Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 

Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς

Την διαμαρτυρία στα νοσοκομεία της χώρας διοργάνωσε την Πέμπτη 12/11 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ενώ και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)  κάλεσε σε  πανελλαδική δράση με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε συντονισμό με τα αντίστοιχα πρωτοβάθμια σωματεία.«Μόνο με την οργανωμένη διεκδίκηση θα αποσπαστούν λύσεις στα προβλήματα της ουσιαστικής στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, της επάρκειας σε απλές και κλίνες ΜΕΘ, της πρόληψης. Οι υγειονομικοί, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας πριν να είναι πολύ αργά»

 

Οι δάσκαλοι στηρίζουν και χειροκροτούν τους γιατρούς

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στηρίζει τις κινητοποιήσεις στις οποίες καλεί η ΠΟΕΔΗΝ, στις πύλες εισόδου των Νοσοκομείων, με κυρίαρχα αιτήματα:

Στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας με επιπλέον χρηματοδότηση και με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Άμεση λειτουργία όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ με το αναγκαίο προσωπικό, νέες μονάδες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στον ενιαίο, δημόσιο σχεδιασμό. (Πηγή: Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, ΔΟΕ)

 

Αθηνά Λινού για την πανδημία

«….Για την πανδημία, η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική κι αυτό γιατί είναι πολύ περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα. Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης  τόνισε ότι «δυστυχώς είχαμε πιστέψει ότι δεν υπάρχουν κρούσματα επειδή δεν κάναμε τεστ και δεν ξέραμε ότι υπάρχουν κρούσματα κι επομένως να είναι πολύ περισσότερα και  γι’ αυτό να αργούν να πέσουν». Επέμεινε για άλλη μια φορά για την χρησιμότητα των τεστ και για το γεγονός ότι πρέπει να συνταγογραφούνται από τα δημόσια ταμεία. «Γι’ αυτό χρειάζονται πολλά τεστ. Και καθυστερήσανε τα τεστ και τα πληρώνουμε από την τσέπη μας», είπε χαρακτηριστικά…) (Πηγή: Left.gr. ANT1)

 

Το sms του Τζον Μπάιντεν για τον  Λευκό Οίκο

Το sms του Τζον Μπάιντεν έχει πάει από την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο αλλά ο προσωρινός ένοικος του Λευκού Οίκου κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Ο Τραμπ αντιστέκεται έχοντας απέναντι  του όλη την Ευρώπη και σχεδόν όλο τον κόσμο. Όπως γράφει και στο άρθρο του  ο Μάκης Κοψίδης «…δαιμονοποίησε την Κίνα, την παγκοσμιοποίηση, τους μετανάστες, έστησε φράκτες στα σύνορα με το Μεξικό, καλλιέργησε  τον ρατσισμό και αγιοποίησε την αστυνομία στις δολοφονικές επιθέσεις της κατά των μαύρων…»

 

Τραμπισμός

Ο Τραμπ ευτυχώς ηττήθηκε, όμως ο Τραμπισμός μένει. Είναι γεγονός ότι το  48% με 49% των ψηφοφόρων έδωσαν την ψήφο τους στον απερχόμενο πρόεδρο. Ήταν μία ψήφος επιβράβευσης του πολιτικού του λόγου για «ισχυρή Αμερική». Αυτά τα 70 εκατομμύρια περίπου που τον ψήφισαν ήξεραν τι ψήφιζαν. Ήξεραν τον μισαλλόδοξο λόγο του, γνώριζαν την ενθάρρυνσή του στην ρατσιστική βία, επιβράβευσαν την προτροπή του στις αστυνομικές δυνάμεις για την πρωτοφανή βία τους σε μαύρους πολίτες.  Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα νέο πολιτικό ρεύμα. Ένα ρεύμα  που ανδρώθηκε πάνω στην χρεοκοπία του νεοφιλελευθερισμού. Συγκεκριμένα ο τραμπισμός «πάτησε» πάνω στην επιδείνωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και ιδιαίτερα ενός σημαντικού τμήματος της εργατικής τάξης αλλά  και  των μικρομεσαίων, από την μακροχρόνια άσκηση  ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού από τις συστημικές πολιτικές  δυνάμεις.  Ενός νεοφιλελευθερισμού που κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό κράτος και εκτίναξε  τις κοινωνικές ανισότητες. (Πηγή: TVX, Μάκης Κοψίδης)

 

Παιδείας Διάλογος

Με εξαιρετική συμμετοχή και επιτυχία έγινε η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «Παιδείας Διάλογος» (Διάλογος & Συνεργασία για την Παιδεία στη Γλυφάδα) με θέμα: «Τα σχολεία τον καιρό της Πανδημίας και ο ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας» την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020. Από την συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμού των μέτρων και των παρεμβάσεων για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων. Οι εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις, οι ερωτήσεις και απαντήσεις των συμμετεχόντων ανέδειξαν την ανάγκη διαλόγου, ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας, της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξουμε και σε αυτή την συγκυρία. (Πηγή: Παιδείας Διάλογος & Συνεργασία για την Παιδεία στη Γλυφάδα https://www.facebook.com/παιδείας διάλογος)

 

Κανείς νηστικός

Με την ανακοίνωση του νέου lockdown από την κυβέρνηση, η αλληλεγγύη ανθρώπων προς ανθρώπους βγήκε μπροστά. Οι συλλογικές κουζίνες Mano Aperta και η συλλογική κουζίνα El Chef ένωσαν τις δυνάμεις τους και το Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης Το Μυρμήγκι τους πρόσφερε στέγη. Οι πρώτες μερίδες φαγητού σερβιρίστηκαν και διανεμήθηκαν αυτό το σαββατοκύριακο σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη: μακροχρόνια άνεργους, πρόσφατα απολυμένους λόγω πανδημίας, ανθρώπους σε αναστολή εργασίας που θα πάρουν το επίδομα αρχές Δεκεμβρίου και πολλούς άλλους. Σημειώστε το κι εσείς αν το έχετε ανάγκη ή γνωρίζετε κάποιον/α που θα το είχε. Κάθε Σαββατοκύριακο για όσο διαρκεί το lockdown, El Chef και Mano Aperta θα σερβίρουν φαγητό στο Μυρμήγκι της Κυψέλης! Το Μυρμήγκι: https://www.facebook.com/tomirmigi/posts/3525234230853417

 

Δωρεάν ταινίες για παιδιά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιείται online από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου, δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα να απολαύσουν δωρεάν το πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» τόσο στην σχολική αίθουσα όσο και στο σπίτι τους. Μοναδικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους προβάλλονται καθημερινά, για περιορισμένο αριθμό θεάσεων, στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προβολών του Φεστιβάλ, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά και γονείς να απολαύσουν κινηματογραφικές οικογενειακές στιγμές. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν και τα δύο Σαββατοκύριακα του Φεστιβάλ (7 – 8 και 14 – 15 Νοεμβρίου). Τις καθημερινές, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις προβολές και οι μαθητές των σχολείων. (Πηγή: TVX )

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

photo Αγγελου Καλοδούκα

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter