Περπάτημα ή Τρέξιμο;
Μάς ενημερώνει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος, Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres
Προτιμάμε έντονη ή μέτρια άσκηση; Ποια είναι τα οφέλη του βαδίσματος στον οργανισμό και τί προβλήματα μπορούν να παρουσιασθούν με το τρέξιμο;
Περπάτημα: Tο απόλυτο ηρεμιστικό της ψυχής!
Αποτελεί τον πλέον φυσικό και οικονομικό τρόπο για να βελτιώσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Δείτε γιατί.
Αν θα θέλαμε να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό στο περπάτημα, αυτός θα ήταν “το μαγικό φάρμακο”.
Γιατί μαγικό; Διότι αποτελεί τον πλέον φυσικό και οικονομικό τρόπο για να βελτιώσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Τα οφέλη στον οργανισμό μας είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους, άσχετα αν επιλέγουμε ακόμα και για πολύ κοντινές αποστάσεις να μην περπατήσουμε αλλά να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο.
Εκτός όμως από τα οφέλη στη σωματική υγεία του ανθρώπου, συμβάλλει τα μέγιστα και στην ψυχική υγεία. Το ανθρώπινο σώμα είναι μαγικό και ακόμα πιο μαγικές οι λειτουργίες του. Έτσι με περπάτημα 30 λεπτά ημερησίως, αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών στον οργανισμό και μειώνονται τα επίπεδα του στρες, του θυμού και της κόπωσης. Δημιουργεί γενικά μια αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης σε σημείο που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης. Ειδικά αν η άσκηση γίνεται σε ανοιχτό χώρο, σε πάρκο, κοντά σε θάλασσα ή γενικά στη φύση, τα οφέλη στην υγεία μας είναι ανεκτίμητα, καθώς επαναφορτίζουμε τις μπαταρίες μας με επιπλέον ενέργεια, την οποία χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στους αγχώδεις και πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.
Δυστυχώς στις μέρες μας ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται μόνοι. Το αίσθημα της μοναξιάς ενοχοποιείται για σοβαρές βλάβες στην υγεία μας. Μάλιστα συγκρίνεται με άλλους παράγοντες που την υποσκάπτουν όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Επομένως η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία.
Κάθε φορά που περπατάμε θωρακίζουμε τον εαυτό μας από την κατάθλιψη μέσω φυσικών μηχανισμών. Επιπρόσθετα το περπάτημα μας βοηθά να βελτιώσουμε την αυτοεικόνα μας αφού μέσω της άσκησης γυμναζόμαστε και ταυτόχρονα έχουμε το αίσθημα της επίτευξης και ολοκλήρωσης ενός στόχου. Κατά τη διάρκεια του περπατήματος δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να διαλογιστεί και να επαναπροσδιορίσει πολλά πράγματα και καταστάσεις γύρω του καθώς και τη σχέση του με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Αποτελεί δηλαδή μια συναρμογή σώματος και ψυχής.
|| Από όποια οπτική και να το δεί κανείς,
το περπάτημα διώχνει τη μοναξιά και την κατάθλιψη μακριά μας! ||
Τα SOS του τζόκινγκ: Τι να προσέχουμε, ποια τα οφέλη
Το τρέξιμο, εκτός από οφέλη έχει και σημεία που πρέπει να προσέχουμε. Πώς επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα.
Σίγουρα το τρέξιμο κάνει καλό στην υγεία. Αν όμως δεν γίνεται με μέτρο, τότε οι κίνδυνοι, είναι μεγάλοι.
Εδώ πρέπει μάλιστα να επισημάνουμε ότι η υπερβολική άσκηση είναι περιττή, αν όχι επιβλαβής, ενώ αντίθετα ωφελεί, αν γίνεται με μέτρο.
Έτσι, το τζόκινγκ έχει καλύτερα αποτελέσματα, χαρίζοντας περισσότερα χρόνια ζωής, όταν είναι ήπιο και όχι έντονο, καθώς το πολύ συχνό και εντατικό τζόκινγκ μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» και να αποδειχτεί επιβλαβές για την υγεία.
Η έντονη άσκηση επίσης δεν καθιστά τους ανθρώπους υγιέστερους. Αντίθετα, αποδεικνύεται ότι μακροχρόνια κουράζει και γερνά την καρδιά και τα αγγεία. Οι έντονα αθλούμενοι δεν προστατεύονται εξίσου με τον απλά ασκούμενο, αλλά βρίσκονται μάλλον σε μειονεκτική θέση.
Από την άλλη πλευρά, το να “καταπίνεις” χιλιόμετρα τρέχοντας μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην εμφάνιση. Για παράδειγμα, οι δρομείς των μεγάλων αποστάσεων συνήθως δείχνουν πιο μεγάλοι σε ηλικία, ενώ η συνεχής κίνηση μπορεί να προκαλέσει διάταση στους υποστηρικτικούς ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα.
Επίσης οι δρομείς εκτίθενται κατά κανόνα περισσότερο στον ήλιο και τον αέρα (και τα δύο σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση του δέρματος).
Τέλος, το τρέξιμο μπορεί να αδυνατίζει αλλά όταν το παρακάνετε τότε το λιγότερο σωματικό λίπος από αυτό που έχει ο μέσος άνθρωπος δεν είναι ότι καλύτερο για την εμφάνιση. Τα καλά νέα είναι πως στους ερασιτέχνες δρομείς, οι συνέπειες αυτές δεν είναι πολύ έντονες.
Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης και ο τόπος. Δηλαδή το ύπαιθρο ή το γυμναστήριο. Το σίγουρο είναι ότι, όσοι βάζουν αθλητικά παπούτσια και αθλούνται έξω- στον δρόμο, στο δάσος, στο γήπεδο ή στην παραλία- καίνε περισσότερες θερμίδες από όσες εκείνοι που ιδρώνουν στον διάδρομο.
Επίσης με το τρέξιμο στο περιβάλλον βελτιώνεται η ισορροπία και αυξάνεται η δύναμη και η αποτελεσματικότητα του τρεξίματος, ικανότητες που προκύπτουν από την «εκπαίδευση» του νευρομυϊκού συστήματος να αντεπεξέρχεται σε διαφορετικές επιφάνειες και προκλήσεις.
Τέλος, όταν κάποιος τρέχει στο πεζοδρόμιο, ασκούνται πολύ μεγαλύτερες πιέσεις στα οστά του από ό,τι όταν τρέχει σε μαλακό έδαφος.
Μια επίσκεψη όμως σε έναν έμπειρο Φυσιοθεραπευτή και μια αξιολόγηση για την ισορροπία μεταξύ εμπρόσθιων και οπίσθιων μυών ποτέ δεν βλάπτει.