Περισκόπιο στη Γλυφάδαστην Ελλάδα, στον Κόσμο!

Μάς ενημερώνει, ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

 

 

 

 

Το θερμόμετρο στο κόκκινο

Το καλοκαίρι συνεχίζει ακάθεκτο την ξέφρενη πορεία του με το θερμόμετρο στο κόκκινο σε όλα τα μέτωπα. Με οργή και θυμό με όλα αυτά που συμβαίνουν σε κοινωνικό επίπεδο. Τα κανάλια βρήκαν θέμα να ασχολούνται σε εικοσιτετράωρη βάση και όλοι έγιναν ειδικοί (ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, ποινικολόγοι). Κι ένα 14χρονο κορίτσι χάνει τη ζωή του: «Ιατρικό σφάλμα, bullying, παχυσαρκία.  Ένας πατέρας που σπαράζει από πόνο και ένας γερασμένος Θεός που έχει πια αποκοιμηθεί. Μία κοινωνία άρρωστη, σαθρή και ξεδοντιασμένη  κοιτάζεται στον καθρέφτη..» όπως αναφέρει η Θεανώ Μανουδάκη. Το θερμόμετρο στο κόκκινο λοιπόν σε όλα τα επίπεδα. Την ελπίδα του μας μεταφέρει ο διάσημος διανοητής Μορέν που αναδεικνύει την «αφύπνιση της αλληλεγγύης», η οποία βρισκόταν εν ελλείψει σε καιρούς που κυριαρχούν ο εγωιστικός ατομικισμός και ο κοινωνικός κατακερματισμός.

 

Ο θάνατος μιας 14χρονης και το κοινωνικό στίγμα της παχυσαρκίας

«Ένα 14χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του: Ιατρικό σφάλμα, bullying, παχυσαρκία.  Ένας πατέρας που σπαράζει από πόνο και ένας γερασμένος Θεός που έχει πια αποκοιμηθεί. Μία κοινωνία άρρωστη, σαθρή και ξεδοντιασμένη  κοιτάζεται στον καθρέφτη. Γυμνή από όλα τα φτιασίδια  και τις δικαιολογίες της. Άσχημη. Κλείνει το φως. Είναι καλύτερα να μη βλέπεις, είναι πάντα πιο εύκολο οι “κακοί” να είναι οι άλλοι. Οι αυξητικοί ρυθμοί των ποσοστών παχυσαρκίας στη χώρα μας, και ιδίως της παιδικής παχυσαρκίας έχει οδηγήσει τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της υγείας, της ψυχολογίας και των κοινωνικών επιστημών να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις, επισημαίνοντας τις συνέπειες σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη χαρακτηρίζει ως νόσο λόγω των επιπτώσεών της στην υγεία, στην ικανότητα για εργασία, στην κοινωνικότητα, στην ποιότητα και τη διάρκεια ζωής. Στη συνείδηση όμως του περισσότερου κόσμου η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται όχι ως νόσος αλλά ώς   επιλογή και ευθύνη του πάσχοντα, ως μια κατάσταση την οποία αρνείται να αλλάξει και για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ίδιος….Η πρακτική του στιγματισμού έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο. Στην αρχαία Ελλάδα, σημάδευαν τους δούλους και με τον τρόπο αυτό έκαναν σαφή την υποδεέστερη θέση τους. Στη συνέχεια στο Μεσαίωνα κάνοντας χρήση ενός πυρακτωμένου σίδερου σημάδευαν μόνιμα εκείνους που θεωρούσαν ως “παρεκκλίνοντες” ώστε να γίνει ευδιάκριτη η “μιαρή” και μη αποδεκτή συμπεριφορά τους. (Πηγή: TVX Θεανώ Μανουδάκη)

 

Ομόφωνο ψήφισμα για το Ασκληπιείο

Μετά από πρόταση της δημοτικής παράταξης «Ανατροπή στη Γλυφάδα» πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας ψήφισμα για το Ασκληπιείο της Βούλας. Καλούμε επίσης το Υπουργείο Υγείας και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια να επανεξετάσει την απόφαση μείωσης των καθημερινών εφημεριών των ορθοπεδικών περιστατικών του Γ.Ν. «Ασκληπιείου» Βούλας. Υπενθυμίζουμε ότι το Ασκληπιείο της Βούλας είναι το μοναδικό νοσοκομείο της Νοτιοανατολικής Αττικής και ο περιορισμός των εφημεριών συνιστά αρνητική εξέλιξη για την περίθαλψη των περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοίκων της Ν.Α. Αττικής

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας τονίζει το έντονο ενδιαφέρον του  για το ζήτημα και ζητάει από τις αρμόδιες αρχές, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να ενταθούν και να γίνουν συχνότερες οι εφημερίες του Νοσοκομείου, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα και αποτελεσματικότερα οι ανάγκες. Η πρόσβαση όλων σε επαρκείς δομές δημόσιας υγείας είναι ύψιστο αγαθό και ειδικά κατά τον τελευταίο χρόνο έχει αποδειχθεί απόλυτα αναγκαίο.

Ως δημοτικό συμβούλιο ζητάμε:

  • Τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του Γενικού Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας
  • Τη διατήρηση του συνόλου του σημερινού χώρου του Ασκληπιείου
  • Το διαρκή εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού του νοσοκομείου
  • Την επαρκή στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και την άμεση ρύθμιση των εργασιακών ζητημάτων του προσωπικού έτσι ώστε αυτό να επικεντρωθεί απερίσπαστο στο έργο του
  • Την άμεση λήψη απόφασης για έναρξη της καθημερινής ορθοπεδικής εφημερίας του Ασκληπιείου.

 

Μπορούμε να αλλάξουμε δρόμο;

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου το τελευταίο του βιβλίο του Μορέν (σε συνεργασία –προφανώς λόγω ηλικίας– με τη Sabah Abouessalam) με τίτλο «Ας αλλάξουμε δρόμο: τα μαθήματα του κορονοϊού», σε πολύ καλή μετάφραση του Θεόδωρου Παραδέλλη. Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η πολύ συχνή χρήση του ερωτηματικού: πολλά ερωτήματα, λιγότερες απαντήσεις. Μεγάλες αβεβαιότητες, ελάχιστες βεβαιότητες. Όπως λέει ο Μορέν, η μεγακρίση του κορονοϊού δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα της γενικότερης κρίσης του μεγάλου δυτικού παραδείγματος που παγκοσμιοποιήθηκε, κάτι που απαιτεί ουσιαστικά αλλαγή παραδείγματος, κάτι σαν μια κοπερνίκεια στροφή που οδήγησε σε μια άλλη –ηλιοκεντρική– σύλληψη του Σύμπαντος σε σχέση με την πτολεμαϊκή γεωκεντρική αντίληψη. Ο ίδιος θεωρεί ότι η πορεία προς αυτή την αλλαγή συντελείται μέσα από «τον πόνο και το χάος, δίχως να είναι βέβαιο ότι θα επιβληθεί». Βασικό εμπόδιο είναι οι «τεράστιες αντιστάσεις των καθιερωμένων δομών και νοοτροπιών»…. Παράλληλα αναδεικνύει την «αφύπνιση της αλληλεγγύης», η οποία βρισκόταν εν ελλείψει σε καιρούς που κυριαρχούν ο εγωιστικός ατομικισμός και ο κοινωνικός κατακερματισμός. Την ίδια ώρα, όμως, η κοινωνική ανισότητα εν μέσω εγκλεισμού θεριεύει, αλλά και μας δείχνει τις λάθος κοινωνικές ιεραρχήσεις των επαγγελμάτων. Οι νοσηλευτές, οι σκουπιδιάρηδες, οι ντελιβεράδες, οι μικροκαλλιεργητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αναδείχτηκαν στα πιο κοινωνικά χρήσιμα επαγγέλματα εν μέσω πανδημίας, αλλά και οι πιο κακοπληρωμένοι και υποβαθμισμένοι. (Πηγή: Εφ. Συν Τάσος Τσακίρογλου)

 

Το ταξίδι

« Τελικά το ταξίδι έχει σημασία ή ο προορισμός; Η διαδρομή ή το φινάλε; Οι θάλασσες ή το λιμάνι; Οι συνταξιδιώτες ή οι στιγμές; Όλα θα έλεγα, το καθένα με τη δική του αξία και μοναδικότητα, αλλά αν θελήσεις να προχωρήσεις σε απολογισμό, αν για κάποιο λόγο κληθείς να επιλέξεις, να διαχωρίσεις, ξεκινάς από την πραγματικότητα που λέει ότι όλα τα ταξίδια κάποτε τελειώνουν και το πλοίο πιάνει λιμάνι. Και όταν κατέβεις από αυτό, όταν ξεφορτώσεις τις αποσκευές σου, όταν ξεκουράσεις την ψυχή σου, όταν δώσεις χρόνο στο μυαλό σου, θα δεις ότι η απάντηση στα ερωτήματα θα έρθει αβίαστα, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Και τότε θα νιώσεις ότι οι αναμνήσεις από τη διαδρομή προς την… Ιθάκη σου είναι αυτές που μετράνε…» (Πηγή: Εφ. Συν. Χριστίνα Παπασταθοπούλου)

 

Βράβευση αθλητών που διακρίθηκαν για την αφοσίωση τους

Τα διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας βράβευσε αθλητές που διακρίθηκαν για την αφοσίωση τους στις Ολυμπιακές αρχές και αξίες. Στον Στέφανο Διαμαντή απονεμήθηκε το βραβείο Ευ Αγωνίζεσθαι για τη στάση του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης σε αμαξίδιο τον Οκτώβριο του 2020. Ο πρωταθλητής επέλεξε να ηγηθεί της πετυχημένης  προσπάθειας να διακοπεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα λόγω κωλύματος συμμετοχής όλων των αθλητών. Ο Στέφανος έχασε έναν σίγουρο τίτλο, αλλά κέρδισε τον σεβασμό σύσσωμης της αθλητικής κοινότητας, καθώς έδειξε ότι η ευγενής άμιλλα προέχει. Στην αθλήτρια Ντένια Κουρέτα απονεμήθηκε το βραβείο «αλληλεγγύη». Η 16χρονη πολίστρια του ΝΕ Πατρών βοήθησε να σωθεί η ζωή δύο ανδρών και μιας γυναίκας στη θαλάσσια περιοχή του Ρίου. (Πηγή: Γλυφάδα metropolitans)

 

Οι «άμπαλοι» της UEFA!

Προχθές το βράδυ όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης παραμιλούσε με τον Λούκα Μόντριτς. Ο 36χρονος Κροάτης μέσος ήταν αυτός που έστειλε την ομάδα του στη φάση των «16», με μια πλήρη εμφάνιση, ένα καταπληκτικό γκολ και άλλη μία ασίστ.Ομως, όσοι το πήραν χαμπάρι, με τεράστια έκπληξη είδαν την UEFA να ανακηρύσσει κορυφαίο του αγώνα με τη Σκοτία τον… Νίκολα Βλάσιτς. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει επιστρατεύσει μια ομάδα «ειδικών» με προπονητές και παλαιμάχους, όπου μέσω ψηφοφορίας (προφανώς) βγαίνει ο MVP της κάθε αναμέτρησης του EURO. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που υποτίθεται ξέρουν το ποδόσφαιρο καλύτερα από εμάς, ψήφισαν τον Βλάσιτς, δικαιολογώντας μάλιστα την απόφαση αυτή τονίζοντας ότι το γκολ που πέτυχε και άνοιξε το σκορ ήταν κομβικό. Δηλαδή το γκολ του Μόντριτς που έκανε το 2-1 τι ήταν; Πρόκειται περί αστείας απόφασης, που αφαιρεί αίγλη από το συγκεκριμένο βραβείο. (Πηγή: Εφ. Συν Ευθύμης Ασημακόπουλος)

 

 

Ευχαριστούμε τον κ. Σκαμπαρδώνη για τις πληροφορίες.

για περισσότερο …»Περισκόπιο»

follow Γλυφάδα metropolitans on twitter