Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Έκρηξη της έμφυλης βίας

«…Τα τελευταία δύο χρόνια ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Έκθεση του ΟΗΕ δείχνει πως διαχρονικά οι περισσότερες γυναίκες στον κόσμο δολοφονούνται από πρόσωπα της οικογένειάς τους – 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, ενώ οι δρόμοι και οι πόλεις άδειαζαν κι όλοι «μέναμε σπίτι», ξεσπούσε μια άλλη, σκιώδης πανδημία, όπως χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η έκρηξη της έμφυλης βίας…» (Πηγή: Εφ. Συν. Ντίνα Δασκαλοπούλου-Εύα Παπαδοπούλου)

 

Αιτία θανάτου

«…Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη βία κατά των γυναικών «φαινόμενο μοναδικής ιστορικής αντοχής». Η έμφυλη βία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ως κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ηλικίας 16-44 ετών, ξεπερνώντας ακόμη και τον καρκίνο αλλά και τα τροχαία. Είναι παντού επικίνδυνο να είσαι γυναίκα – πολλές φορές ακόμα και μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Αλλού δεν θα δεις το φως της μέρας, αφού τα θηλυκά έμβρυα δεν γεννιούνται ποτέ. Αλλού θα ακρωτηριάσουν τα γεννητικά σου όργανα και κάπου πιο κει θα σου φορέσουν μπούργκα. Αλλού καίνε με οξύ το πρόσωπό σου και παραδίπλα σου στερούν τη μόρφωση και τη δουλειά. Είσαι το πρώτο θύμα στις εμπόλεμες ζώνες και φτηνό εμπόρευμα στα σκλαβοπάζαρα, ευάλωτη στους δρόμους της προσφυγιάς και στοιβαγμένη σε άθλια στρατόπεδα – αν τα καταφέρεις να φτάσεις στην Ευρώπη. Κι εδώ, στη Γηραιά Ήπειρο μας, δύο αιώνες μετά τον Διαφωτισμό και παρά τις εργατικές επαναστάσεις, ακόμα δεν έχεις ίση αμοιβή για ίση εργασία, ακόμα το κεφάλι σου βρίσκει σε «γυάλινο ταβάνι», ακόμα είσαι η πρώτη επιλογή για τις στρατιές των ανέργων, ακόμα υποεκπροσωπείσαι στη Βουλή και στα συνδικάτα, ακόμα φτύνεις αίμα για να διδάξεις στο Πανεπιστήμιο ή να γίνεις επιχειρηματίας, ακόμα οι παπάδες έχουν λόγο για το σώμα σου, ακόμα ελέγχεσαι από τους μπάτσους της ηθικής για το τι φοράς, αν έχεις παιδιά, αν και πότε και πόσες φορές θα κάνεις σεξ. Για πόσο ακόμα; ….» (Πηγή: Εφ. Συν. Ντίνα Δασκαλοπούλου-Εύα Παπαδοπούλου)

 

She’s gone (Για ένα αδειανό πουκάμισο)

Στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εγκαινιάστηκε  η έκθεση She’s gone (Για ένα αδειανό πουκάμισο) η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της A.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν την παρουσίαση στην Ελλάδα της διεθνούς έκθεσης She’s gone που ξεκίνησε στο Ισραήλ και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών που διαπράττονται από συζύγους, συντρόφους και άλλα μέλη της οικογένειας. H έκθεση είναι ένα κάλεσμα προς όλους μας, μεμονωμένα άτομα και κυβερνητικούς φορείς, όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσουμε, να προστατέψουμε και να εκπαιδεύσουμε, αλλά επίσης για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον, στην οικογένεια και εκτός αυτής, όπου οι γυναίκες προστατεύονται και έχουν ίσα δικαιώματα σε μια ζωή χωρίς εκφοβισμό. Το She’s gone (Για ένα αδειανό πουκάμισο) είναι ένα παγκόσμιο έργο που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από πόλη σε πόλη, μια διαμαρτυρία για το παγκόσμιο φαινόμενο των γυναικοκτονιών και μια κραυγή σιωπής εκ μέρους όλων των αθώων θυμάτων που δολοφονήθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες. Δημιουργοί εγκατάστασης είναι οι Ισραηλινοί Keren Goldstein, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο Adi Levy, συν-διευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.

Η έκθεση αποτελείται από  ρούχα, που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες.  Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα παλτό από ψεύτικη γούνα, ένα μακρύ κεντημένο φόρεμα, ένα τζιν παντελόνι, ένα τυχερό φούτερ, φορεμένο πριν από κάθε διαγώνισμα, ένα τοπ και ένα σακάκι, αγορασμένα ειδικά για γάμο. Τα ρούχα αυτά είναι σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Κρατούν μέσα τους ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας. (Πηγή: Ίδρυμα Κακογιάννη /Διάρκεια έκθεσης: 26 Νοεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου)

 

 Το χειροκρότημα

« Η εξαγγελία του πρωθυπουργού στην περί της ακρίβειας συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αποστομωτική: Δίνουμε για τα Χριστούγεννα βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους 250 ευρώ. Το χειροκρότημα υπήρξε θερμό. Οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης κατενθουσιασμένοι επικροτούσαν τα λεγόμενά του. (Κάπως έτσι είχε συμβεί και με την προηγούμενη κυβέρνηση και τους βουλευτές της.) Κι εγώ, καθώς άκουγα το χειροκρότημα από το ραδιόφωνο, ένιωσα ντροπή. Πώς είναι δυνατόν να δίνεις ελεημοσύνη σε αυτούς που έχουν δουλέψει και πληρώσει χρόνια τις εισφορές τους, χειροκροτούμενος από τους χορτάτους; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η ανήθικη ανισότητα που όλο και βαθαίνει; Πώς είναι δυνατόν σε μια χρεωμένη χώρα να πληρώνουν οι αδύναμοι και να κερδίζουν πιο πολλά από όσα κέρδιζαν οι δυνατοί;…..Δεν ξέρω πού βρίσκεται τον τελευταίο καιρό το κοριτσάκι με τα σπίρτα που αγαπήσαμε μέσα από τον λόγο του Αντερσεν. Μπορεί να είναι μια μικρή μετανάστρια ή πρόσφυγας όχι υποχρεωτικά αλλοδαπή, ίσως πρόσφυγας στη χώρα της, την Ελλάδα. Αν τη δείτε να παγώνει περιμένοντας τα Χριστούγεννα που δεν θα γιορτάσει, μη διστάσετε. Μιλήστε της για το «δώρο» των διακοσίων πενήντα ευρώ που ο χαμηλοσυνταξιούχος παππούς της θα μοιράσει σ’ αυτήν και στα πέντε αδελφάκια της. Ώστε να αγοράσουν από ένα κουτί σπίρτα με αυτό το επίδομα θέρμανσης. Μιλήστε της όσο γίνεται πιο γρήγορα. Γιατί το χειροκρότημα θα πνίξει αμέσως μετά τη φωνή σας.» (Πηγή: Εφ. Συν Πέπη Ρηγοπούλου)

 

Ιάσονας Αποστολόπουλος για Ναταλία Γερμανού

«…Η Ελλάδα είναι ένα μέρος που μια συντηρητική κυβέρνηση ελέγχει σχεδόν απόλυτα το τηλεοπτικό τοπίο και τη συντριπτική πλειοψηφία του Τύπου. 23 ώρες το 24ωρο, οι τηλεθεατές αυτής της χώρας ακούνε στο repeat το κυβερνητικό αφήγημα. Σε αυτό το καθεστώς, ένα 7 λεπτό συζήτησης με τη Ναταλία Γερμανού χθες στην εκπομπή της, με θέμα την καθολική υποχρέωση διάσωσης ανθρώπινων ζωών (ναι οι πρόσφυγες είναι και αυτοί άνθρωποι) ήταν αρκετό για να ξεχυθεί ένα κύμα χυδαιότητας και να ζητούν την κεφαλή της επί πίνακι.

Όπως και η Ingeborg Beugel έτσι και η Ν. Γερμανού, ως γυναίκες στοχοποιήθηκαν έξτρα με άφθονο σεξιστικό και μισογυνικό μένος. Η δολοφονία χαρακτήρα είναι μια κλασική τακτική απέναντι σε άτομα που ασκούν ενοχλητική κριτική, αφού διαστρέφει την κουβέντα από την ουσία του ζητήματος στην εξόντωση του υποκειμένου και λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επόμενους. Για ένα περίεργο λόγο και τα 3 αυτά πρόσωπα κάπως συνδεόμαστε με το προσφυγικό.

Μήπως αυτή η λύσσα του κράτους να φιμωθεί κάθε κριτική για το εν λόγω ζήτημα λέει πιο πολλά από την κριτική την ίδια; Ο φορέας αυτής της μαζικής επίθεσης είναι κυρίως ανώνυμοι λογαριασμοί στο Twitter. Έτσι, ενώ αρχικά η ανωνυμία στο ιντερνετ λειτουργούσε για να προστατεύει τα άτομα από την αυθαιρεσία της εξουσίας, εδώ χρησιμοποιείται για να εντείνει την αυταρχικότητα της εξουσίας, για να τρομοκρατήσει και να ενισχύσει κι άλλο το βαθύ κράτος, μια και αυτό το κύμα λασπολογίας δεν είναι αυθόρμητο, αλλά απόλυτα συντονισμένο….»

 

«Υγρός τάφος» για δεκάδες πρόσφυγες η Μάγχη – Ναυάγιο ανοιχτά του Καλαί

Στους 31 έχει φτάσει ο αριθμός των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους όταν η βάρκα στην οποίαν επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοιχτά του Καλαί, στη θάλασσα της Μάγχης, με προορισμό τη Βρετανία, ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον τρία διασωστικά του γαλλικού λιμενικού και ένα ελικόπτερο. Ένας ψαράς που βρισκόταν στα ανοιχτά του στενού της Μάγχης ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι είδε δύο μικρές λέμβους, η μία με επιβάτες και η άλλη άδεια. Και συμπλήρωσε ότι ένας συνάδελφός του κάλεσε τις διασωστικές αρχές αφού είδε 15 άτομα να επιπλέον κοντά σε μία άδεια βάρκα, είτε αναίσθητα είτε νεκρά. Δημοσιογραφικές πηγές του Reuters αναφέρουν ότι η αστυνομία έριξε με φακούς στους πρόσφυγες σε παραλία πριν αποχωρήσουν από τα γαλλικά εδάφη, όμως δεν προχώρησε σε περαιτέρω ενέργειες και αποχώρησε από το σημείο. Ο αριθμός των βαρκών με πρόσφυγες που διασχίζουν το στενό της Μάγχης έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν από τη φθινοπωρινή κακοκαιρία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έκανε λόγο για «τραγωδία». «Οι σκέψεις μου είναι στους πολλούς αγνοούμενους και τραυματίες, θύματα εγκληματικών διακινητών που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους και τη μεγάλη φτώχεια τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter, τονίζοντας ότι παρακολουθεί την «κατάσταση σε πραγματικό χρόνο».

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter