Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στην Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο

|| Μάς ενημερώνει ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης ||

 

Χαιδελβέργη

Μια ονειρική πόλη που μοιάζει με παραμύθι, με κάστρα, μάγισσες. Μπορείς να περπατάς ατελείωτες ώρες στην παλιά πόλη, με τα καφέ, τα μπαρόκ κτήρια και τα δαιδαλώδη καλντερίμια. Σε κάθε γωνιά σε περιμένει και μια έκπληξη όπως ο πλανόδιος δημιουργός σαπουνόφουσκας που διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους. Μια υπέροχη διαδρομή που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ο «δρόμος των φιλοσόφων» ένα υπέροχο μονοπάτι που ξεκινά από την πόλη και διασχίζοντας τη γέφυρα Karl-Theodor καταλήγει στην απέναντι όχθη του ποταμού που έχει μια υπέροχη θέα.

 

photos: Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

Ευτύχης Μπιτσάκης

Για την πολιτική οικολογία

«..Κάθε δεντράκι που φυτεύεται καλό είναι, κάθε λιμνούλα που καθαρίζεται καλό είναι, αλλά πρέπει να δούμε το πρόβλημα ταξικά. Όσο υπάρχει καπιταλισμός θα καταστρέφει τον άνθρωπο και το ανόργανο σώμα του, τη Φύση, όπως λέει ο Μαρξ. Για την ώρα λοιπόν, υπάρχουν κινήσεις, υπάρχουν απόψεις, υπάρχουν και σπουδαία άρθρα αλλά πρέπει να περιμένουμε τη δημιουργία ενός κινήματος..» Από την συνέντευξή του στην  εφημερίδα των Συντακτών και στον Τάσο Τσακίρογλου.

 

Κλιματική Δικαιοσύνη

Ο Κώστας Αργυρός στο βιβλίο του « Η πτώση του τείχους του Βερολίνου» αναφέρει σχετικά με τις αλλαγές που συντελούνται στο κόσμο.

«…Στα τέλη Σεπτέμβρη του 2019 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μαθητές βγήκαν πάλι στους δρόμους… Τα παιδιά δεν διαδηλώνουν απλά ενάντια στα πλαστικά καλαμάκια και στις σακούλες. Δεν πιστεύουν ότι αρκεί να σβήσουμε το φως για μια ώρα , μια μέρα το χρόνο, για να σώσουμε τον πλανήτη. Το κίνημα τους κάνει λόγο για δικαιοσύνη, Κλιματική δικαιοσύνη. Τα βάζει με τις μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου και απαιτεί από τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να καλύπτουν τις εταιρείες ενέργειας, που στηρίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Ζητά να αλλάξει το «σύστημα».

 

ΚΕΘΕΑ

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Υποστήριξης του έργου και των αρχών του ΚΕΘΕΑ μετά από Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Είναι χαρακτηριστική πάντως η δήλωση του εκπροσώπου των συλλόγων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ που λέει ότι η κυβέρνηση «βαφτίζει το κρέας ψάρι» όταν αναφέρει ότι στηρίζει το ΚΕΘΕΑ  και ενισχύει το αυτοδιοίκητό του, την ίδια στιγμή που καταργεί τη δυνατότητα εκλογής της διοίκησης από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

 

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Με το νόμο ( 4521/2018) δημιουργήθηκε Δημοτικό και Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ακόμη γιατί δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος. Οι καθυστερήσεις προκαλούν ερωτήματα για το αν θα προχωρήσει τελικά η ίδρυση του σχολείου. Οι 140 κρατούμενες ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία. Ας τους την δώσουμε.

 

Κυριακάτικο Σχολείο

Υπερψηφίστηκε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η παραχώρηση των αιθουσών του 144ου Δημοτικού Σχολείου στα Σεπόλια για την επαναλειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας. Η παιδεία νίκησε την ξενοφοβία και όπως λέει ο διευθυντής του σχολείου « είχαμε μια άριστη σχέση και συνεργασία με το κυριακάτικο σχολείο και η δημοτική αρχή έχει την αποκλειστική ευθύνη γιατί πήγε να δυναμιτιστεί ένα πολύ ήρεμο κλίμα»

 

Ιστορικοί Περίπατοι

Νέο κύκλο ιστορικών περιπάτων εγκαινιάζει τον Δεκέμβριο ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Στην πρώτη ενότητα( 1η και 8η Δεκεμβρίου) ο ιστορικός περίπατος έχει να κάνει με το συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου του 44 και την αιματηρή καταστολή του που κατέληξε στα Δεκεμβριανά και η δεύτερη ενότητα ( 15 Δεκεμβρίου ) φωτίζει την πιο σκοτεινή πλευρά της κατοχικής περιόδου και έχει να κάνει με την δράση αυτών που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, τους δωσίλογους. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα βρουν πληροφορίες στον ιστότοπο: athenshistorywalks.com

 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Με κοινό σύνθημα «Άλλαξε τις συνήθειες σου, μείωσε τα απόβλητά σου», οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, ενώσεις, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (16-24 Νοεμβρίου 2019), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους. Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι ο εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας EWWR (www.ewwr.eu).

 

«Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα»

H Ύπατη   Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων, προκηρύσσουν τον 23ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας, έναν θεσμό που ξεκίνησε το 1994. Το θέμα του διαγωνισμού για τη σχολική χρονιά 2019-2020 είναι «Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα». Στο Διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα, που φοιτούν στην πρωτοβάθμια (Νηπιαγωγείο, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξη Δημοτικού) και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου), μεταξύ των οποίων και μαθητές πρόσφυγες των αντίστοιχων ηλικιακών ομάδων, που φοιτούν σε τάξεις υποδοχής. Οι συμμετοχές αποστέλλονται συγκεντρωτικά από τη διεύθυνση των σχολικών μονάδων στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα (Μιχαλακοπούλου 91) υπόψη του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2020.

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter