Pilates για αρχάριους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

|| Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος ||

Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres

Κάθε Τρίτη, ο Φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος, είναι “εδώ” μαζί μας και μάς συμβουλεύει!

 

Σκέφτεστε να ασχοληθείτε με pilates; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συγκεκριμένη μέθοδο γυμναστικής:

 

ΑθανασόπουλοςΤο pilates μπορεί να φαίνεται σαν απαιτητική άσκηση, αλλά είναι ένας απλός τρόπος να χτίσουμε δύναμη στους μύες του κορμού, για καλύτερη στάση του σώματος, ισορροπία, και ευλυγισία. Οπότε, αν σκέφτεστε να γραφτείτε σε ένα τμήμα αρχαρίων, αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Τι ακριβώς είναι το pilates;

Το pilates είναι μια μορφή γυμναστικής που αποτελείται από κινήσεις ευλυγισίας και μυϊκής δύναμης, όπως και αντοχής. Εστιάζει  κυρίως στις περιοχές των κοιλιακών, της μέσης, των γοφών και των μηρών. Ένα μάθημα περιλαμβάνει 25 με 50 επαναληπτικές ασκήσεις. Είναι σχετικά παρεξηγημένη μορφή άσκησης, καθώς πολλοί πιστεύουν πως δεν απευθύνεται σε αρχάριους, παρά μόνο σε έμπειρους αθλητές ή επαγγελματίες χορευτές. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει.

Άλλη μια λανθασμένη άποψη για το pilates είναι πως απαιτεί εξειδικευμένα όργανα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες ασκήσεις μπορούν να γίνουν στο πάτωμα, με έναν τάπητα.

Ποια είναι τα οφέλη του pilates;

  • Βελτιωμένη δύναμη και σταθερότητα του κορμού

  • Καλύτερη στάση του σώματος και ισορροπία

  • Περισσότερη ευλυγισία

  • Πρόληψη και αντιμετώπιση των πόνων της μέσης

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι, όμως, για όλους;

Αν είστε πάνω από 40 ετών, έχετε καιρό να ασχοληθείτε με γυμναστική ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε πρώτα τον φυσιοθεραπευτή  σας πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, και το pilates δεν είναι εξαίρεση. Παρομοίως, με τον φυσιοθεραπευτή  τους οφείλουν να μιλήσουν και γυναίκες που εγκυμονούν αλλά ενδιαφέρονται για αυτό το είδος άσκησης.

Το πρόγραμμα pilates μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του καθενός, παρέχοντας είτε μια χαλαρή μορφή ασκήσεων ενδυνάμωσης, είτε ένα απαιτητικό πρόγραμμα, για περισσότερο έμπειρους αθλητές. Παρ’ όλα αυτά, το pilates μπορεί να μην ενδείκνυται ή να χρειαστούν αλλαγές για άτομα με τις εξής παθήσεις:

  • Ασταθής πίεση

  • Κίνδυνος θρομβώσεων

  • Σοβαρή οστεοπόρωση

  • Κήλη δίσκου (βλ.www.physiotherapycenter.gr)

Όπως είναι λογικό, οι αρχάριοι πρέπει να ασκούνται υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου γυμναστή, με ειδίκευση στο pilates, ο οποίος πρέπει να έχει έγκυρο πιστοποιητικό και τη γνώση διαμόρφωσης προσωπικού προγράμματος σε ειδικές περιπτώσεις (όπως, για παράδειγμα, σε άτομα που αναρρώνουν από κάποιον τραυματισμό).

Πώς ενσωματώνουμε το pilates στο πρόγραμμα γυμναστικής μας;

Αν είστε υγιής ενήλικας, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής σας πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Τουλάχιστον 150 λεπτά αεροβικής άσκησης μεσαίας έντασης, ή 75 λεπτά υψηλής έντασης.

  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.

Το pilates είναι καλή εναλλακτική άσκησης ενδυνάμωσης, αλλά δεν είναι αερόβια άσκηση. Συνεπώς, θα χρειαστείτε να τις συμπληρώσετε με κάποια μορφή αερόβιας, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμβηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Όπως όλα τα προγράμματα  γυμναστικής  είναι για άτομα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας  ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ  ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ  την επίσκεψη  στον  Φυσίατρο,  τον Ορθοπεδικό και τον Φυσιοθεραπευτή.

Ο  Φυσιοθεραπευτής είναι εκείνος  που θα κάνει το πρόγραμμα Κινησιοθεραπείας που χρειάζεται  όταν υπάρχει μυο-σκελετικός πόνος.

Ο  Φυσιοθεραπευτής  είναι εκείνος  που θα συμβουλεύσει  κάποιον  πότε και πώς να ασχοληθεί με ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

Ο  έμπειρος Φυσιοθεραπευτής θα κάνει μια σωστή Ορθοστατική αξιολόγηση και να συμβουλεύσει ποιοι μυς θέλουν ενδυνάμωση και με ποιόν τρόπο (Ομόκεντρη ή έκκεντρη συστολή) γιατί κατά την γνώμη μου είναι πλέον παρωχημένη η άποψη για ενδυνάμωση κοιλιακών και ραχιαίων. (περισσότερα στο άρθρο μου: Υγιείς κοιλιακοί σε φέτες; Μύθος ή πραγματικότητα;)

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ