Κάθε Δευτέρα στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει η Χειρουργός – Οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ (Γλυφάδα), σχετικά με τη στοματική φροντίδα.

Κυκλοφορούν σε εντυπωσιακά χρώματα, δημιουργούν την αίσθηση δροσερής αναπνοής και υπόσχονται να διατηρήσουν τα δόντια μας γερά και υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο λόγος γίνεται για τα στοματικά διαλύματα.
Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις για μια ποικιλία στοματικών διαλυμάτων που βοηθούν στην καταπολέμηση της τερηδόνας, της φλεγμονής των ούλων, της πέτρας και της κακοσμίας του στόματος. Είναι αλήθεια ότι τα διαλύματα αυτά φρεσκάρουν την αναπνοή, ενώ ορισμένα έχουν και αντιμικροβιακή δράση. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα είδη τους και τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη δράση και τις παρενέργειές τους.

1. Αντιμικροβιακά διαλύματα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως τα στοματικά διαλύματα με χλωρεξιδίνη. Η χλωρεξιδίνη είναι ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας καθώς μία μόνο χρήση διαλύματος χλωρεξιδίνης μειώνει το μικροβιακό φορτίο του στόματος από 6 έως 12 ώρες. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση αντιμικροβιακών διαλυμάτων δεν συνιστάται, επειδή συμβάλλουν στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων στο στόμα και διαταράσσουν τη φυσιολογική μικροβιακή ισορροπία του στόματος. Άλλες παρενέργειες από την καθημερινή τους χρήση είναι η εμφάνιση χρωστικών, ο ερεθισμός του στοματικού βλεννογόνου, η παροδική απώλεια ή αλλοίωση της γεύσης (ιδιαίτερα του αλμυρού). ‘Ετσι, η χρήση τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 εβδομάδες.

Σε ποιους συνιστώνται…

– Στους πάσχοντες από περιοδοντίτιδα, κατά τη θεραπεία αυτής.
– Σε όσους έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα, όπως τοποθέτηση εμφυτευμάτων, οστικού μοσχεύματος, εξαγωγή δοντιού, αφαίρεση κύστεως.
– Σε όσους δυσκολεύονται να βουρτσίσουν τα δόντια τους και έχουν πλημμελή στοματική υγιεινή εξαιτίας κάποιου ιατρικού προβλήματος, π.χ.σε κλινήρεις, χειρουργημένους ασθενείς, σε άτομα με σωματική ή πνευματική αναπηρία.
– Σε ασθενείς που λαμβάνουν αντινεοπλασματική θεραπεία.
…Και σε ποιους όχι
– Σε ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις στο στόμα (π.χ. άφθες, στοματίτιδα), επειδή αν υπάρχει ανοιχτή πληγή ή ερεθισμός στο βλεννογόνο του στόματος η χλωρεξιδίνη προκαλεί έντονο τσούξιμο και πόνο.

2. Φθοριούχα διαλύματα

Το φθόριο είναι μία πολύτιμη ουσία για τα δόντια. Ενσωματώνεται στην αδαμαντίνη (σμάλτο) του δοντιού και την προστατεύει από τα οξέα του στόματος που προκαλούν τη τερηδόνα. Για το λόγο αυτό, όλες σχεδόν οι οδοντόκρεμες περιέχουν φθόριο. Η συμπληρωματική χρήση φθορίου σε μορφή διαλύματος είναι χρήσιμη σε παιδιά και σε περιπτώσεις ατόμων με προδιάθεση για τερηδόνα. Βέβαια, τα διαλύματα αυτά δρουν συμπληρωματικά της φθορίωσης από τον οδοντίατρο και δεν την υποκαθιστούν.

3. Διαλύματα για κακοσμία του στόματος

Τα στοματικά αυτά διαλύματα δημιουργούν την αίσθηση της δροσερής και ευχάριστης αναπνοής. Η αίσθηση της φρεσκάδας οφείλεται στα έκδοχα που περιέχουν (αλκοόλη, αρωματικές ουσίες, π.χ. μέντα, κανέλα). Η δράση των διαλυμάτων αυτών, όμως, εξασθενεί την επόμενη μισή ώρα και καθώς δεν έχουν αντιμικροβιακή δράση, δεν θεωρούνται απαραίτητα για τη στοματική υγιεινή.
Ανεπιθύμητες παρενέργειες: Τα στοματικά διαλύματα αυτού του τύπου, όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά, είναι πιθανό
-Να αλλοιώσουν την αίσθηση της γεύσης.
-Να προκαλέσουν επιφανειακά «σκασίματα» του βλεννογόνου του στόματος.
-Να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις, εξαιτίας των αρωματικών ουσιών που περιέχουν (μέντα, κανέλα) σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
-Να προκαλέσουν αφυδάτωση του στόματος, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αλκοόλης που περιέχουν τα περισσότερα από αυτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!
-Η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα.
-Μην το κρατάτε πολύ στο στόμα σας, γιατί ξηραίνεται ο βλεννογόνος και προκαλείται χημικό έγκαυμα από τις καυστικές ουσίες που περιέχουν.
-Τα παιδιά κάτω των 6 ετών απαγορεύεται να χρησιμοποιούν στοματικά διαλύματα , γιατί πάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάποσης. Παιδιά από 6 έως 12 ετών μπορούν να τα χρησιμοποιούν με την επίβλεψη ενός ενήλικα.

Ποιο στοματικό διάλυμα λοιπόν να χρησιμοποιήσετε;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, γιατί εξατομικεύεται. Ο οδοντίατρός σας είναι ο μόνος κατάλληλος να σας απαντήσει. Να θυμάστε,πάντως, ότι το σάλιο είναι το πιο αποτελεσματικό «αντισηπτικό» στοματικό διάλυμα!

 

 

GLYFADA METROPOLITANS