Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Αμήχανη αφωνία από φαρμακευτικές και Ε.Ε. για την άρση της πατέντας

Σιγή ιχθύος τηρούν προς το παρόν οι φαρμακοβιομηχανίες που παρασκεύασαν τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού για την πρόταση Μπάιντεν να «σπάσει» προσωρινά η πατέντα και να καταστεί εφικτή η ταχεία, φθηνή και μαζική παραγωγή εμβολίων, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και κυρίως στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η πρόταση-βόμβα του προέδρου των ΗΠΑ που τάχθηκε στο πλευρό του κινήματος για την άρση των πατεντών, έγινε δεκτή με ικανοποίηση και ενθουσιασμό τόσο από τον ΠΟΥ, όσο και από το Αφρικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Λοιμώξεων. Ο διευθυντής του, Τζον Νκενγκασόνγκ, μέσω Twitter, χαρακτήρισε τη δήλωση Μπάιντεν «απόδειξη ενεργητικής ηγεσίας», τονίζοντας ότι η «Ιστορία θα καταγράψει αυτή την απόφαση ως σπουδαία ενέργεια για το καλό της ανθρωπότητας». (Πηγή: Εφ. Συν)

 

Πρόταση-βόμβα από Μπάιντεν για  άρση της πατέντας των εμβολίων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Τζον Μπάιντεν -κινούμενη στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ- κάλεσε την Τετάρτη 5 Μαΐου να γίνει προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων, πράγμα που ζητούν πάνω από 100 αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο, ώστε τα εμβόλια να φτάσουν σε όσους το έχουν ανάγκη. Εξηγώντας την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, Κάθριν Τάι, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «Στηρίζουν την ύπαρξη των πατεντών, ωστόσο όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τάσσονται στο πλάι όσων ζητούν την προσωρινή άρση τους». Επισήμανε πάντως ότι η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα πάρει πολύ χρόνο, καθώς απαιτείται πλήρης συναίνεση εντός του ΠΟΕ, ενώ σύμφωνα με ειδικούς ακόμη και αν αποφασιστεί, δεν θα έχει άμεση επίδραση στην προσφορά εμβολίων. (Πηγή: Εφ. Συν)

 

Εμβολιάσου ρε, τι σου ζητάμε;

«Γνωρίζω πως όσοι αναρτούν τις εμπειρίες τους από τις μικρές παρενέργειες που έχουν για ορισμένους τα εμβόλια το κάνουν συνήθως για καλό σκοπό. Εξηγούν ότι ένας πυρετός και μερικοί μυϊκοί πόνοι δεν είναι τίποτα μπροστά στην ασφάλεια που προσφέρει το εμβόλιο στους ίδιους και σε αυτούς που αγαπούν. Ακόμη και έτσι όμως, ακούγοντας τα σχόλια όσων λένε ότι αισθάνονται «σαν να τους πάτησε τρένο», σχηματίζεται στο πρόσωπό μου ένα ελαφρύ μειδίαμα. Γιατί όσα βιώνουν για μια ή δυο ημέρες τα έζησα στο πολλαπλάσιο για σχεδόν τρείς βδομάδες, όταν προσβλήθηκα πριν από μήνες από τον ιό. Θυμάμαι τους μυϊκούς πόνους που δεν με άφηναν να κοιμηθώ για μέρες. Θυμάμαι τις νύχτες, αγκαλιά με το οξύμετρο, να μετράω τις επιπτώσεις στο άσθμα μου. Θυμάμαι ότι δεν άντεχα να κοιτάζω ούτε την οθόνη του κινητού για περισσότερο από ένα λεπτό. Θυμάμαι την άδεια που ζήτησα από τη δουλειά γιατί δεν μπορούσα ούτε να σκεφτώ – όχι να γράψω κείμενο ή να εκφωνήσω εκπομπή. Και ύστερα κι άλλες εβδομάδες με διαρκή κούραση και μια συνεχή «θολούρα». Όταν υποχώρησαν οι πόνοι, έμεινε για μήνες η ανησυχία ότι ο οργανισμός δεν θα επανέλθει ποτέ στην προηγούμενη κατάσταση του. Σαν να έχασες μέσα σε λίγες ημέρες δυο δεκαετίες ζωτικότητας και διαύγειας.

Φυσικά, όπως υπομειδιώ εγώ για τις μικροπαρενέργειες του εμβολίου, κάποιοι θα γελάνε μαζί μου διαβάζοντας τα «γελοία» συμπτώματα που αναφέρω. Είναι οι άνθρωποι που μπήκαν στα νοσοκομεία, διασωληνώθηκαν και είδαν τον θάνατο να τους χτυπά την πόρτα. Κάποιοι άλλοι δεν μπορούν ούτε να γελάσουν. Είναι οι 10.669 που πέθαναν στην Ελλάδα, τα 3,22 εκατομμύρια που πέθαναν σε όλο τον κόσμο και τα δεκάδες εκατομμύρια συγγενών και φίλων που δεν πρόλαβαν να τους αποχαιρετίσουν και να τους σφίξουν στο χέρι. Γι’ αυτό, όταν έφτασε στο κινητό μου το μήνυμα του εμβολιασμού χρειάστηκα λιγότερο από τρία λεπτά για να κλείσω το ραντεβού. Είχα μάλιστα τη δυνατότητα να επιλέξω ανάμεσα σε Pfizer και AstraZeneca, αλλά προτίμησα χωρίς σκέψη το δεύτερο γιατί θα γινόταν λίγες ημέρες ή εβδομάδες νωρίτερα. Δεν το έκανα μόνο για μένα (εγώ έχω μάλλον κάτι περισσευούμενα αντισώματα), αλλά για όλους αυτούς που θα μπορούσα να σκοτώσω (κυριολεκτικά) περπατώντας ανάμεσά τους ανεμβολίαστος….» . (Πηγή:Info-war-Εμβολιάσου ρε, τι σου ζητάμε; – του Α. Χατζηστεφάνου (επί προσωπικού)

 

Όχι στην κατάργηση του 8ωρου

Δυναμική απάντηση στις αντεργατικές αποφάσεις της κυβέρνησης που καταργεί ακόμα και το οκτάωρο, έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία και τις κινητοποιήσεις. Η μαζικότατη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια. Κεντρικό σύνθημα ήταν το «Όχι στην κατάργηση του 8ωρου».Το ραντεβού για την κοινή απεργιακή κινητοποίηση δόθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 από την  ΑΔΕΔΥ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών. Στην τεράστια πορεία συμμετείχαν εκτός από τα συνδικάτα και τις εργατικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους χώρους.( Πηγή: Εφημερίδα Αυγή)

 

Η δικαίωση του αγωνιστή

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του ήρωα της Ακρόπολης Λάκη Σάντα, οι κόρες του, Αλεξάνδρα και Γεωργία, επισημαίνουν μέσω της «Εφ. Συν.» πως ελάχιστη αναγνώριση για εκείνον και τους αγώνες της γενιάς του αποτελεί η απόδοση των γερμανικών οφειλών στη χώρα μας. Στις 30 Απριλίου 2011 έφυγε για το μεγάλο του ταξίδι ανεπιστρεπτί ο Απόστολος Φ. Σάντας. Έχουν περάσει 10 ολόκληρα χρόνια από τότε. Δεν τον ξεχνάμε όμως ποτέ. Άνθρωπος με όλη τη σημασία της λέξης. Κυρίως πραγματικά ιδεολόγος, ανιδιοτελής και γενναιόδωρος. Μέσα σ’ αυτά τα 10 χρόνια έχουν συμβεί πάρα πολλά. Δικαίωση για τους αγώνες που είχαν διεξαχθεί από μια ολόκληρη γενιά –τη γενιά του ’40– ήρθε μέσα σ’ αυτά; Μπορούμε με μια συστολή να πούμε όχι, δυστυχώς όχι….. Η ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων έγινε και αυτή στις 17 Απριλίου του 2019, με την πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου να συμφωνεί να σταλεί Ρηματική Διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση για τις οφειλές τους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα μας. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε… Οι Γερμανοί απάντησαν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα! Φυσικά και υπάρχει! Οι ελληνικές αξιώσεις παραμένουν νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες! Ως κόρες του Λάκη Σάντα, πιστεύουμε ότι μέχρι να γίνει πραγματικότητα να ξεχρεώσουν το θέμα των οφειλών τους προς την Ελλάδα οι Γερμανοί, ούτε ο πατέρας μας αλλά ούτε και εμείς θα ησυχάσουμε – και μάλιστα θα το μεταφέρουμε όπως ήδη έχουμε κάνει στα παιδιά μας, ώστε να μη σταματήσει ποτέ ο αγώνας για δικαίωση. (Πηγή: Εφ. Συν)

 

Κώστας Γ. Παπαγεωργίου

Πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 76 ετών, ο ποιητής Κώστας Γ. Παπαγεωργίου που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και ανήκε στη «γενιά του ΄70», την οποία είχε ο ίδιος συστηματικά μελετήσει, εκδίδοντας ήδη από το 1989 το σχετικό ομότιτλο δοκίμιο και βαπτίζοντάς-την «γενιά της άρνησης». Σύμφωνα με την Εταιρεία Συγγραφέων υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός τόσο στην ποίηση όσο και στην δοκιμιογραφία, την πεζογραφία και την κριτική μελέτη της λογοτεχνίας. Είχε εντρυφήσει σε πολλά είδη λόγου, όμως η ποίηση παρέμεινε πάντα «ο βασικός δημιουργικός του δρόμος».

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter