Πόνοι στα πόδια: Με ποιο τρόπο να τους αντιμετωπίσετε

|| Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος ||

Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres

Κάθε Τρίτη, ο Φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος, είναι “εδώ” μαζί μας και μάς συμβουλεύει!

 

Η φυσικοθεραπεία και η κατασκευή ορθωτικού πέλματος αποτελούν τη λύση σε τρία από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι και αφορούν σε πόνους στα πόδια.

Αθανασόπουλοςοι φράσεις «τα πόδια μου πονάνε κάτω από τα δάχτυλα σαν να πατάω σε πέτρες» ή «όταν ξυπνάω το πρωί δεν μπορώ να πατήσω το πόδι μου στο πάτωμα και να περπατήσω από τον πόνο. Όταν περπατήσω όμως λίγο, μου περνάει», ακούγονται συνηθισμένες.

Υπάρχουν όμως και άλλες ενοχλήσεις στα κάτω άκρα: «Με πονάει το μεγάλο δάκτυλο και έχει φύγει προς τα μέσα. Μου είπαν πως είναι κότσι και πρέπει να χειρουργηθώ!».

Μεταταρσαλγία: «Τα πόδια μου πονάνε κάτω από τα δάχτυλα σαν να πατάω σε πέτρες».
Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται στο σύμπτωμα της «μεταταρσαλγίας», που περιγράφει τον πόνο κάτω από την μπάλα του ποδιού και κυρίως κάτω από το δεύτερο και τρίτο δάκτυλο.

Άκανθα πτέρνας: «Όταν ξυπνάω το πρωί δεν μπορώ να πατήσω το πόδι μου στο πάτωμα και να περπατήσω από τον πόνο. Όταν περπατήσω όμως λίγο, μου περνάει».

Η δεύτερη περίπτωση οφείλεται στο έντονο πάτημα του πέλματος και στην παρατεταμένη διάτασή του. Έτσι, ενδέχεται να  έχει δημιουργηθεί στην κάτω επιφάνεια του ποδιού φλεγμονή, πιθανώς και ρήξη περιτονίας, κάτι που περιγράφεται με τον όρο «άκανθα πτέρνας».

Κότσι: «Με πονάει το μεγάλο δάκτυλο και έχει φύγει προς τα μέσα. Μου είπαν πως είναι κότσι και πρέπει να χειρουργηθώ!».
Στην τρίτη περίπτωση, η κακή στάση του πέλματος και η διόγκωση της άρθρωσης του πρώτου δακτύλου, ενδέχεται να οδηγήσουν στη σταδιακή κλίση του και στη δημιουργία του «βλαισού μέγα δακτύλου» ή αλλιώς «κότσι», που προκαλεί ισχυρή παραμόρφωση και περιορίζει τις δραστηριότητες και τις επιλογές υποδήματος.

Αιτίες

Έχετε υπόψη σας ότι πίσω από το σύμπτωμα του πόνου και της δυσκολίας στη βάδιση μπορεί να κρύβονται διάφορες αιτίες:
Τα ακατάλληλα παπούτσια (στενά ή κατασκευασμένα από σκληρά και άκαμπτα υλικά που δεν παρέχουν απορροφητικότητα στους κραδασμούς) το αυξημένο σωματικό βάρος,

  • Η κληρονομική προδιάθεση,

  • Οι μηχανικές αποκλίσεις του ποδιού από τον σωστό άξονα στήριξης κατά τη βάδιση.

  • Κυριώτερη αιτία κατά την γνώμη μου είναι ψυχοσωματική κι ας σας φαίνεται παράξενο. Ακριβώς στο «κότσι» περνάει σύμφωνα με την κινέζικη ορολογία ο μεσημβρινός του σπληνός. (όπως ο σπλήνας σε φυσικό επίπεδο  «καθαρίζει» το αίμα έτσι θα έπρεπε να είναι  «καθαρός» και όλος ο μεσημβρινός. Από την εμπειρία μου έχω δει σχεδόν όλα τα άτομα που έχουν αυτή την παθολογία είναι άτομα που ΔΕΝ ΕΚΡΑΖΟΝΤΑΙ  έτσι μένουν μέσα στον μεσημβρινό και δεν γειώνονται πολλά αρνητικά που με την πάροδο του χρόνου  σωματοποιούνται και παραμορφώνουν την άρθρωση).

Διάγνωση

Ο πελματογράφος είναι μια διαγνωστική συσκευή που αποτελείται από πολλούς αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν τις δυνάμεις που εφαρμόζονται στο πέλμα κατά τη βάδιση. Επιτρέπει τη στατική και δυναμική ανάλυση της κίνησης του πέλματος και της βάδισης και αναγνωρίζει τις παραλλαγές στη βάδιση και τον άξονα στήριξης του σώματος.

Στη στατική ανάλυση ο πελματογράφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει την κατανομή του σωματικού βάρους, όπως και τις μηχανικές πιέσεις που ασκούνται στο πέλμα.

Στη δυναμική ανάλυση καταγράφει όλες τις φάσεις στήριξης (προσγείωση, μέση φάση και απογείωση), τη μέγιστη πίεση που εφαρμόζεται στα πέλματα, καθώς και τις επιμέρους πιέσεις σε σχέση με το χρόνο (σε κάθε βήμα). Η ανάλυση της βάδισης είναι τρισδιάστατη (3D) και κινηματική.

 

Θεραπεία

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αντιμετωπίζονται, αρκεί να εκπαιδευτεί κάποιος προς τη σωστή κατεύθυνση. Φυσικά, η συντηρητική μέθοδος αντιμετώπισης (φυσικοθεραπεία, κατασκευή ορθωτικού πέλματος) έρχεται πάντα πρώτη.

Με σωστή φυσικοθεραπευτική αγωγή και πιθανή κατασκευή ορθωτικών πελμάτων διορθώνονται, στηρίζονται ή και απλά αποφορτίζονται τα κάτω άκρα, με στόχο την αντιμετώπιση και επίλυση του αρχικού προβλήματος.

Με την κατασκευή ορθωτικών πελμάτων διορθώνονται, στηρίζονται ή και απλά αποφορτίζονται τα κάτω άκρα καθώς και η σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση της μέγιστης απαιτούμενης απόδοσης του σώματος στην καθημερινότητα και στη διάρκεια της άθλησης.

Ο άξονας στήριξης επαναφέρεται εντός φυσιολογικών ορίων, οι αρθρώσεις και τα μαλακά μόρια αποφορτίζονται και αποθεραπεύονται.
Η κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων ενδείκνυται για τη διόρθωση, στήριξη και αποφόρτιση του μυοσκελετικού συστήματος σε παιδιά, ενήλικες εγκύους και αθλητές όλων των επιπέδων.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

=> Διαβάστε επίσης:

 

Λάμπρος Αθανασόπουλος: Παιχνίδια στη θάλασσα και αδυνάτισμα