ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ;

|| Γράφει η ΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S. – χειρουργός Οδοντίατρος ||

Οταν σκεφτόμαστε τη στοματική υγεία, αναλογιζόμαστε συνήθως απλά ζητήματα όπως η χρήση οδοντικού νήματος, βούρτσισμα των δοντιών και τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο για τερηδόνα. Μπορεί επίσης να σκέφτεστε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για να κάνετε μία λεύκανση. Ωστόσο, η στοματική υγεία αφορά πολλά θέματα και δεν περιλαμβάνει μόνο την Αισθητική Οδοντιατρική και τον οδοντικό καθαρισμό. Στοιχεία που δεν είχατε ποτέ αναλογιστεί μπορεί να καταστρέφουν τη στοματική σας υγεία. Ένα άριστο παράδειγμα είναι η οστεοπόρωση. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως η οστεοπόρωση έχει κάποια σχέση με τη στοματική υγεία, η επίδρασή της μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή.

 ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΠερίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα προσβληθούν σε κάποιο σημείο της ζωής τους από οστεοπόρωση. Η νόσος είναι πολύ συνηθισμένη στις γυναίκες καθώς περίπου 80%  των ασθενών της νόσου είναι γυναίκες. Η οστεοπόρωση προσβάλλει τα περισσότερα οστά του σώματος. Τα αποδυναμώνει και τα καθιστά πιο ευπαθή σε κατάγματα. Με την πάροδο του χρόνου, λόγω της οστεοπόρωσης, τα οστά αρχίζουν να καταστρέφονται. Όσον αφορά το στόμα, τα οστά συγκρατούν τα δόντια στην θέση τους. Βοηθούν στη διατήρηση των δοντιών σε μία σταθερή θέση. Αν υποφέρετε, όμως, από οστεοπόρωση, αρχίζει να μειώνεται η πυκνότητα των οστών που στηρίζουν τα δόντια. Αυτό σημαίνει πως τα δόντια σας δεν έχουν σταθερή βάση και είναι πιθανότερο να χαθούν. Για το λόγο αυτό είναι τόσο σημαντικό να φροντίζετε ολόκληρο το σώμα σας, καθώς ακόμη και το πιο απλό πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει τη στοματική σας υγεία.

 


 Πώς μπορεί η βοηθήσει η Αισθητική Οδοντιατρική


 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗΕνώ δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοπόρωση, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα οδοντίατρο που ασχολείται με την Αισθητική Οδοντιατρική για βοήθεια. Παρόλο που η Αισθητική Οδοντιατρική δε φαίνεται πως βοηθά στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης ο οδοντίατρος μπορεί να σας προτείνει θεραπείες που θα διατηρήσουν τα δόντια σας υγιή και λειτουργικά. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αξίζει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο την ημέρα της διάγνωσης της οστεοπόρωσής σας. Ο οδοντίατρος μπορεί να εξετάσει την ύπαρξη ευκίνητων δοντιών και αδύναμων ούλων που μπορεί να αποτραβηχτούν από τα δόντια. Θα εξετάσει επίσης τη σωστή εφαρμογή των οδοντοστοιχιών σας σε κάθε συνεδρία. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα εξασφαλίσουν τη σωστή φροντίδα του στόματός σας.


Καταπολέμηση της οστεοπόρωσης για καλή στοματική υγεία


 

Παρόλο που μπορείτε να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για να βοηθηθείτε με την οστεοπόρωση, μπορείτε να προχωρήσετε και από μόνοι σας σε κάποιες ενέργειες για την καταπολέμηση της. Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι μία υγιής διατροφή που είναι ισορροπημένη και περιέχει αρκετή βιταμίνη C και D. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη διατήρηση της οστικής υγείας.

Βεβαιωθείτε πως επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο. Οι απλές οδοντιατρικές επισκέψεις δεν προστατεύουν μόνο τη στοματική σας υγεία, αλλά σας βοηθούν να διατηρήσετε ένα υγιέστερο και πιο λαμπερό χαμόγελο.

 

GLYFADA METROPOLITANSΓια το Γλυφάδα metropolitans

Γράφει η ΚΟΚΚΟΡΗ I. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S. – Χειρουργός Οδοντίατρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως αισθάνεσαι το στόμα σου στεγνό;

GLYFADA METROPOLITANS