Κάθε Παρασκευή: Περισκόπιο στη Γλυφάδα, στην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Στη φυλακή η Χρυσή Αυγή

Στη φυλακή οδηγείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος και το σύνολο της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, απορρίπτοντας την εισήγηση της εισαγγελέως και γράφοντας τον επίλογο της ιστορικής δίκης της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Αναστολή δόθηκε μόνο σε 12 από τους 50 καταδικασθέντες. Συγκεκριμένα, οι καταδικασμένοι για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος αποφασίστηκε να οδηγηθούν στη φυλακή και να εκτίσουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν. Στη φυλακή οδηγούνται επίσης οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος ως μέλη της οργάνωσης. Στη φυλακή οδηγούνται επίσης ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, αλλά και 14 συνεργοί του, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Συνολικά οδηγούνται στη φυλακή 38 από τους 50 καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων και οι 13 πρώην βουλευτές. (Πηγή: TVX)

 

Μάγδα Φύσσα 

«….Δεν υπάρχει δικαίωση για τον Παύλο, γιατί δεν είναι εδώ μαζί μας. Είναι δικαίωση για εμάς, για αυτόν τον κόσμο που αγωνίστηκε να αποδείξει ότι είναι μια εγκληματική οργάνωση κάτω από το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος…»

 

Ράπισμα στην εισαγγελική αξιοπιστία

Μετά την εκ νέου διακοπή της δίκης της Χρυσής Αυγής, σχολιάζοντας το «ράπισμα» -όπως το χαρακτήρισε- προς την εισαγγελία, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης δήλωσε ότι «η σημερινή δικάσιμος επεφύλαξε μια μεγάλη αποκάλυψη, τόσο για το δικαστήριο, όσο και για την εισαγγελέα της έδρας» αφού, όπως είπε ο ίδιος, «η πρόεδρος του δικαστηρίου αποκάλυψε το γεγονός ότι έντεκα από τους καταδικασθέντες είχαν και προηγούμενες αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για κακουργήματα, όπως προέκυψε από τα ποινικά τους μητρώα, πράγμα το οποίο η εισαγγελέας αποσιώπησε στη χθεσινή της αγόρευση που ζήτησε να δοθούν σε όλους ανασταλτικά αποτελέσματα για τις εφέσεις». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η πρόεδρος «κάλεσε μετά από αυτό την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της και η εισαγγελέας απροκάλυπτα, θυμίζοντας ένα παλαιότερο εισαγγελικό φθέγμα “για όσα ξέχασα, ένοχοι”, αυτή τη φορά είπε “και για όλους αυτούς που έχουν καταδικαστικές αποφάσεις προτείνω να δοθούν αναστολές”». «Δεν μένει καμία αμφιβολία», υπογράμμισε ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, «για την εμμονή της εισαγγελικής πρότασης στην αθώωση και στην ευμενή συμπεριφορά προς τους κατηγορούμενους, όσο και αν η σημερινή διαδικασία είναι το μεγαλύτερο ράπισμα που δέχτηκε ποτέ εισαγγελική αξιοπιστία μέσα από δικαστήριο της έδρας». (Left.gr)

 

 

H Μάρω Δούκα για τον Ζακ

«Το λιντσάρισμα του Ζακ σηματοδοτεί μια εποχή όπου απελευθερώθηκε ο φασισμός που κουβαλάει ο καθένας μέσα του. Τη συνδέω με την δολοφονία του Λουκμάν που σφάχτηκε και του Παύλου Φύσσα. Ο μέσος πολίτης είναι διαποτισμένος από ξενοφοβία, ομοφοβία και ρατσισμό. Ο φασισμός δεν τελείωσε ποτέ, αλλά ο πιο επικίνδυνος είναι ο καθημερινός φασισμός. Το παθητικό και το άβουλο, όπως ο κόσμος που παρακολουθούσε χωρίς να αντιδρά. Αυτός ο κόσμος είναι ικανός να δικαιολογήσει τα πάντα». Καταιγιστική η Μάρω Δούκα,  μίλησε Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη για τον πυρήνα του καθημερινού φασισμού που οδήγησε και στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. «Εύχομαι αύριο να δικαιωθεί η μνήμη του. Σκέφτομαι συνέχεια όλο αυτόν τον καιρό τη μητέρα του. Έχω τρεις μάνες μπροστά μου, την ταπεινή, σιωπηλή μητέρα του Λουκμάν, την μαχητική, γενναία ανυψωμένη μάνα του Παύλου Φύσσα που είναι μια μάνα πρότυπο και αρχέτυπο και έχω και την πονεμένη και σιωπηλή μάνα του Ζακ. Από τις τρεις αυτές μάνες, η μάνα του Ζακ είναι η μόνη που ίσως δε μπορεί να βγει και να πανηγυρίσει». Εξέφρασε την ελπίδα να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι στην δίκη. «Αυτοί οι δύο, ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης είναι τα αποκρουστικά πρόσωπα που ίσως κρύβουμε και μέσα μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε ανά πάσα στιγμή μήπως τους κουβαλάμε κι εμείς και πρέπει να τους εξουδετερώσουμε», κατέληξε. (Πηγή: Left.gr / Κόκκινο, Ευγενία Λουπάκη)

 

Το κλεμμένο βραβείο του Κούντερα

Κλεμμένο βραβείο; Υπερβολικό! Τότε θαμμένο; Κατά τους νόμους λοιπόν του ρεπορτάζ, και όπως θα έκανε έτσι κι αλλιώς ο συντάκτης ύλης, κοινώς υλατζής, βάζω έναν τίτλο όσο πιο πιασάρικο γίνεται, να τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη. Τα κατάφερα; Ελπίζω. Αλλά τάχα γιατί, από πού κι ώς πού ρεπορτάζ; Ας πούμε από υπερβάλλοντα ζήλο, επειδή η είδηση αφορά τον Μίλαν Κούντερα, έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς των ημερών μας, που είχα και την τύχη, ευλογία το ’χω πει άλλη φορά, να μεταφράσω τα μυθιστορήματά του. Το «ρεπορτάζ» λοιπόν: 20 Σεπτεμβρίου απονέμεται στον Μίλαν Κούντερα το μεγαλύτερο σήμερα τσέχικο λογοτεχνικό βραβείο, το βραβείο Φραντς Κάφκα, που απονέμεται εδώ και 20 χρόνια από την 30χρονη Εταιρεία Φραντς Κάφκα, σε συνεργασία με τον Δήμο της Πράγας και με διεθνή κριτική επιτροπή. (Εφ. Συν, Ασκήσεις μνήμης του Γιάννη Χάρη)

 

 Βραβείο Φραντς Κάφκα

«Η απονομή του Βραβείου Φραντς Κάφκα στον Μίλαν Κούντερα» γράφει το δελτίο τύπου της Εταιρείας «έχει μια ισχυρή συμβολική διάσταση. Γιατί ακριβώς ο Μίλαν Κούντερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, έβαλε την Κεντρική Ευρώπη, που την εποχή εκείνη ήταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη· αυτός καθόρισε τα σύνορα της σημερινής Ευρώπης, μέσα στην οποία η Πράγα του Κάφκα διατηρεί ώς τις μέρες μας τη μνήμη από διασταυρούμενα ατομικά ερεθίσματα, τσέχικα, γερμανικά και εβραϊκά, που αλληλοεπηρεάζονται στη διάρκεια της πολυτάραχης ιστορίας της περιοχής…» Αυτά τα ελάχιστα για το βραβείο και τη βράβευση. Που δεν βρήκε θέση ούτε σε μονόστηλο στις εφημερίδες μας –κι ας μη μιλάμε για τα τηλεοπτικά κανάλια.

 

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού στη Γλυφάδα

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για την μετεγκατάσταση του Κοινωνικού ιατρείου στο ΚΑΠΠΑ στο Δήμο Γλυφάδας. Όπως αναφέρει το Δ.Τ του ΜΚΙΕ «….μετά από 8.5 και πλέον χρόνια λειτουργίας, στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, το ΜΚΙΕ (Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού) αναγκάζεται να φύγει, αφού ο χώρος αντί για δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο, για τον οποίο αγωνίστηκε, και το έκφρασε και στο όνομά του (Μητροπολιτικό Κ.Ι.Ε.), μετατρέπεται σε ιδιωτικό χώρο εκμετάλλευσης προς πάσαν κατεύθυνση ακόμη και για καζίνο εντός οικιστικής ζώνης Η επίσημη πολιτεία, και τώρα και στο παρελθόν, στο έσχατο αίτημά μας για χώρο μετεγκατάστασης, όταν δεν είχαμε άλλο τρόπο για συνέχιση του έργου μας, απάντησε με σιωπή, αδιαφορώντας για το έργο μας που αναγνωρίζεται από χιλιάδες ανθρώπους και συλλογικότητες μέσα και έξω από την Ελλάδα…» Ευχόμαστε και πιστεύουμε ότι το ΜΚΙΕ θα συνεχίσει και στη Γλυφάδα το σημαντικό του  έργο και θα το αγκαλιάσουν όλοι οι πολίτες συνεισφέροντας φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

 

Μαθαίνουν (δωρεάν) δημιουργώντας

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, το γνωστό μας Πλανητάριο, δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή τις δράσεις του. Με ολοκληρωμένο πρόγραμμα κάθε χρονιά, ακόμη και τώρα που τα μέτρα προστασίας είναι αυξημένα λόγω πανδημίας, αναρτά συνεχώς καινούργια προγράμματα, κυρίως για μαθητές και μάλιστα δωρεάν (όχι σαν κάτι άλλους που απλά μοιράζουν παγουρίνα – να τα λέμε κι αυτά).Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο πραγματοποιεί online προγράμματα κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 16.00. Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυκείου, είναι δωρεάν, εξ αποστάσεως, με τη χρήση ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας και αφορούν από εκμάθηση γλώσσας προγραμματισμού και σχεδιασμό ιστοσελίδας ειδήσεων μέχρι σχεδιασμό μιας βιώσιμης πόλης (τρέμε Μπακογιάννη)!Το πρόγραμμα «Μικροί αρχιτέκτονες: Σχεδιάζω μια βιώσιμη πόλη». Σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να εισαγάγει τους μαθητές στην έννοια της βιώσιμης πόλης και τις αρχές του αστικού σχεδιασμού, ώστε να αποκτήσουν εργαλεία προκειμένου να αλλάξουν οι ίδιοι την εικόνα που έχουν για την πόλη. Εδώ, οι μαθητές καλούνται ν’ ακολουθήσουν ένα βιώσιμο σενάριο και να σχεδιάσουν ένα μικρό πάρκο πεζοδρομίου. (Εφ. Συν, Νόρα Ράλλη)

κεντρική photo: left.gr

 

GLYFADA METROPOLITANS Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

 

 

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

 

twitter