Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης
Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου. Η «βιτρίνα»…. της Αθήνας
Μεσημέρι στην Αθήνα. Λίγο πριν έρθει η «Ελπίδα» (έχασαν και οι λέξεις το νόημά τους). Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου. «Πέφτω» πάνω στον συνάνθρωπό μας, στον συμπολίτη μας που είναι στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου. Προσπαθώ να του μιλήσω αλλά δεν ανταποκρίνεται. Είναι σκεπασμένος με δυο κουβέρτες κουκουλωμένος μέχρι πάνω. Δίπλα του ένα μικρό πορτοκάλι, δηλώνει την ύπαρξη ζωής. Όπως συμβαίνει συνήθως, δεκάδες άνθρωποι τον προσπερνούν σχεδόν πέφτουν πάνω του, τρέχοντας να προλάβουν, αδιαφορώντας για την παρουσία του. Είναι «αόρατος». Όπως δεκάδες άλλοι μέσα στην πόλη. Λίγο πιο πάνω στην είσοδο του Μετρό στη Μεγάλη Βρετάνια ένα νέο κορίτσι απλώνει το χέρι και ζητάει βοήθεια. Μας μιλάει, αλλά είναι φοβισμένο. Δεν θέλει κουβέντα, θέλει μόνο λίγα λεπτά να ρίξεις στο κυπελάκι που απλώνει. Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου. Μέσα στη βιτρίνα, μέσα στο κάδρο, δυο ανθρώπινες ζωές, δυο παρουσίες σχεδόν αόρατες, λίγο πριν έρθει ο χιονιάς.
Έρχεται η …”Ελπίδα” με πολυήμερο δριμύ ψύχος!
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΕΛΠΙΣ” (“ELPIS”) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022).
Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι
βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά. (Πηγή: Γλυφάδα Metropolitans)
Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την «Όμικρον 2»
Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον, η οποία εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, παραθέτει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος. Σε ανάρτηση του στο facebook αναφέρει, πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει τρεις κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3.«Από τις 23 Δεκεμβρίου, επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2, όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοινές μεταλλάξεις)», τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος. Και συνεχίζει: «Στη Δανία, η BA.2, την τελευταία εβδομάδα του 2021, αντιπροσώπευε το 20% όλων των κρουσμάτων και αυξήθηκε στο 45% τη δεύτερη εβδομάδα του 2022. Ωστόσο, η αρχική ανάλυση από τον δανέζικο φορέα δημόσιας υγείας (Statens Serum Institut) δεν έδειξε διαφορά στις νοσηλείες για τη BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1». (Πηγή: TVX)
Ο κορονοϊός στις ψυχές μας
«Από την αρχή της πανδημίας είχε κάνει εντύπωση στον γράφοντα η μονόπλευρη προσέγγιση ενός προβλήματος που έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή όλων μας. Η επιτροπή των ειδικών και η κυβέρνηση είχαν επιδοθεί μόνο στο να δίνουν έμφαση σε αριθμούς κρουσμάτων, διασωληνωμένων, νεκρών, από ένα σημείο και έπειτα και στο πόσα τεστ διεξάγονταν ημερησίως (χωρίς κανείς να αρνείται τη σπουδαιότητα αυτής της προσέγγισης), όχι όμως και στις ψυχολογικές επιπτώσεις του κορονοϊού. Η προσέγγιση πάνω σε αυτήν την παράμετρο είναι επιδερμική και κατά συνέπεια δεν υπάρχει και κανένα σοβαρό μέτρο που θα βοηθήσει τον απλό πολίτη να αποβάλει την ψυχική ένταση που συσσωρεύεται μέσα του. Η έξαρση βίας -κυρίως σεξουαλικής- που επιβεβαιώνεται με τα δεκάδες περιστατικά που έρχονται στο προσκήνιο, ασφαλώς και συνδέεται με τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού. Προφανώς ο μικροσκοπικός ιός δεν έχει μετατρέψει έναν… καλό άνθρωπο σε βιαστή και δολοφόνο, όμως το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί ευνοεί την εκδήλωση των κατώτερων ενστίκτων. Η πολιτεία θα έπρεπε να βρει τρόπο να δώσει σε μαζική έκταση ψυχολογική υποστήριξη στον κόσμο, ίσως να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα συνεδριών με ειδικούς ψυχολόγους στα σχολεία για να διαγνώσει περιπτώσεις παιδιών που μπορεί να έχουν επηρεαστεί από όλη αυτή την κατάσταση….» (Πηγή: Εφ. Συν. Κώστας Πετρωτός)
«Σπύρος Μουστακλής–Ένας Ελεύθερος Πολιορκημένος»-
«Έγραψα αυτό το βιβλίο με σκοπό να αποτελέσει βασικό εργαλείο για μελέτη και έμπνευση στους νεότερους αλλά και για να μην ξεχνάμε οι παλιότεροι. Καθώς πλησίαζε η ώρα της οριστικής έκδοσης τόλμησα να εμπλουτίσω αυτόν το βιογραφικό τόμο με περισσότερα ντοκουμέντα (επιστολές, τηλεγραφήματα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ποιήματα, έργα τέχνης, φωτογραφίες κ.λπ.) που θα προσδίδουν ένα χαρακτήρα πιο «προσωποπαγή». Μέσα από αυτό το «καλειδοσκόπιο» θέλησα να ενώσω τη φωνή μου με αυτές των ανθρώπων που γνώρισαν και έζησαν τον Σπύρο Μουστακλή επιδιώκοντας, «να ξανακουστεί» η δική του φωνή». (Πηγή: TVX Χριστίνα Δημητρακάκη-Μουστακλή)
Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες και τη photo.