Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net

Πριν από τριάντα τρία χρόνια ο μέγας Ρασούλης καλούσε σεισμολόγους, για τους δικούς του λόγους βεβαίως, παρ’ ότι η κατάσταση όπως τη μελοποίησε ο Νικολόπουλος δεν πολυδιαφέρει από τη σημερινή: «Ολο νόμοι κι αστυνόμοι και σπανίως υπονόμοι, το κακό παραμονεύει και τη χώρα υπονομεύει».

Τον Σταύρο Τάσσο τον γνωρίζουμε χρόνια, καθώς καταλαγιάζει τις ανησυχίες μας μετά τις επισκέψεις του Εγκέλαδου. Διακρίνεται για το ήθος του και τώρα, μετά τη μακρά θητεία του στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ζητεί την ψήφο μας, καθ’ ότι υποψήφιος στο Δήμο Γλυφάδας, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, την παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

TASSOS

– Από σεισμολόγος, δήμαρχος;

«Σεισμολόγος είμαι, δήμαρχος θα γίνω αν εκλεγώ. Αυτό που είμαι μελετά τη φύση, δηλαδή την αντικειμενική πραγματικότητα που είναι έξω από μας και δεν εξαρτάται από τη θέλησή μας. Η ενεργότερη ενασχόλησή μου με τα κοινά αποσκοπεί στο να συμβάλω, με όσες δυνάμεις έχω, να αλλάξει η κοινωνική πραγματικότητα, με στόχο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν. Θέλω επίσης να συμβάλω ώστε να υπάρχει αντισεισμική θωράκιση πρώτης προτεραιότητας, ζήτημα που αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια του λαού, και όχι ένα άλλο πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου».

– Από τα Ρίχτερ, στα εστιακά βάθη της πολιτικής;

«Αυτοί που σήμερα έχουν την πραγματική εξουσία στα χέρια τους, η άρχουσα τάξη και το πολιτικό τους προσωπικό, θέλουν να μας πείσουν ότι ο καπιταλισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, όπως είναι ο σεισμός. Επομένως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές του, για να μπορεί αυτή η χούφτα των πλουσίων να ζουν σαν βασιλιάδες και να μην ενοχλούνται από την αντίδραση του “πόπολου”».

– Οι προτεραιότητές σας;

«Να δημιουργηθεί η κοινωνική-λαϊκή συμμαχία, η λαϊκή συσπείρωση, που συνειδητοποιεί ότι τα δικά της συμφέροντα δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, αλλά είναι εντελώς αντίθετα. Αυτοί θέλουν να μας κλέβουν τον πλούτο που εμείς, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, παράγουμε. Εμείς θέλουμε ο πλούτος αυτός στα πλαίσια της οικονομίας να επιστρέφει σε μας, επιλύοντας τα προβλήματά μας και συμβάλλοντας στην ανάλογη με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας ποιότητα ζωής μας».

– Τι σας ενοχλεί σήμερα;

«Αυτό που με ενοχλεί σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό της χώρας μας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, από την κυβέρνηση, από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Καλούνται να πληρώσουν στο όνομα της καλλικρατικής νομιμότητας, που υλοποιεί την αντιλαϊκή και αντιδραστική πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης. Δηλαδή την καταβαράθρωση μισθών και συντάξεων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων με τις δίμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις, τη σκόπιμη αδιαφάνεια των ΜΚΟ και τη σύγχρονη δουλεμπορία των ΚΟΙΝΣΕΠ, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης (στο Δήμο Γλυφάδας, από 27 σε 8 εκατ. ευρώ), την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τη διατήρηση και την αύξηση δημοτικών φόρων, τελών και τροφείων».

– Πιο εύκολη η πρόγνωση σεισμού ή η έξοδος της χώρας μας από την κρίση;

«Εξοδος της χώρας μας από την κρίση σε όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να γίνει μόνο με αποδέσμευση της χώρας από την Ε.Ε., με μονομερή διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία και με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής. Αυτό είναι δύσκολο, αλλά λιγότερο δύσκολο από την πρόγνωση του σεισμού, γιατί ξέρουμε τι γεννά την κρίση, ενώ στην περίπτωση του σεισμού δεν ξέρουμε ακόμα το μηχανισμό γένεσής του, και η κρατούσα θεωρία της τεκτονικής των πλακών κάθε άλλο παρά βοηθά στην κατανόησή του».

source: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=426861