Πότε γινόμαστε ξένοι στον εαυτό μας – Τί μάς οδηγεί στην μοναξιά

Κάθε Τετάρτη στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου (a.lorandou@gmail.com)

Όταν εμείς ψάχνουμε πλέον για «Επαφές Τρίτου Τύπου», μία συγκεκριμένη επαφή υπάρχει εδώ και αιώνες, αρχέγονη, ολοκληρωμένη και αυτή είναι η ανθρώπινη επαφή.

Η ανθρώπινη επαφή διατηρεί τις σχέσεις παράγοντας συναισθήματα ύπαρξης ευχάριστα ή επώδυνα. Αυτό που σήμερα ονομάζουμε «ενέργεια», είναι η επαφή. Η επαφή είναι μια ισχυρή κόλλα. Έλκει δύο σώματα, τα ακουμπά, τα ενώνει, τα επικοινωνεί. Ηλεκτροδοτεί τις ανθρώπινες σχέσεις καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο φορέα ενέργειας.

Παρόλο που η επαφή έχει μέσα της την λέξη «αφή», δεν έγκειται η δύναμη της μόνον σε αυτή. Η δύναμη της επαφής παράγεται από έξι (6) στοιχεία:

  1. Επαφή του ματιού
  2. Επαφή του αυτιού
  3. Επαφή της μύτης
  4. Επαφή της γλώσσας
  5. Επαφή του σώματος
  6. Επαφή του πνεύματος

Αυτά τα έξι στοιχεία δημιουργούν την ανάγκη να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο και να αναπτύξουμε την δίοδο της επικοινωνίας. Η επικοινωνία με τη σειρά της, θα δημιουργήσει οικειότητα. Η οικειότητα πάλι, αποτελεί μια ικανοποιητική εμπειρία διότι συνδέει, ασφαλίζει, καλλιεργεί τις ανθρώπινες σχέσεις.

Επομένως, η επαφή εκτός από μία ισχυρή κόλλα, αποτελεί και ένα μέσο γνωριμίας με διαφορετικές συναισθηματικές εμπειρίες (π.χ. επικοινωνία, οικειότητα). Είναι το μέσο γνωριμίας, όχι μόνο με έναν άλλο άνθρωπο αλλά και του ίδιου μας του εαυτού. Πολλές φορές έχουμε την ανάγκη να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας, να τον γνωρίσουμε, να τον φροντίσουμε, να τον αναγνωρίσουμε, να τον λογικέψουμε, να τον εμπιστευτούμε. Επίσης, μια σπουδαία και χρήσιμη επαφή, ο εαυτός μας!

Σε περίπτωση που αυτή η επαφή λησμονηθεί, γινόμαστε ξένοι στον εαυτό μας και ξένοι στη φύση μας. Η λήθη αυτής της επαφής οδηγεί στην μοναξιά, στην απουσία, στην ύλη και στην απληστία πολλές φορές.

Η επαφή δημιουργεί την γέννηση, η γέννηση δημιουργεί τον άνθρωπο, ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με έναν άλλο άνθρωπο, δημιουργούνται συναισθήματα και η ένωση γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Είναι η υπεύθυνη της δημιουργίας.

Ψάχνουμε να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους όμως όταν μας δοθεί αυτή η ευκαιρία, κάνουμε οτιδήποτε ώστε να βρισκόμαστε σε απόσταση. Εξ’ επαφής, δημιουργείται το κοντά, τα συναισθήματα, η γνωριμία, το Ένα.

Νιώσε. Άγγιξε. Δες. Μύρισε. Σκέψου!!!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Λοράνδου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία

follow us on twitter