Νέα στήλη, κάθε Παρασκευή:

Περισκόπιο στην Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο

Περισκόπιο στις γειτονιές του κόσμου, στα μικρά και στα μεγάλα, στα σημαντικά και ασήμαντα της ζωής

Περισκόπιο στην καθημερινότητα μας

Περισκόπιο στις καρδιές των ανθρώπων, στις αγωνίες τους και στα οράματα τους για ένα καλύτερο κόσμο

|| Μάς ενημερώνει ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης ||

 

 

Φθινόπωρο

Απόψε φθινοπώριασε και τ’ όνειρο ξεθώριασε…. αλλά εμείς παλεύουμε, αγωνιζόμαστε, γιατί ο ήλιος θα ξαναφανεί…. Φθινοπωρινές εικόνες από την Ελλάδα και το Παρίσι. Εικόνες που μας ταξιδεύουν χρόνια με τη μουσική του Χατζηδάκη και την ποίηση του Γκάτσου. (photo: Σταμάτης Σκαμπαρδώνης)

Victoria Hislop

Κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο της Victoria Hislop «Όσοι αγαπιούνται». Η Βρετανίδα συγγραφέας επιμένει ελληνικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει εμμονή με την Ιστορία της Ελλάδας. Η ηρωίδα του βιβλίου είναι μια δεκαπεντάχρονη κοπέλα η οποία εντάσσεται στο Δημοκρατικό Στρατό, βιώνει τον εμφύλιο, την εξορία αλλά και τον έρωτα. Ένα συναρπαστικό βιβλίο που σε καθηλώνει.

Πανούσης Γιάννης

Tην Τετάρτη 30/10 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Γλυφάδας με θέμα «Το σχολείο ανάμεσα στην εκπαίδευση και την παιδεία» με ομιλητή τον Γιάννη Πανούση καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρύτανη Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος μίλησε για δημοκρατικό σχολείο με αξίες και οράματα, για ένα σχολείο που εμπνέει και δεν πληγώνει.

Yallah! Yallah!

Την Κυριακή 27/10 στον κινηματογράφο Στούντιο έγινε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Yallah! Yallah! ποδόσφαιρο, πάθος και αντίσταση, παρούσία του Αργεντίνου σκηνοθέτη Cristian Pirovano. Η ταινία που έχει απαγορευτεί στην Αυστρία αποτελεί όπως λέει και ο Άρης Χατζηστεφάνου μια συναρπαστική περιγραφή των δυσκολιών, των συλλήψεων και του καθημερινού εξευτελισμού που γνωρίζουν οι Παλαιστίνιοι.

 

Μπάλα ενάντια στον Ρατσισμό

Ένας διαφορετικός ποδοσφαιρικός αγώνας έγινε το Σάββατο 19/10 από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών. Ο αγώνας έγινε στα πλαίσια της παγκόσμιας καμπάνιας Football People  του δικτύου FARE. Μια σημαντική πρωτοβουλία ενάντια στο Ρατσισμό.

Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στη μετανάστευση γίνεται αυτές τις μέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ που θα είναι μέχρι την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Θα προβληθούν συνολικά 34 ταινίες από διάφορες χώρες όπως Τυνησία, Λίβανο, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα.( αναλυτικό πρόγραμμα στο moviement.gr )

Πρόληψη

Το Σάββατο 2/11 είναι αφιερωμένο στον γυναικολογικό καρκίνο. Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό πράγμα γιατί πολλές περιπτώσεις  μπορούν να αποφευχθούν ή να διαγνωστούν έγκαιρα. Γίνονται διάφορες δράσεις στο Σύνταγμα και στο Μέγαρο Μουσικής από την ομάδα «Εριφύλη» ΚΕΦΙ στέλνοντας το μήνυμα « Καρκίνος, τι έχασα από αυτόν αλλά και τι κέρδισα από αυτόν». Η μάχη για τον καρκίνο είναι μια καθημερινή μάχη γιατί είναι μάχη για την ίδια τη ζωή.

Σαραρέ Χαντεμί

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε πριν λίγες μέρες ομόφωνα, να μην εκδοθεί η 37χρονή Ιρανή Σαραρέ Χαντεμί στο Ιράν.  Μια καλή είδηση για μια απόφαση που σώζει δυο ζωές. Είχε πει χαρακτηριστικά στο δικαστήριο «αν παραδοθώ στο καθεστώς κινδυνεύω με θανατική ποινή και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγο μου ο οποίος θα την παντρέψει, μόλις κλείσει τα εννιά της χρόνια…»

Χιλή

Χιλιάδες  πολίτες στη Χιλή διαδηλώνουν για 12η συνεχή μέρα στους δρόμους της χώρας, απαιτώντας τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Η αφορμή για τις λαϊκές εξεγέρσεις ήταν η απόφαση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Πινιέρα να ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες την αύξηση της τιμής στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Παρόλο που ο Πινιέρα ανακάλεσε το συγκεκριμένο μέτρο, οι διαδηλωτές στους δρόμους της χώρας πληθαίνουν καθημερινά και πλέον εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται καθημερινά στις διαδηλώσεις, απαιτώντας άμεση βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

 

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για την ενημέρωση.

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

 

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter