Πώς θα ασκηθούμε με ασφάλεια το καλοκαίρι

Κάθε Τρίτη, στο Γλυφάδα metropolitans, ο Φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος.

 

Η γυμναστική το καλοκαίρι δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η αφυδάτωση και η κόπωση λόγω της ζέστης καραδοκούν… Πώς θα γυμναστούμε με ασφάλεια;

Αθανασόπουλος

Μόλις αρχίσουν επίσημα οι (πολύ) ζεστές μέρες του καλοκαιριού, σιγά-σιγά χάνουμε την όρεξή μας για γυμναστική. Κάτι ο καιρός, κάτι η παραλία που φωνάζει το όνομά μας… Δεν είναι πολύ εύκολο να αφοσιωθούμε στην άσκηση. Ακόμα χειρότερα, η έντονη ζέστη μπορεί να είναι επικίνδυνη για ορισμένα άτομα—αλλά και δυνητικά για όλους μας, αν δεν προσέχουμε μερικούς πολύ απλούς κανόνες. Ποιοι κανόνες είναι αυτοί;

 

 

 

Διατροφή και νερό

Είτε βγαίνουμε έξω για να γυμναστούμε, είτε στο γυμναστήριο, χρειαζόμαστε νερό. Περισσότερο από τις άλλες φορές, επειδή είναι πολύ εύκολο να αφυδατωθούμε. Ανανεώστε τα υγρά που χάνετε για να αποφύγετε τα προβλήματα, και φροντίστε να τρέφεστε υγιεινά, με άφθονα φρούτα και λαχανικά, που θα σας παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε—όπως και λίγη απαραίτητη δροσιά.

 

Ντυνόμαστε κατάλληλα

Τέρμα πια οι φαρδιές, χοντρές φόρμες, οι ψηλές κάλτσες… Ντυθείτε ελαφριά, ώστε να μην καταπονήσετε τον οργανισμό σας, και φροντίστε τα παπούτσια σας να “αναπνέουν”, καθώς τα λάθος παπούτσια μπορεί να αποτελούν το πλέον κατάλληλο μέρος για να αναπτυχθούν βλαβεροί μικροοργανισμοί. Και δεν ξεχνάμε το αντηλιακό!

 

Ακούμε το σώμα μας

Δεν είναι κακό να ελέγχουμε τους παλμούς μας πού και πού, για να δούμε αν το έχουμε παρακάνει. Δεν ξεχνάμε ότι μετά από κάθε σετ ασκήσεων, χρειαζόμαστε και ένα μικρό διάλειμμα. Αν, πάλι, νιώθετε ότι δεν αντέχετε, ή αν νιώσετε πόνο, σταματήστε την γυμναστική αμέσως και κάνετε μια επίσκεψη στον καρδιολόγο.

 

Γυμναζόμαστε τις σωστές ώρες

Πολύ νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα μπορεί να είναι πολύ καλύτερες ώρες για να γυμναστούμε το καλοκαίρι, καθώς είναι πιο δροσερές. Αποφύγετε να βγαίνετε στον ήλιο ανάμεσα στις πιο δύσκολες ώρες της ημέρας, από τις 11 μέχρι και τη 1 το μεσημέρι.

Περπάτημα

Ποιός είπε ότι το περπάτημα δεν είναι άσκηση. Ίσως  είναι η καλύτερη άσκηση για το καλοκαίρι απλά να αποφεύγουμε τις πολύ ζεστές ώρες. Μην ξεχνάμε πόσο ευεργετικό είναι το περπάτημα πάνω στην υγρή άμμο στην παραλία, γυμνάζει όλους τους μυς της γάμπας αλλά μας προσφέρει και άριστη γείωση …γι αυτούς που ξέρουν περισσότερα.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

 

=> Διαβάστε επίσης:

Μυοσκελετικά προβλήματα και διαφορική διάγνωση: Λάθος συναγερμοί