Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης
Κάθε Παρασκευή:
Περισκόπιο στη Γλυφάδα,
στην Ελλάδα,
στον Κόσμο
Νέα Υόρκη
Ξεκίνησε η κούρσα για τις προκριματικές εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ. Τώρα όλοι τρέχουν να προκάνουν. Ακόμη και το συμπαθές τετράποδο χαίρεται την ταχύτητα αλλά και το βλέμμα των θεατών στην πλατεία Washington Square Park. Νέα Υόρκη είναι αυτή. Τα έχει όλα και τα πιο παράξενα του κόσμου. Ακόμη κι ένα σκύλο να κάνει skateboard με την συνοδεία μουσικής.
photo: Σταμάτης Σκαμπαρδώνης
Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα
Την Δευτέρα 10/2 η ΕΡΤ2 παρουσίασε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» σε σενάριο-σκηνοθεσία Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Το χωριό Μεσοχώρα, καθώς και το πατρικό σπίτι του σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Αχελώου, στην οροσειρά της Πίνδου. Η περιοχή, όμως, κατακλύζεται από την τεχνητή λίμνη που θα δημιουργηθεί με την εκτροπή του ποταμού. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει την απίστευτη ιστορία της ομηρίας του χωριού, της οικογενειακής τραγωδίας του ίδιου του σκηνοθέτη, αλλά και του αξιοθαύμαστου αγώνα των Μεσοχωριτών.
Παντελής Μπουκάλας
«…Από πολύ μικρός που άρχισα να διαβάζω πολύ, διαβάζω ανεξίθρησκα και πολυσυλλεκτικά. Έχω τις αγάπες μου, αλλά το ότι αγαπάω παραδείγματος χάρη τον Σολωμό, δεν θα με εμποδίσει να διαβάσω τον Κάλβο, γνωρίζοντας την αντιπαλότητα των δύο. Θυμάμαι ο Αναγνωστάκης, στον οποίο είμαι πολύ κοντά, γράφει ότι ο Κάλβος και ο Σολωμός ήταν 25 χρόνια στην ίδια πόλη και δεν μίλησαν. Αυτό είναι ασύλληπτο για μας τους νεότερους. Οι δυο εθνικοί μας ποιητές, εκπρόσωποι δύο διαφορετικών αντιλήψεων και στην τέχνη, ενδεχομένως και στη συγκρότηση της πατρίδας μας. Επίσης, δεν δέχομαι πως ένας άνθρωπος που δεν είναι αριστερός, δεν διαβάζει Ρίτσο ή Βάρναλη. Δεν προσεγγίζουμε την ποίηση με τέτοιους όρους. Με όρους κομματικής ή ιδεολογικής ταύτισης. Θα διαβάσω, όσο μπορώ, με λογοτεχνικούς όρους, όχι ιδεολογικούς…» (Από την συνέντευξη στην Εφ. Συν και στην Εύα Νικολαίδου)
Χοακίν Φίνιξ
Αρχικά ευχαρίστησε όλους τους ευρισκόμενους στην αίθουσα που του έδωσαν μια «δεύτερη ευκαιρία» κάνοντας μια γερή δόση αυτοκριτικής και λέγοντας πως υπήρξε «παλιάνθρωπος, εγωιστής», αλλά και «σκληρός μερικές φορές και δύσκολος» για όσους εργάζονταν μαζί του. Φανερά συγκινημένος, ο 45χρονος Φίνιξ, αφιέρωσε την μακρά ομιλία του μετά την παραλαβή του Όσκαρ του για να ταχθεί με πάθος κατά της αδικίας, να ικετεύσει τους ανθρώπους να δείξουν μεγαλύτερο σεβασμό στη φύση και να σέβονται τα δικαιώματα των ζώων.
Παράσιτα
Μεγάλη ανατροπή έγινε στα βραβεία Όσκαρ αφού μέχρι την τελευταία στιγμή κυριαρχούσε το «1917». Τα Παράσιτα είναι η πρώτη ξενόγλωσση ταινία στην ιστορία του θεσμού που πήρε όχι μόνο το Όσκαρ διεθνούς ταινίας αλλά και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μαζί με τα βραβεία σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου.
Μπονγκ Τζουν –Χο
«Όταν ξεκινούσα στο σινεμά είχα χαραγμένα στην καρδιά μου τα λόγια του Μάρτιν Σκορσέζε, « όσο πιο προσωπικό τόσο πιο δημιουργικό», «Και όταν οι Αμερικανοί δεν ήξεραν τις δικές μου ο Κουέντιν Ταραντίνο τις έβαζε στις λίστες με τις αγαπημένες του».
Δίκτυο Παραγωγών Καταναλωτών
To Δίκτυο Παραγωγών Καταναλωτών θα είναι το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στην πλατεία του Αγίου Τρύφωνα. Όπως λένε οι ίδιοι στο φυλλάδιο που διανέμουν με τα προϊόντα τους ο στόχος τους είναι: η ενίσχυση του Έλληνα Παραγωγού, η προμήθεια στους πολίτες ποιοτικών, παραδοσιακών προϊόντων, η ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και αλληλέγγυων δράσεων μεταξύ των πολιτών όπως και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
Κατοικία και Κοινωνία
Ο συλλογικός τόμος «Κατοικία και κοινωνία- Προβλήματα, πολιτικές, κινήματα» εκδόσεις Διόνικος έρχεται να ρίξει φως από πολλές διαφορετικές οπτικές στο γιγαντιαίο αυτό πρόβλημα. Το βιβλίο εστιάζει στην κοινωνία και όχι στην οικονομία, ωστόσο θα έχει την ευκαιρία ο αναγνώστης να δει τα αποτελέσματα των πολιτικών που τον εμπνέουν. Στις 485 σελίδες του 22 επιστήμονες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, δεν εκθέτουν απλά τις διαστάσεις των στεγαστικών προβλημάτων στη χώρα μας, από τις εξώσεις ως το Airbnb, αλλά μελετούν τις κοινωνικές πολιτικές στέγασης εστιάζοντας στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων. (Εφ. Συν, Ιωάννα Σωτήρχου )
Νίκος Κουραχάνης
« …Το κράτος επιτίθεται και στην κατοικία και στην κοινωνία. Από τη μια πλευρά απελευθερώνει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, διαμορφώνει ένα τοπίο αχαλίνωτης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης του Airbnb, διευρύνει τα φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας με τους θανάτους από μαγκάλια, αυξάνει τους άστεγους και τους επισφαλώς στεγαζόμενους τη στιγμή που υπάρχει ένα αξιοσημείωτο απόθεμα κενών κτιρίων και από την άλλη πλευρά διώκει όσους επιδιώκουν να υποκαταστήσουν τις ανεπάρκειές του..» ( Ο Νίκος Κουραχάνης είναι επιστημονικός επιμελητής του τόμου Κατοικία και Κοινωνία)
Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.