Η απολύμανση ήταν πάντα σημαντική, πόσο μάλλον σε μέρες πανδημίας.
Τί μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε και να προστατέψουμε όσους αγαπάμε;

Αρχικά όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, μείνετε σπίτι. Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση. Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα του ιού επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

 

ΜΑΣΚΕΣ

Οι μάσκες, βοηθάνε όσους νοσούν ήδη, ή είναι φορείς, να μη μεταδώσουν τον ιό.

ΓΑΝΤΙΑ

Τα γάντια βοηθούν πάρα πολύ στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Όμως, πρέπει να γίνεται ΣΩΣΤΗ χρήση τους.

ΣΑΠΟΥΝΙ

Στον συγκεκριμένο ιό και λόγω της εξωτερικής δομής του και επικάλυψης, το σαπούνι δρα αποτελεσματικά. Καλό είναι να είναι και απολυμαντικό.

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ

Το οινόπνευμα (ΠΡΟΣΟΧΗ πρέπει να είναι 70 βαθμούς) δρα πολύ αποτελεσματικά ενάντια στον ιό. Επιφάνειες του σπιτιού που ερχόμαστε συχνά σε επαφή (π.χ. πόμολα, τηλεχειριστήριο, χερούλι ψυγείου, πόρτας, βρύσες κτλ.) πρέπει να τις απολυμαίνουμε τακτικά.

ΧΛΩΡΙΝΗ

Έχετε αναρωτηθεί με τι ψεκάζουν τους δρόμους όσοι βλέπετε στην τηλεόραση να κάνουν απολύμανση; Χλωρίνη! Η χλωρίνη είναι δραστική απέναντι σε πολλούς μικροοργανισμούς, όπως και στον COVID-19. Απολυμάνετε τα πατώματα με χλωρίνη (αραιωμένη, σύμφωνα με τις οδηγίες κάθε εταιρείας) για μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΠΑΠΠΟΥΤΣΙΑ

(ακούγεται παράξενη κατηγορία, αλλά…)
Είναι πολύ σημαντικό και πολύς κόσμος αγνοεί τα μικρόβια τα οποία φέρνουμε σπίτι με τα παπούτσια μας. Πριν μπείτε σπίτι, αφήστε τα παπούτσια σας απ’ έξω ή στη παπουτσοθήκη του σπιτιού σας. Μην περπατάτε σπίτι σας με τα παπούτσια, καθώς ότι μικρόβιο υπάρχει το έχετε μεταφέρει στο χώρο σας. Αυτό ισχύει και χωρίς να υπάρχει πανδημία, πόσο μάλλον τώρα.
Πολύ σημαντικό να τηρηθεί το συγκεκριμένο, από οικογένειες που έχουν παιδιά μικρότερα των 10 ετών. Ένα μωρό θα μπουσουλίσει στο χαλί (που έχετε μεταφέρει μικρόβια) και μετά θα βάλει το χέρι στο στόμα του. Το ίδιο και ένα παιδί που θα παίζει στο πάτωμα με τα παιχνίδια του και θα βάλει τα χέρια στο πρόσωπό του.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ

Όσο είστε εκτός σπιτιού καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται απολυμαντικά μαντηλάκια κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με αντικείμενα που πιθανώς να είναι μολυσμένα (πχ., πόμολα, χρήματα κτλ.).

 

Στόχος είναι να προστατευθείτε εσείς και οι αγαπημένοι σας από τη μετάδοση της πανδημίας καθώς και άλλων ασθενειών.
Και να θυμάστε, ο πανικός δεν είναι καλός σύμμαχος. Η υπερβολή δεν βοήθησε κανέναν. Το να έχετε σπίτι 50 πακέτα απολυμαντικά μαντηλάκια να περιμένουν να χρησιμοποιηθούν, σημαίνει ότι ένας συμπολίτης (ο γείτονάς σας, ο συγγενής σας, ο φίλος σας) δεν έχουν. Άρα αυτοί θα είναι πιο εύκολο αν κολλήσουν να μεταφέρουν τον ιό, επειδή δεν θα έχουν μαντηλάκια.

Μίνα Παναγιώτου

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες που περιέχονται προορίζονται αποκλειστικά για σκοπούς γενικής ενημέρωσης.

 

Ευχαριστούμε την κ. Παναγιώτου (εκπ. Biomedical Scientist), για τις πληροφορίες.

 

HEALTH & FITNESS