Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 


||> Ημερολόγιο Καραντίνας || Γράφει, ο Αργύρης Δεμερτζής


Ο πραγματικός εχθρός δεν είναι ο κορονοϊός!

Ο πραγματικός εχθρός δεν είναι ο κορονοϊός, αν και πρόκειται για έναν άκρως επιθετικό και θανατηφόρο ιό, που πρέπει να τον απομονώσουμε ως κοινωνία, ώστε να τον νικήσει κατά κράτος η επιστήμη και κυρίως η ανόρθωση, του πολύπαθου και διαλυμένου από τις περιπέτειες των πολλών τελευταίων χρόνων, δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο πραγματικός εχθρός είναι ο φόβος και η αλλοπρόσαλλη παρτενέρ του: η αβεβαιότητα!

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα απροσδιόριστο και ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων. Στα ακραία σενάρια του μπορεί να περιλαμβάνει από το να συζητούμε σήμερα πράγματα, που αύριο θα αποδειχθούν μάταια, μέχρι μία ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης υγείας, που σύντομα θα ξεπεραστεί και με τις πρώτες καλοκαιρινές ημέρες θα αποτελεί για όλους μία ανάμνηση δύσκολης αλλά αναγκαίας και χρήσιμης ατομικής και ομαδικής άσκησης πειθαρχίας.

Η αβεβαιότητα για τη διάρκεια και κυρίως τις συνέπειες που θα έχει η κρίση στα κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα και στις ψυχές και τις ζωές τις δικές μας και των ανθρώπων δίπλα και γύρω μας, τρέφει και ανακυκλώνει το φόβο.

Είμαι βέβαιος ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα πράγματα θα πάνε μπροστά, και θέλω να πιστεύω ότι η κρίση που διερχόμαστε νομοτελειακά θα γεννήσει μια νέα δυναμική στην κοινωνία και στις ζωές των ανθρώπων. Θα φέρει σε προτεραιότητα τα  θέματα ποιοτικής διαβίωσης και ωφέλιμων, φιλικών στο περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή επιλογών. Θα αναδείξει ξανά στην επιφάνεια, υποτιμημένες και κρυμμένες αξίες, όπως της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας  και της κοινωνικής συνοχής.

Πρέπει να σχεδιάζουμε με το κακό σενάριο ότι η κρίση θα είναι μεγάλη και για μεγάλο χρονικό διάστημα και ταυτοχρόνως να ενεργούμε με τη δύναμη της αισιοδοξίας και της αποτελεσματικότητας από τη σκέψη ότι η κρίση ειδικά για τη χώρα μας θα είναι σύντομη και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Και για να είναι βάσιμη η αισιοδοξία μας, να μην ξεχνάμε ότι: «υπάρχει o … θεός και ο ήλιος της Ελλάδας»!  (Αργύρης Δεμερτζής, δημοσιογράφος, υπεύθυνος του ecopress)

 

Helin Bolek

Ο θάνατος της Helin Bolek, της φωνής του τουρκικού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, βρήκε τη χώρα της, την Ευρώπη, τον κόσμο σε κατάσταση εγκλεισμού και φόβου, σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης υπό την απειλή του Covid -19.Η Helin Bolek ωστόσο, δεν υπήρξε ένα από τα χιλιάδες θύματα του ιού. Το όνομα της προστίθεται στο μακρύ  κατάλογο των καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, επιστημόνων, δασκάλων, αριστερών και δημοκρατικών πολιτών κάθε προέλευσης και ιδιότητας που διώκονται, φυλακίζονται και στερούνται ακόμα και των βασικών δικαιωμάτων τους στην Τουρκία. Η Helin Bolek, ήταν μια νέα, ταλαντούχα καλλιτέχνης. Το έγκλημα της, όπως και των υπόλοιπων φυλακισμένων μελών του συγκροτήματος -γνωστού και εκτός των τουρκικών συνόρων για τη μουσική τους μέσω της οποίας μάχονται για το δίκαιο του λαού τους, τη δημοκρατία, τα όνειρα για ένα μέλλον ελευθερίας και ισονομίας για όλους -ήταν πως διεκδικούσε το στοιχειώδες για κάθε καλλιτέχνη: να μπορεί να δημιουργεί ελεύθερα, να εκφράζεται ελεύθερα, να επικοινωνεί ελεύθερα με το έργο της. (Πηγή: Τμήμα Δικαιωμάτων και Πολιτισμού- ΣΥΡΙΖΑ)

 

Επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

«…Η κυβέρνηση κομπάζει για τις 85 νέες κλίνες που προστέθηκαν στις περίπου 600 που διέθετε το δημόσιο σύστημα υγείας πριν από την επιδημία. Λέει επίσης ότι ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και εφόσον οι συνθήκες χειροτερέψουν, έχει σχέδιο για ανάπτυξη περισσότερων κλινών, ακόμα και να ξεπεραστεί ο αριθμός των 1.000 κλινών ΜΕΘ…. Για εμάς το ζήτημα μπαίνει τελείως διαφορετικά: ποιες είναι οι ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν σήμερα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Γιατί όπως έλεγε ο Τσε Γκεβάρα, «η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πιο πλούσιου ανθρώπου στη γη». Γι’ αυτό απαιτούμε να αναπτυχθούν εδώ και τώρα όσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται και να επιταχθούν οι 350 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Επίταξη και όχι μίσθωση «με το αζημίωτο» των κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Δεν ανεχόμαστε να αισχροκερδούν οι κλινικάρχες σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την υγεία του λαού μας….» (Πηγή: Εφ.Συν Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ)

 

Αφροδίτη Ρέτζιου- Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ

«….Εμείς θέλουμε η επόμενη μέρα να μας βρει δυνατούς και υγιείς. Με ανοσία απέναντι στον Covid-19. Xωρίς ανοσία απέναντι σε όλα αυτά που θέλουν να επιβάλουν σε βάρος μας αξιοποιώντας την επιδημία. Γι’ αυτό μένουμε δυνατοί. Λογαριαζόμαστε τώρα με αυτούς που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το χάλι της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό στις 7 Απρίλη σπάμε το σιωπητήριο. Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας…»

 

Κοινωνικό Παντοπωλείο

«…Το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας ξεκίνησε και διανέμει σε όλους τους δικαιούχους τρόφιμα και άλλα προϊόντα. Συνολικά 700 οικογένειες της Γλυφάδας, με περίπου 2.000 μέλη, θα λάβουν λάδι, αρνί, τσουρέκι, πατάτες και πολλά ακόμα. Ευχαριστώ θερμά για το συντονισμό την υπεύθυνη της δημοτικής μας αρχής Λένα Δεναξά και όλους τους εργαζομένους στις κοινωνικές μας δομές, καθώς και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για τις πολύτιμες δωρεές τους. Συνεχίζουμε με πίστη, αλληλεγγύη, υπομονή. Θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά». (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans- Δήλωση Δημάρχου Γλυφάδας)

 

Κερδισμένοι ή Χαμένοι

Μείωση της ύλης σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, αναλογικά με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία μέχρι την ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λόγω καθολικής αναστολής της λειτουργίας των σχολείων από την 11η Μαρτίου 2020, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι: «…προχωρά στον επανακαθορισμό της εξεταστέας ύλης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης, μέχρι την ημερομηνία που ανεστάλη καθολικά η λειτουργία των σχολείων».

 

Πέπε Μουχίκα

O πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, Πέπε Μουχίκα, αναδεικνύει την πολιτική διάσταση της πανδημίας, σε συνέντευξή του. «..Δεν είναι ότι δεν ξέρουμε τι είναι το σωστό, είναι ότι δεν το κάνουμε» λέει ο Μουχίκα και προσθέτει: «Το πρόβλημα είναι πολιτικό… Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν μέσα. Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν πόροι. Επίσης είναι ψέμα ότι όλα είναι αδύνατα. Όχι. Η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε τόσους πόρους, τόσες δυνατότητες και τόσο κεφάλαιο. Επομένως, ποτέ η ανθρωπότητα δεν ήταν τόσο ανεύθυνη». (Πηγή:tvxs.gr)

 

Έλληνες Ρομά

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα για τους Ρομά, η σκέψη μας είναι με τους Έλληνες Ρομά οι οποίοι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα τώρα, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Επίσης 100.000 περίπου Ρομά στεγάζονται σε υποβαθμισμένες συνθήκες, σε καταυλισμούς χωρίς τις βασικές υποδομές, που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και κινδυνεύουν να γίνουν εστίες του ιού. Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και εξαιτίας των δυσκολιών διαβίωσης, τα παιδιά έχουν προβλήματα να παρακολουθήσουν κανονικά το σχολείο. (Πηγή Left.gr)

 

Οι Αφροαμερικανοί πεθαίνουν

Τη «φυλετική διαφορά», όπως παρουσιάζεται στις ΗΠΑ, αναγνώρισε και ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, Τζερόμ Άνταμς. Σύμφωνα με αναλύσεις ΜΜΕ όπως η Washington Post, βασισμένες στις λίγες περιοχές της χώρας που δίνουν λεπτομερή στοιχεία για τα θύματα της νόσου, στις περιφέρειες όπου πλειοψηφούν οι μαύροι Αμερικανοί είναι αυξημένα και τα κρούσματα και η θνησιμότητα του ιού. Όμως συχνά οι μαύροι Αμερικανοί αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων και σε περιοχές όπου δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Για παράδειγμα στην πολιτεία του Μίσιγκαν, την τρίτη σε θανάτους πίσω από τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, οι Αφροαμερικανοί απαρτίζουν το 33% των κρουσμάτων και περίπου το 40% των θανάτων, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μονάχα το 14% του πληθυσμού της πολιτείας. (Πηγή inf-war.gr – Ανδρέας Κοσιάρης)

 

Άρης Χατζηστεφάνου

Το πρόβλημα, όπως εξηγούσε προ ημερών ο Βρετανός πρώην υφυπουργός Υγείας, Αρα Ντάρζι, είναι ότι στη μάχη της παρασκευής φαρμάκων για τον κορονοϊό ορισμένες από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του πλανήτη συμπεριφέρονται σαν εκείνο το γείτονά σου που καβάτζωσε χαρτί τουαλέτας για την επόμενη δεκαετία.

Περιμένοντας τις δοκιμές εμβολίων που μπορεί να διαρκέσουν έως και 18 μήνες, εξηγούσε ο Ντάρζι στον Guardian, οφείλουμε να στηριχτούμε σε δοκιμασμένα σκευάσματα τα οποία με μικρές τροποποιήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του κορονοϊού. Αυτή η μάχη με τον χρόνο μπορεί να κερδηθεί χάρη σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), οι οποίες με τη βοήθεια υπερυπολογιστών θα εξετάζουν τρομακτικό όγκο δεδομένων από εργαστηριακές μελέτες σε υπάρχοντα φάρμακα. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες εταιρείες αρνούνται να προσφέρουν αυτές τις πληροφορίες, τις οποίες έχουν κατοχυρώσει με ευρεσιτεχνίες. Η ανθρωπότητα δηλαδή έχει και τον εγκέφαλο (υπερυπολογιστές) και τον τρόπο σκέψης (ΑΙ) για να λύσει ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα στη σύγχρονη ιστορία της, αλλά το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα της απαγορεύει την πρόσβαση στα δεδομένα που χρειάζεται να επεξεργαστεί. (Πηγή: info-war.gr)

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες και την κεντρική photo.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter