Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!
Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης
Προς τους ηγέτες του κόσμου,
«Προδοσία.»
Έτσι περιγράφουν οι νέες κι οι νέοι σε όλο τον κόσμο την αποτυχία των κυβερνήσεων να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και δεν αποτελεί έκπληξη.
Ξεπερνάμε καταστροφικά το κρίσιμο όριο του 1,5°C υπερθέρμανσης, κι όμως οι κυβερνήσεις παντού εξακολουθούν να δαπανούν δισεκατομμύρια σε ορυκτά καύσιμα, επιδεινώνοντας την κρίση.
Δεν είναι ώρα για παιχνίδια. Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν αν συνεχιστεί η καταστροφή — όμως μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το τρομακτικό μέλλον, αν λάβετε τις σωστές αποφάσεις τώρα. Έχετε τη δύναμη να αποφασίσετε.
Ως πολίτες απ’ όλο τον κόσμο, σας ζητάμε να αντιμετωπίσετε την κλιματική κρίση ως έκτακτη ανάγκη. Όχι σε έναν χρόνο ή έναν μήνα. Τώρα:
- Συνεχίστε να στοχεύετε στον 1,5°C ως το ανώτατο επιτρεπτό όριο, με τις πιο άμεσες και δραστικές ετήσιες μειώσεις εκπομπών άνθρακα που έγιναν ποτέ.
- Σταματήστε αμέσως όλες τις επενδύσεις, επιδοτήσεις και νέα έργα ορυκτών καυσίμων, όπως και τις νέες αναζητήσεις κι εξορύξεις τους.
- Σταματήστε τη «δημιουργική» λογιστική άνθρακα, δημοσιεύοντας τις συνολικές εκπομπές για όλους τους δείκτες κατανάλωσης, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τη διεθνή αεροπορία και ναυτιλία, και την καύση βιομάζας.
- Δώστε τα 100 δισ. που υποσχεθήκατε στις πιο ευάλωτες χώρες, με επιπλέον ενίσχυση για κλιματικές καταστροφές.
- Θεσπίστε κλιματικές πολιτικές για την προστασία των εργαζομένων και των πιο ευάλωτων, και για τον περιορισμό όλων των ανισοτήτων.
Μπορούμε ακόμα να τα καταφέρουμε. Υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφύγουμε τα χειρότερα αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε
Μοιάζει αδύνατο το να ελπίζεις μπροστά σε τέτοια αδράνεια. Εγώ όμως αντλώ ελπίδα απ’ τους ανθρώπους — απ’ τα εκατ. ανθρώπων που αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Απ’ τις πορείες μας, την αποφασιστικότητά μας, κι απ’ τις τρεμάμενες φωνές μας καθώς φωνάζουμε την αλήθεια στην εξουσία. Η ελπίδα μου είναι ριζωμένη στη δράση και την τρέφει η αγάπη για την ανθρωπότητα και τον όμορφο πλανήτη μας. Αυτό είναι που μου δίνει σιγουριά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Μαζί.
Με ελπίδα,
Γκρέτα – Σουηδία, με Βανέσα – Ουγκάντα, Ντομίνικα – Πολωνία, Μίτζι – Φιλιππίνες, νέους ακτιβιστές κι ακτιβίστριες απ’ όλο τον κόσμο, κι όλη την ομάδα του Avaaz
Διάσκεψης της Γλασκώβης
Όλος ο πλανήτης θα βρίσκεται εκεί. Περισσότεροι από 30.000 σύνεδροι 100 αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι από άλλες 100 χώρες καλούνται επιτακτικά να λύσουν το μεγάλο γρίφο: Πώς θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5οC ως το τέλος του αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι η μέση άνοδος της θερμοκρασίας της Γης εκτιμάται σήμερα στον 1,1οC και για να πετύχουμε τον στόχο του 1,5οC θα πρέπει μέχρι το 2030 η παγκόσμια παραγωγή ρύπων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή να περιοριστεί κατά 50% και να γίνει μηδενική μέχρι το 2050.Eιναι αυτό εφικτό; Με απόντες τους ηγέτες της Κίνας, που είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής σήμερα, και της Ρωσίας, αλλά και με την άτολμη απόφαση των G20 που περιλαμβάνει μόνο γενικόλογες δεσμεύσεις για «σημαντική μείωση» των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσήλωση στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, χωρίς ενισχυμένα σχέδια, επιτάχυνση των χρονοδιαγραμμάτων και βελτίωση των χρηματοδοτήσεων, οι προσδοκίες φαίνεται να ψαλιδίζονται. (Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης)
Ενώνουμε τη φωνή μας και ζητάμε δραστικά μέτρα
Όπως τονίζουν επιστήμονες και το διεθνές περιβαλλοντικό κίνημα, χρειάζονται πλέον γενναίες και φιλόδοξες αποφάσεις γιατί ήδη βρισκόμαστε πολύ πίσω από όσα προέβλεπε η Συμφωνία του Παρισιού το 2015. Με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και αν εφαρμοστούν πλήρως όλες οι δεσμεύσεις που έχουν εξαγγείλει οι κυβερνήσεις, έως το 2030 θα εκπέμπονται σχεδόν 5% περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ότι το 2019. Απαιτούνται πια δραστικά μέτρα αλλιώς θα είναι σχεδόν αδύνατον να πετύχουμε τον στόχο του 1,5°C.
Η ΕΕΠΦ ενώνει τη φωνή της μαζί με όσους στηρίζουν τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της Διάσκεψης της Γλασκώβης:
Τη διασφάλιση επίτευξης του στόχου για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 ώστε να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5οC.
Την υιοθέτηση πρακτικών που θα προστατεύουν τις κοινότητες και τα φυσικά οικοσυστήματα.
Τη δέσμευση κεφαλαίων από τις πλουσιότερες χώρες και
Τη συνεργασία σε μόνιμη βάση της παγκόσμιας κοινότητας.
(Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης)
Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για το κλίμα
Στους δρόμους της Αθήνας και πολλών άλλων πόλεων στην Ελλάδα θα βρεθούν το Σάββατο συλλογικότητες, κινήσεις, φορείς και εργατικά σωματεία για να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεκάδες συλλογικότητες και ομάδες που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, κινήσεις για την προστασία των ρεμάτων και των υγροτόπων, αντι-αιολικά κινήματα και ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και υδρογονανθράκων, φορείς και εργατικά σωματεία διαδηλώνουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας μεθαύριο Σάββατο (6/11) για να ενώσουν τη φωνή τους με το διεθνές κίνημα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη. Την ίδια μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας δράσης για το κλίμα.
«Οι συνομιλίες στη Γλασκώβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό μέτρο, παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις που θα ακουστούν. Εδώ και αιώνες, οι πλούσιες κυβερνήσεις και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τον πλανήτη για το κέρδος, παραβλέποντας το πόσο βλάπτουν όλους τους υπόλοιπους από εμάς. Όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το Δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές. (Πηγή: Εφ. Συν. Τάσος Σαραντής)
Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες.
follow Γλυφάδα metropolitans on twitter