ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Γράφει η Χειρουργός Οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ

 

Εάν κάποια γυναίκα είναι ήδη έγκυος ή σκέπτεται να μείνει έγκυος, ίσως είναι η στιγμή που πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα δόντια και τα ούλα της. Όλοι έχουμε ακούσει δύο συνήθεις παρατηρήσεις-μύθους για την εγκυμοσύνη, όπως: “Θα χάσετε ένα δόντι για κάθε εγκυμοσύνη σας” και “Aν δεν παίρνετε αρκετό ασβέστιο κατά την εγκυμοσύνη ο οργανισμός σας θα το πάρει από τα δόντια σας”.

    Και οι δύο αυτές διαπιστώσεις είναι λανθασμένες. Το ασβέστιο που χρειάζεται το μωρό σας θα το πάρει από το δικό σας διαιτολόγιο και όχι από τα δόντια σας και αν το ασβέστιο δεν υπάρχει σε επαρκή ποσότητα στη διατροφή σας, τότε ο οργανισμός θα το πάρει από τα οστά σας. Η απώλεια  δοντιών συνήθως είναι το αποτέλεσμα της τερηδόνας ή της ουλίτιδας-περιοδοντίτιδας και όχι της ίδιας της εγκυμοσύνης. Η τερηδόνα προέρχεται από την επανειλημμένη προσβολή των δοντιών από τα οξέα. Αρχίζει με το σχηματισμό πλάκας, που είναι ένας λεπτός υμένας βακτηριδίων, ο οποίος σχηματίζεται συνεχώς επάνω στα δόντια. Αυτά τα βακτηρίδια μετατρέπουν τα σάκχαρα και το άμυλο, που υπάρχουν στις περισσότερες τροφές και ποτά, σε επικίνδυνα οξέα.

   Η πλάκα μπορεί να ερεθίσει τα ούλα, να τους δώσει έντονο ερυθρό χρώμα, να τα κάνει ευαίσθητα και ίσως να προκαλέσει και αιμορραγία σε αυτά. Αυτή η κατάσταση  ονομάζεται ουλίτιδα και μπορεί να οδηγήσει και σε πιο σοβαρές παθήσεις των ούλων.

   Οι γυναίκες που είχαν πριν υγιές χαμόγελο μπορεί να διαπιστώσουν κατά την εγκυμοσύνη ότι τα ούλα τους διογκώνονται  (πρήζονται), εμφανίζουν φλεγμονή ή αιμορραγούν.

Αυτή η κατάσταση, που μερικές φορές ονομάζεται “ουλίτιδα της εγκυμοσύνης”, προέρχεται από αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών του οργανισμού. Εν τούτοις, είναι η πλάκα και όχι οι τιμές των ορμονών που αποτελεί τη βασική αιτία της ουλίτιδας.

 

Πώς να προστέτεψετε το χαμόγελό σας

Η καλή φροντίδα του στόματος έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Μπορείτε να αποφύγετε την τερηδόνα και την ουλίτιδα διατηρώντας τα δόντια σας καθαρά και ιδίως γύρω από τη γραμμή των ούλων. Για να ελέγξετε καλύτερα την ουλίτιδα, συνιστώνται συχνότεροι καθαρισμοί κατά το δεύτερο ή τις αρχές του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

   Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή οποιαδήποτε άλλο μέσο μεσοδόντιου καθαρισμού μία φορά την ημέρα, για να απομακρύνετε τα υπολείμματα που συγκεντρώνονται μεταξύ των δοντιών. Αν χρειάζεστε κάποια πρόσθετη βοήθεια στον έλεγχο της πλάκας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα αντιμικροβιακό στοματόπλυμα.

 

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Συνεχίζετε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σ’ αυτό το διάστημα μπορεί να γίνει συνήθως οποιαδήποτε μη έκτακτη οδοντιατρική θεραπεία. Εν τούτοις, σας συνιστούμε να αποφύγετε κάποια επιλεκτική θεραπεία κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης.

Μερικά φάρμακα και αναισθητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια και μετά την οδοντιατρική θεραπεία ώστε να νοιώθετε πιο άνετα. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε με ή χωρίς τη συνταγή γιατρού ή για οποιοδήποτε παραφαρμακευτικό προϊόν. Μπορεί να υπάρχει συνεργασία με τον γιατρό σας, για να καθοριστούν τα φάρμακα, όπως παυσίπονα ή αντιβιοτικά που μπορείτε να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της οδοντιατρικής θεραπείας.

Μπορεί να χρειαστεί κάποια ακτινογραφία, για την οδοντιατρική θεραπεία ή για ένα έκτακτο οδοντιατρικό περιστατικό, που δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να γεννηθεί το παιδί σας. Η ακτινοβολία από τις οδοντιατρικές ακτινογραφίες είναι εξαιρετική χαμηλή και υπάρχει μία ειδική ποδιά με επικάλυψη μολύβδου, που ελαχιστοποιεί την έκθεση της κοιλιάς σας στην ακτινοβολία.

Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας αν είστε έγκυος ή υποψιάζεστε ότι είστε ή αν υπάρχει κάποια αλλαγή στην υγεία σας, κάποια αλλαγή στα φάρμακα που παίρνετε ή ενημερώστε τον για κάθε εξειδικευμένη οδηγία που σας έχει δώσει ο γιατρός σας. Αυτό θα βοηθήσει τον οδοντίατρο να καθορίσει τον καλύτερο χρόνο για την οδοντιατρική σας θεραπεία, αλλά και να προσαρμόσει το σχέδιο αυτής της θεραπείας στις δικές σας ανάγκες και με στόχο την καλύτερη υγεία του παιδιού σας.

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις όμορφες φάσεις στη ζωή της γυναίκας. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και απολαύστε την!

 


odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori


ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. ΕΔΩ!

από την κ. Κόκκορη I. Γεωργία