Μάς ενημερώνει η χειρουργός οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ, στις σχετικές ερωτήσεις σας όσον αφορά στον πονόδοντο, κατά την περίοδο απομόνωσης, λόγω COVID-19.

 

Σε μια περίοδο που κρίνεται αναγκαίος ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών και τα οδοντιατρεία αντιμετωπίζουν μόνο επείγοντα περιστατικά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου κάποιες οδηγίες σε περίπτωση πονόδοντου.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:

 • Όταν αισθανθείτε πόνο ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ με τον οδοντίατρό σας, ώστε να σας συμβουλέψει τηλεφωνικά και να αξιολογήσει το επείγον ή όχι του προβλήματός σας.
 • Όταν εμφανισθεί οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, του προσώπου ή του τραχήλου, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ με τον οδοντίατρό σας.
 • Για κάθε άλλη έκτακτη ανάγκη ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ με τον οδοντίατρό σας.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ:

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ και με τον οδοντίατρό σας για λήψη τηλεφωνικών οδηγιών.

Ε.Ο.Δ.Υ.: τηλέφωνα  1135 (24ωρη λειρουργία)

2105212000

Στη συνέχεια παραθέτουμε κάποιες συμβουλές που πρέπει να έχετε υπ’όψη σας.

 1. Σε περίπτωση ήπιου πονόδοντου που εκδηλώνεται κατά τη λήψη γλυκού, ζεστού ή κρύου, ένα αναλγητικό (παυσίπονο) θα σας ανακουφίσει προσωρινά. Η λήψη μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 ώρες για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών. Προσοχή πρέπει να δοθεί σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες.
 2. Σε περίπτωση που ο πόνος εμφανισθεί μετά από κάταγμα σφραγίσματος ή τμήματος δοντιού, λόγω τερηδονικής προσβολής, άμεση λύση θα μπορέσει να δώσει εκτός από το αναλγητικό και η τοπική εφαρμογή γαρυφαλέλαιου. Σ΄ ένα βύσμα βάμβακος ρίχνουμε μια σταγόνα γαρυφαλέλαιο και αφότου το πιέσουμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να φύγει όποια περίσσεια του ελαίου, το τοποθετούμε στην περιοχή του απωλεσθέντος τμήματος δοντιού ή σφραγίσματος. Το γαρυφαλέλαιο το προμηθευόμαστε από το φαρμακείο.
 3. Σε περίπτωση που ο πόνος δεν μετριάζεται μετά τη λήψη αναλγητικού αλλά αντίθετα επιδεινώνεται, τότε πρόσκαιρη ανακούφιση θα δώσουν τα κρύα ή ζεστά επιθέματα, ανάλογα με το στάδιο βλάβης του νεύρου του δοντιού.
 4. Σε περίπτωση ατυχήματος, αν γίνει μετακίνηση δοντιών από τη θέση τους, πιέστε τα να επανέλθουν στην αρχική τους θέση και επισκεφτείτε άμεσα τον πλησιέστερο οδοντίατρο.
 5. Σε περίπτωση πλήρους εκγόφωσης δοντιού, δηλαδή σε περίπτωση που το δόντι βγει ολόκληρο από το φατνίο, προσπαθήστε να το τοποθετήσετε άμεσα στη θέση του ασκώντας ήπια πίεση και κρατήστε το σταθερό δαγκώνοντας βρεγμένο βαμβάκι ή γάζα. Προσοχή, δεν πιάνουμε το δόντι από τη ρίζα του, αλλά από τη μύλη (το τμήμα του δοντιού που φαίνεται στο στόμα). Αποφεύγουμε να το καθαρίσουμε τρίβοντάς το με χαρτομάντηλο ή πανί. Αν είναι λερωμένο ξεπλύντε το, κρατώντας το πάντα από τη μύλη, με κρύο γάλα ή κρύο νερό. Αν είναι δύσκολη η επανατοποθέτηση του δοντιού στο στόμα φυλάξτε το σε φυσιολογικό ορό ή γάλα και επισκεφτείτε άμεσα, μέσα σε 30’ αν είναι δυνατόν, έναν οδοντίατρο.
 6. Σε πείπτωση φλεγμονής των ούλων στην περιοχή του φρινιμίτη (περιστεφανίτιδα), φροντίστε για την καλή στοματική υγιεινή της περιοχής, όσο επώδυνη και αν είναι η χρήση της οδοντόβουρτσας και κάντε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι ή ακόμη καλύτερα με αντισηπτικό διάλυμα χλωρεξιδίνης, 2 με 3 φορές ημερησίως. Παράλληλα λαμβάνετε αναλγητικά για την άμεση ανακούφιση από τον πόνο.
 7. Σε περίπτωση που νιώσετε έντονο πόνο κατά τη μάσηση ή το δόντι σας να πρήζεται ή να «ψηλώνει» μέσα στο στόμα, τότε πολύ πιθανό ένα οδοντικό απόστημα να είναι σε εξέλιξη. Στην προσωρινή ανακούφιση του πόνου θα βοηθήσουν το παυσίπονο και η τοποθέτηση κρύου επιθέματος στην περιοχή. Η χορήγηση αντιβίωσης θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, πάντα όμως πρέπει να γίνεται με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
 8. Σε περίπτωση που ξεκολλήσει η γέφυρα ή η θήκη σας, πρόσκαιρη λύση θα δώσει η χρήση συγκολλητικής κρέμας οδοντοστοιχιών, που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Ποτέ μην επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις κοινές κόλλες του εμπορίου, γιατί θα προκαλέσετε μη αναστρέψιμες βλάβες στα δόντια σας.

Τη δύσκολη αυτή περίοδο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ  ΥΓΕΙΑ.

Η Στοματική Υγεία και η καλή Στοματική Υγιεινή συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναοσοποιητικού συστήματος.

 

Ευχαριστούμε την κ. Κόκκορη για τις πληροφορίες.

 

 

odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

follow us on twitter