Πώς να απαλλαγούμε από το άγχος σε 9 βήματα

Μάς ενημερώνει ο φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος.

 

Το άγχος μπορεί να μας καταστρέψει, από κάθε άποψη, αλλά εμείς έχουμε εννέα απλές συμβουλές για να το κρατήσουμε υπό έλεγχο.

ΑθανασόπουλοςΆγχος βιώνουμε όλοι μας, ανεξαιρέτως, καθημερινά. Είναι από τις πιο χρήσιμες διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας, για την ακρίβεια. Χωρίς το άγχος, θα ήμασταν ανίκανοι να λειτουργήσουμε υπό πίεση. Εκεί, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα· η πίεση φαίνεται να αυξάνεται, και μαζί της τα επίπεδα του άγχους μας, σε σημείο που μάλλον δεν είναι διαχειρίσιμο. Ευτυχώς, όμως, έχουμε μερικές πολύ απλές συμβουλές για να κρατάμε το στρες υπό έλεγχο…

 

 

Μιλάμε για αυτό

Πρέπει να μοιραζόμαστε αυτά που σκεφτόμαστε και νιώθουμε. Οι φίλοι, η οικογένεια, ακόμα και ένας ειδικός αν πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να τα εκφράσουμε αλλού, θα μας κάνει πολύ μεγάλο καλό. Αν κλειδώνουμε μέσα μας τα αρνητικά μας συναισθήματα, προκαλούμε τεράστιο κακό στην ψυχική μας υγεία, όπως και – μακροπρόθεσμα – στην σωματική.

Ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει

Τα χόμπι δεν είναι απλά ευχάριστα πράγματα για να περνάμε το χρόνο μας. Είναι ασχολίες που μπορούν να μας σώσουν και να μας προσφέρουν κίνητρο και ψυχική ηρεμία, εκείνες τις στιγμές που τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Δοκιμάζουμε yoga

Μέσα στα οφέλη της yoga, ίσως και το κυριότερο, είναι ότι μας βοηθά να διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος, και να είμαστε πιο ψύχραιμοι στην καθημερινή μας ζωή. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, όμως.

Κάνουμε ασκήσεις Διαφραγματικής αναπνοής

Η αναπνοή μας γίνεται κοφτή και απότομη όταν αγχωνόμαστε, και αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα. Προσπαθήστε να εστιάσετε στην αναπνοή σας και να πάρετε αργές, βαθιές ανάσες για να ηρεμήσετε.(Εισπνοή από την μύτη φουσκώνοντας την κοιλιά και εκπνοή αργά με ανοικτό το στόμα).

Μαθαίνουμε να λέμε όχι

Νιώθουμε συνέχεια πίεση να τα καταφέρουμε και να τα προλάβουμε όλα: δουλειά, κοινωνικές υποχρεώσεις, ελεύθερο χρόνο… Μερικές φορές, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε τις προτεραιότητές μας σε μια σειρά και να πούμε όχι σε ό,τι μας κρατάει πίσω.

Κλείνουμε το κινητό μας

Προσπαθήστε, για λίγη ώρα κάθε μέρα, να κλείσετε εντελώς το κινητό σας, να κλείσετε τα μάτια και να χαλαρώσετε. Η εμμονή που έχουμε οι περισσότεροι με το κινητό μας μπορεί να μας κοστίσει την ψυχική μας υγεία με πολλούς (και τρομακτικούς) τρόπους, όπως έχουν δείξει αναρίθμητες μελέτες.

Τρώμε σωστά

Μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας προστατεύσει από το υπερβολικό άγχος, καθώς μας παρέχει βιταμίνες και μέταλλα που το σώμα μας χρειάζεται για να ρυθμίζει τις λειτουργίες του—μία εκ των οποίων είναι και η έκκριση κορτιζόλης. Φρούτα, λαχανικά και άλιπη πρωτεΐνη, λοιπόν.

Χαλαρώνουμε λαιμό και ώμους

Για πάρα πολλούς ανθρώπους, το άγχος αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα του σωματικά σημάδια στον αυχένα και στους ώμους, με πιασίματα και πόνους. Σκύψτε το κεφάλι και περιστρέψτε το αργά και απαλά για να χαλαρώσετε την περιοχή. Φυσικά  δεν είναι τόσο εύκολο να το σκεφτούμε και να το κάνουμε. Η σωστότερη λύση είναι να επισκεφθούμε  έναν καλό Φυσιοθεραπευτή για ένα θεραπευτικό μασάζ.(Όταν εργαζόμουνα στην Ιταλία είχαμε στο Κέντρο μας πελάτες που δεν ήταν ασθενείς και μας επισκέπτονταν σε εβδομαδιαία βάση.) Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα για Φυσιοθεραπεία πάει ο πολύς κόσμος μόνον …όταν δεν πάει άλλο.  (βλ.www.physiotherapy-center.gr)

Πάμε για περπάτημα

Ή για γυμναστική, γενικότερα, καθώς η γυμναστική είναι από τους πιο δυνατούς συμμάχους μας εναντίον στο άγχος. Συγκεκριμένα, όμως, αν μένετε κοντά στην φύση, βγείτε για περπάτημα, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι το περπάτημα στην φύση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για να μας ανακουφίσει από το άγχος. Αν βέβαια συνδυάζουμε περπάτημα ξυπόλητοι σε γρασίδι ή σε υγρή άμμο στην παραλία τότε έχουμε μεγαλύτερη γείωση και ανακούφιση.

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο για τις πληροφορίες.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

=> Διαβάστε επίσης:

Μυοσκελετικά προβλήματα και διαφορική διάγνωση: Λάθος συναγερμοί