Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

 

 Τα παιδιά βγαίνουν ματωμένα από τις βάρδιες

 

Η 42χρονη Μαρία Μπάθα εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στην Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου του Ρίο. Τα ξημερώματα της Τρίτης 16 Νοέμβρη η Μαρία Μπάθα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, η Μαρία είχε διπλή βάρδια εκείνη την ημέρα. Δούλεψε πρωινή βάρδια 7:00-15:00, οδήγησε 45χλμ για να επιστρέψει στο σπίτι της, και στις 23:00 της ίδιας μέρας ξαναεπέστρεψε στο νοσοκομείο για να δουλέψει βραδινή βάρδια. Στις 7:00 το πρωί σχόλασε και καθώς οδηγούσε στον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι της, είχε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, όπου κι έχασε την ζωή της. Την ημέρα της κηδείας της Μαρίας ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου δηλώνει μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε πάρα πολλούς γιατρούς, δεν αντέχουμε άλλο… Θέλουμε 25 με 30 γιατρούς επιπλέον για να βγάλουμε τις εφημερίες. Οι ίδιοι οι γιατροί κάνουν παραπάνω εφημερίες, δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εξαντληθεί. Είναι οι ήρωες αυτού του αγώνα…» Ενώ ο Λάμπρος Λιάπης– προϊστάμενος ΤΕΠ Μεσολογγίου αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ωράρια εξαντλητικά. Τα παιδιά βγαίνουν ματωμένα από τις βάρδιες.
Έφυγε στο καθήκον γιατί έφευγε από τη νυχτερινή βάρδια»
Στις 2.11.2021 ο διευθυντής της κλινικής Covid του νοσοκομείου Λάρισας Γιάννης Γκαμπράνης καταρρέει από εξάντληση σε ζωντανή σύνδεση, την ώρα που κάνει δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς στο προαύλιο του νοσοκομείου.
Δεν είναι εφικτό μέσα σε ένα δελτίο τύπου να καταγράψουμε το σύνολο των περιστατικών και των καταγγελιών που υποδηλώνουν την ψυχική και σωματική κατάρρευση όσων δουλεύουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στο δελτίο τύπου που είχαμε βγάλει ως ΜΚΙΕ στις 5/9/2021 με τίτλο «Ζητάμε ενδυνάμωση και όχι αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» τονίζαμε ότι:
«Το ΜΚΙΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του ,λαμβάνοντας υπόψη και τα υψηλά επίπεδα διασποράς της covid-19.  Οι υγειονομικοί σήκωσαν με αυταπάρνηση, και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, το βάρος της πανδημίας και συνεχίζουν χωρίς ουσιαστική ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό.» (Πηγή: Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού)

 

Ο Πάπας της αγάπης και της αλληλεγγύης  στη Λέσβο

 

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα ζητούν 36 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό για να του εκθέσουν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις στη χώρα μας και την Ευρώπη και να του εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός ότι στέκεται «με συνέπεια απέναντι σε κάθε φαινόμενο ξενοφοβίας και ρατσισμού υπενθυμίζοντας –σε πιστούς και μη– τη βασική αξία πάνω στην οποία στηρίζεται η κοινή μας συνύπαρξη, δηλαδή την ανθρώπινη υπόστασή μας». Ζητούν από τον Πάπα να ασκήσει την επιρροή του για να σταματήσουν οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων στα σύνορα, που φτάνουν μέχρι την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, όπως και για να υπάρξει ένας ανεξάρτητος μηχανισμός διερεύνησης των περιστατικών. Και εκθέτουν τα προβλήματα των νέων δομών της κυβέρνησης στα νησιά, που μοιάζουν περισσότερο με «ανοιχτή φυλακή», όπως λένε. «Θεωρούμε ότι τα νέα αυτά κέντρα, που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αναμορφωθούν ριζικά και να αλλάξει η φιλοσοφία τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ζωντανή σχέση των αιτούντων άσυλο με τις τοπικές κοινωνίες και η ομαλή τους ένταξη σε αυτές», σημειώνουν.(Πηγή: Εφ. Συν. Δημήτρης Αγγελίδης)

 

 

Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου


«Εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για την προσπάθεια φίμωσης πολιτών οι οποίοι, με νόμιμους τρόπους, αξίωσαν από την Πολιτεία να διασφαλίσει την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και να διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Το φυσικό περιβάλλον, της πατρίδας μας, υφίσταται μία τρομακτικών διαστάσεων επίθεση από κερδοσκοπικά συμφέροντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή μας   (καταστροφικές πυρκαγιές, ανεξέλεγκτη κατασκευή αιολικών πάρκων, διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων).
Η προστασία του εξαρτάται από την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων μας!
Με αίσθημα αλληλεγγύης για όσους αγωνίζονται, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, που αποτελεί ταυτόχρονα καθήκον κάθε πολίτη και συλλογικού φορέα, να προβαίνουν σε δημόσιο έλεγχο των πράξεων και των παραλείψεων της Πολιτείας σχετικά με ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και γενικότερα των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όσους μετέχουν στον αγώνα αυτό.
Στηρίζουμε το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, που σήμερα αριθμεί πάνω από 300 μέλη, στην προσπάθεια του:- να ελέγχει τις αρχές και να ασκεί πίεση, προκειμένου να διασφαλίζουν και να εγγυώνται την τήρηση των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας,- να ενημερώνει δημόσια για τις ενέργειές του και τον προβληματισμό του,  αναφορικά με ενδεχόμενους κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.  
Απαιτούμε από την πολιτεία, σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο, να κάνει ό,τι επιβάλλεται νομοθετικά για την προστασία του αγαθού της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της Σύρου και να παράσχει τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει, προκειμένου να σταματήσει η ενοχοποίηση των ενεργών πολιτών….» (Πηγή:Avaaz.org)  

 

Συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες της Σύρου

 

«…Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου καλεί όλες και όλους εσάς να δηλώσετε την υποστήριξή σας στο σύλλογο και τα μέλη μας που διώκονται από τις εταιρίες του ομίλου ΟΝΕΞ.
Οι εταιρίες που διαχειρίζονται το ναυπηγείο ΝΕΏΡΙΟ Σύρου, έχουν καταθέσει 3 αγωγές εναντίον μας κατηγορώντας μας ότι τους συκοφαντούμε και ότι τους προκαλέσαμε ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη, επειδή ο σύλλογός μας ρωτάει και δημοσιεύει όλες τις ενέργειές του προς τις αρχές για το αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί νόμοι που διέπουν τη λειτουργία του ναυπηγείου, εάν υπάρχει ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης αλλά και τι μέτρα παίρνει η Πολιτεία για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.  Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στις 9 το πρωί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου, εκδικάζονται οι 3 αγωγές εναντίον του Συλλόγου μας αλλά και δύο μελών του προσωπικά. Εάν συμφωνείτε και εσείς ότι το συνταγματικό δικαίωμα, αλλά και καθήκον κάθε πολίτη και συλλογικού φορέα, να προβαίνουν σε δημόσιο έλεγχο των πράξεων και των παραλείψεων της Πολιτείας σχετικά με ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και γενικότερα των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής δεν θα έπρεπε να διώκεται από κανέναν, παρακαλούμε όπως συνυπογράψετε.» (Πηγή: Avaaz.org)  

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter