας Παρασκευής και Αγίου Ιερόθεου. (Πηγή: TVX)

 

Στάχτη 65.000 στρέμματα

Η μεγάλη φωτιά  στα Γεράνεια όρη έχει κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης προκαλώντας βιβλική καταστροφή στο οικοσύστημα. Ταυτόχρονα η καταγραφή των καμένων κατοικιών είναι σε εξέλιξη, καθώς προκλήθηκαν ζημιές και σε κάποιες περιπτώσεις ολικές καταστροφές σε οικίες που στην πλειοψηφία ήταν εξοχικά ή αγροικίες απομακρυσμένες από οικισμούς. Το πρωί της Παρασκευής σε έκτακτη ενημέρωσή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε πως πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς. Ωστόσο αργότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος  πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS) τα καμένα στρέμματα στην περιοχή έχουν ξεπεράσει τα 65.000 και συγκεκριμένα ανέρχονται σε 65.180.  (Πηγή: TVX)

 

Καπνοί και στάχτες παντού

Πριν μπούμε και τυπικά στο καλοκαίρι ξεκίνησαν οι καταστροφικές  πυρκαγιές. Οι ισχυροί δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι μετέφεραν τον καπνό και τη στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής και τις Κυκλάδες, φτάνοντας μέχρι το βορειοανατολικό Αιγαίο. Η μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια όρη έχει κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης προκαλώντας βιβλική καταστροφή στο οικοσύστημα. Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια. Καπνοί και στάχτες παντού. Και όχι μόνο εδώ αλλά και στην Παλαιστίνη, καπνοί, στάχτες, νεκροί. Ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων καταγράφει 243 Παλαιστίνιους νεκρούς, ανάμεσά τους 66 παιδιά, αλλά και 1910 τραυματίες. Στον αντίποδα το Ισραήλ έχει ανακοινώσει 12 απώλειες ζωών και 355 από τις ρουκέτες της Χαμάς. Εκτός, όμως, από τις δραματικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, η επόμενη ημέρα βρίσκει την ταλαιπωρημένη Λωρίδα της Γάζας ξανά σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, με κατεστραμμένα κτίρια και υποδομές που έρχονται να προστεθούν στην ασφυκτική θηλιά που έχει το ισραηλινό κράτος στον θύλακα. Ως ένα ξεκάθαρο χτύπημα προς την ελευθερία του Τύπου ερμηνεύτηκε από πολλούς η ισοπέδωση του κτιρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία μεγάλων ΜΜΕ ενώ οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι δεν είναι οι μοναδικοί δημοσιογραφικοί  οργανισμοί που χτυπήθηκαν. Η ζωή θα συνεχισθεί χωρίς καπνούς αλλά με πόνο, δάκρυα και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

 

Χτύπημα προς την ελευθερία του Τύπου

Ως ένα ξεκάθαρο χτύπημα προς την ελευθερία του Τύπου ερμηνεύτηκε από πολλούς η ισοπέδωση του κτιρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία μεγάλων ΜΜΕ ενώ οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι δεν είναι οι μοναδικοί δημοσιογραφικοί  οργανισμοί που χτυπήθηκαν. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι ισραηλινές επιδρομές κατέστρεψαν τα γραφεία 23 παλαιστινιακών και διεθνών οργανισμών στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες.«Αυτό που ισχυρίστηκε ο ισραηλινός στρατός ότι θα κτίρια καταστράφηκαν επειδή ήταν στρατιωτικοί στόχοι, είναι εντελώς λάθος από νομικής πλευράς επειδή στα κτίρια αυτά στεγάζονταν, επίσης, πολίτες, σε αυτή την περίπτωση δημοσιογράφοι, αλλά και ο εξοπλισμός τους» επισημαίνει η Οργάνωση.
Καταγγέλλει, ακόμη, ότι η ηθελημένη καταστροφή υποδομών ΜΜΕ είναι κατά παράβαση του ψηφίσματος 2222 για την προστασία των δημοσιογράφων, το οποίο υιοθέτησε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάιο του 2015. Παραβιάζει, ακόμη, τη συνθήκη της Γενεύης. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταφεύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να ερευνηθούν οι πράξεις αυτές ως εγκλήματα πολέμου. (Πηγή: Εφ. Συν)

 

Κίνδυνος να χαθεί ακόμα ένα καλοκαίρι…

Σταθερά μεγάλο πρόβλημα αλλά και αίτημα των παραγωγών είναι οι χωρητικότητες των θεάτρων και μουσικών σκηνών. «Το 50% χωρητικότητα που ανακοινώθηκε σε συνδυασμό με την ασταθή επιδημιολογική καμπύλη είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικά για την ιδιωτική παραγωγή και δημιουργούν προϋποθέσεις επικινδυνότητας οικονομικής. Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ζητάμε την προστασία του κράτους», είπε η πρόεδρος του ΠΣΔΠΕ Κατερίνα Σταματάκη και παρουσίασε συνοπτικά τα αιτήματά τους: άμεση αύξηση της χωρητικότητας στο 75%, στο ποσοστό δηλαδή που έχει δοθεί και στα θερινά σινεμά. Να ανακοινωθεί άμεσα το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για το καλοκαίρι 2021 ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους οι παραγωγοί. Να υπάρξει οικονομική ενίσχυση όπως στις επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού, εν όψει της επανέναρξης των δραστηριοτήτων τους. Να παραχωρούνται δωρεάν χώροι που ανήκουν στο ΥΠΠΟΑ για την πραγματοποίηση παραστάσεων και να επιδοτούνται οι ΟΤΑ να διαθέτουν επίσης δωρεάν τους χώρους που διαχειρίζονται. Να υπάρξουν σαφείς ανακοινώσεις και οδηγίες προς Περιφέρειες, Δήμους και τοπικές αστυνομικές αρχές, ώστε να μη συγχέονται οι παραγωγές με beach party, πανηγύρια, και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις, γεγονός που οδηγεί συχνά σε αυθαίρετες και χωρίς αποζημιώσεις ακυρώσεις. (Πηγή: Εφ.Συν Ματούλα Κουστένη)

 

 

Η τέχνη είναι μη βιώσιμη

«Όταν ζητάμε αύξηση από το 50% στο 75% στην πληρότητα των θεάτρων τη ζητάμε γιατί υπάρχει και σε άλλους χώρους όπως ο τουρισμός ή οι μετακινήσεις δεν θέλουμε να ψοφήσει ο γάιδαρος του διπλανού, θέλουμε απλώς να έχουμε κι εμείς ένα μικρό γαϊδουράκι μέσα σε αυτήν την υποτιθέμενη επανεκκίνηση. Ζητάμε αύξηση στο 75%, γιατί αλλιώς η τέχνη είναι μη βιώσιμη, θα γίνει πτωχή και μίζερη, με ένα μαύρο πανί και μια πλαστική καρέκλα», είπε παίρνοντας τον λόγο ο Γρηγόρης Βαλτινός αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Παραγω­γών (ΕΝΘΕΠΑ). «Όσο για την επιδότηση εισιτηρίων, ζητάμε σε ένα εισιτήριο που κοστίζει 15 ευρώ να πληρώσει τα 5 ευρώ ο θεατής και τα άλλα 10 να επιδοτηθούν από το κράτος, ώστε αυτό να αποτελέσει κίνητρο για τον κόσμο που είναι τρομαγμένος και εξαντλημένος οικονομικά». Επίσης σε ό,τι αφορά τις κενές θέσεις, αίτημα των σωματείων αποτελεί η επιδότησή τους (υπόσχεση που τους είχε δοθεί από πέρυσι), όσων δηλαδή απομένουν από το 75% ή το όποιο ποσοστό θα υποδειχθεί τελικά προς τους παραγωγούς ως οδηγία για την πληρότητα. (Πηγή: Εφ. Συν Ματούλα Κουστένη)

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter