Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Εκκενώνονται ΜΕΘ για κρούσματα

νοσοκομείοΣτα όριά τους είναι πλέον τα νοσοκομεία αναφοράς των Αθηνών. Μετά το νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου έγινε χθες η γενική συνέλευση των γιατρών και όπως δηλώσαν «….με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα #COVID19…», συναγερμό εκπέμπει και ο Ευαγγελισμός, διότι όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, «Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19». «Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», επισήμανε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορονοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα. (Πηγή: TVX)

 

Στο έλεος της κυβερνητικής ανευθυνότητας τα σχολεία 

«….Ο ΕΟΔΥ δεν έχει δώσει στους δήμους τις αναγκαίες οδηγίες για ιχνηλάτηση και τεστ στα σχολεία στα οποία διαπιστώνονται κρούσματα κορονοϊού!!! Ήδη στη Γλυφάδα σε δύο σχολεία παρουσιάσθηκαν κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Και παρουσιάζεται το φαινόμενο να υπάρχει αδυναμία πραγματοποίησης τεστ σε ομάδες πληθυσμού όπως οι εκπαιδευτικοί. Δεν έκαναν τεστ ούτε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων που παρουσιάστηκε κρούσμα! Η αποκάλυψη στον ΑΝΤ1 από τον φιλοκυβερνητικό κ. Δήμαρχο ότι ο ΕΟΔΥ δεν έδωσε απάντηση και στην ουσία αρνήθηκε τη διενέργεια τεστ στα δυο σχολεία της Γλυφάδας που παρουσιάστηκαν κρούσματα αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. (Πηγή: Ανατροπή στη Γλυφάδα) 

 

Η λάσπη του κάμπου

«….Οργή γ’ αυτούς που μιλάνε για κακιά ώρα. Για τον καιρό και το κλίμα που καταπίνουν το μέλλον του κάμπου. Τότε είναι που η τηλεόραση δείχνει το αποκαμωμένο ζευγάρι στην Καρδίτσα, ξέπνοο, μπροστά στο βομβαρδισμένο με λάσπη μαγαζί. Με πόδια γυμνά και βλέμμα απλανές. Κουβάρι μαύρο ο καιρός, γράφει η Παμπούδη. Έδεσε τον κάμπο κόμπο, το ίδιο και το στομάχι των ανθρώπων του….. Είναι το κακό το μυαλό μας. Που πολλά χρήματα πηγαίνουν στις τσέπες των δικών μας ανθρώπων. Και όσα μένουν γίνονται ασφάλτινη πέτσα. Όσοι ασκούν διοίκηση αδιαφόρησαν για τη φύση. Για τα βουνά και τα νερά που κατέβαιναν με φούρια. Κι αντί να προβλέψουν το μέλλον, περιφρόνησαν τη δύναμη του νερού. Τα θυμωμένα ποτάμια γίνονται σαν τα ατίθασα άτια του….» (Πηγή: Εφ. Συν, Ευάγγελος Αυδικός)

 

Έκθεση  Oxfam για το κλίμα

Η έκθεση της Oxfam, σε συνεργασία με το Stockholm Environment Institute, που δημοσιεύτηκε στις 21.09.20 παραθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πλουσιότερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού και η κατανάλωση στην οποία διοχετεύει τον πλούτο του ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 1990-2015, που είναι και η περίοδος που εδραιώθηκε επιστημονικά ότι οι εκπομπές άνθρακα ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. (Πηγή Εφ.Συν Γιάννης Κυμπουρόπουλος)

 

Η κλιματική κρίση είναι ταξική

Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 63 εκατ. άτομα με κατά κεφαλήν εισόδημα πάνω από 108.000 δολάρια) στην υπό εξέταση 25ετία ευθύνεται για περισσότερο από το 15% των εκπομπών και για την κατανάλωση του 9% του παγκόσμιου «προϋπολογισμού άνθρακα», δηλαδή για τις ποσότητες διοξειδίου άνθρακα που μπορεί να εκπέμπει ο κόσμος ώστε να ελεγχθεί η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας όχι πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2030. Είναι οι διπλάσιες εκπομπές από αυτές που αναλογούν στο φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το πλουσιότερο 10% της ανθρωπότητας (περίπου 630 εκατ. άνθρωποι) ευθύνεται για το 52% των σωρευτικών εκπομπών της περιόδου και για τη σπατάλη του 31% του «προϋπολογισμού άνθρακα». (Πηγή: Εφ.Συν Γιάννης Κυμπουρόπουλος)

 

Ένα στα τέσσερα παιδιά Ρομά υποσιτίζεται

«….Το ένα τέταρτο των παιδιών Ρομά ή Ταξιδιωτών (Travellers) ζει σε ένα νοικοκυριό που δεν έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως υγιεινά τρόφιμα ή θέρμανση ή αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή του ενοικίου. Πολλά υποφέρουν από πείνα», ανέφερε στην έκθεσή της η FRA, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που εδρεύει στη Βιέννη.«Επιπλέον, το προσδόκιμο ζωής των Ρομά είναι μικρότερο κατά δέκα χρόνια από εκείνο του υπόλοιπου πληθυσμού». Η έκθεση αυτή ρίχνει φως «στις σοκαριστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί Ρομά και Ταξιδιώτες στην Ευρώπη σήμερα», είπε ο διευθυντής της FRA, Μάικλ Ο’Φλάχερτι. Η έρευνα αυτή έγινε με βάση συνεντεύξεις που δόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 από περισσότερους από 4.500 Ρομά στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Βρετανία. Πηγή:(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Left.gr)

 

Βιοκλιματικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στη Γλυφάδα

Με συγχρηματοδότηση 700.000€ από το Πράσινο Ταμείο, ξεκινά να υλοποιείται το έργο για το πρώτο στην πόλη μας πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά, σε οικόπεδο στην περιοχή Καρβελά, που αποκτήθηκε από τον Δήμο μας με αγορά επί Δημαρχίας Κώστα Κόκκορη. Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο Δημελά-Ποσειδώνος-Επαμεινώνδα-Ηφαίστου. Ένα πάρκο μέσα στο πράσινο, που θα το χαίρονται μικροί και μεγάλοι ! Ένα πάρκο για να μάθουν τα παιδιά βασικές αρχές κυκλοφοριακής αγωγής, όπως γίνεται σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για να βάλουν από νωρίς τις σωστές βάσεις ώστε να γίνουν υπεύθυνοι οδηγοί. Ένα έργο που δίνει νέα πνοή σε μια γειτονιά της πόλης μας και σε όλα τα παιδιά μας. (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans)

 

Ο Πολιτισμός γίνεται η πρώτη “Ιφιγένεια”

«….Η στενοχώρια μου που δεν θα συναντήσω τους φίλους μου και σπουδαίους συναδέλφους στη σκηνή είναι, φυσικά, το λιγότερο. Η κατάσταση με τα κρούσματα είναι έκρυθμη, επηρεάζει όλη την κοινωνία. Θα άφηνε ανεπηρέαστους εμάς, που δουλειά και κλίση μας είναι να ξαγρυπνάμε μετρώντας το σφυγμό της; Υπάρχει όμως εδώ κάτι τραγικό, μια άβολη –όπως λένε- αλήθεια: ο Πολιτισμός γίνεται η πρώτη «Ιφιγένεια», ακριβώς επειδή όλο το καλοκαίρι δεν έγινε τίποτα για να ενδυναμωθεί το σύστημα Υγείας, η Παιδεία και τα ΜΜΜ, ώστε να μην συμβαίνει τώρα αυτό που συμβαίνει. Ο κος Τσιόδρας και οι συμβουλές του απαξιώθηκαν πλήρως. Η κοινή λογική επίσης. Και τώρα η ευθύνη μετατίθεται κυνικά στον απλό πολίτη, στους «τεντιμπόηδες» νέους, στους πρόσφυγες που «πιάνουν» κρεβάτια ΜΕΘ και φυσικά στους καλλιτεχνικούς χώρους, τους εξ υποστάσεως πιο οργανωμένους και έτοιμους να υποδεχθούν ασφαλώς όσους διατίθενται να παρευρεθούν….» (Πηγή: Left.gr ,Φοίβος Δεληβοριάς)

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες και την κεντρική photo.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter