ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΥΡΤΣΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ;
|| Γράφει η ΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S. Χειρουργός Οδοντίατρος ||
Απάντηση στο συχνό αυτό ερώτημα των ασθενών προς τους οδοντιάτρους έρχεται να δώσει μία σειρά από ιατρικές έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η πρακτική αυτή μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να αποδειχθεί επιβλαβής για την υγεία των δοντιών. Το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας κατευθείαν μετά το γεύμα ίσως τελικά να μην αποτελεί σωστή συνήθεια.
Είναι απολύτως θεμιτό να θέλουμε να απαλλαγούμε από τα υπολείμματα των τροφών όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
Οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν ότι η σωστή φροντίδα των δοντιών είναι ταυτόσημη με το συχνό βούρτσισμα – όχι μόνο πρωί και βράδυ- αλλά κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα ή σνακ. Μπορεί να θεωρούμε πως το συχνό βούρτσισμα είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή κι αστραφτερά, όμως στην πραγματικότητα οι υπερβολές μπορεί να αποβούν σε βάρος των δοντιών μας αντί να προσφέρουν έξτρα προστασία.
Το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών και η καταλληλότερη στιγμή για να γίνει είναι περίπου μισή ώρα μετά το γεύμα.
|| Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας; ||
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι αμέσως μετά το φαγητό να ξεπλένουμε καλά το στόμα μας με νερό και φθοριούχο διάλυμα, ενώ το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται μετά από μισή ώρα ώστε να μην απομακρύνεται το σμάλτο που είναι ένα «φυσικό» προστατευτικό. Το βούρτσισμα – ειδικά μέσα στα επόμενα 15 με 20 λεπτά – από τη στιγμή που τελείωσε το γεύμα μας μπορεί να διαβρώσει τα δόντια μας, ωθώντας τα οξέα βαθύτερα κάτω από το στρώμα του σμάλτου. Αυτό που συμβαίνει είναι πως μετά την κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων με οξέα το να πλύνουμε κατευθείαν τα δόντια μας έχει ως αποτέλεσμα να ωθήσουμε τα οξέα ακόμη πιο βαθιά διαβρώνοντας την αδαμαντίνη, καθώς τα σάκχαρα αποδυναμώνουν προσωρινά το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών.
Το pΗ του στόματος αλλάζει όταν καταναλώνουμε τροφές. Τα οξέα διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών κι έτσι καταστρέφουν το σμάλτο. Η ζάχαρη που περιέχουν οι τροφές μεταβολίζεται από τα βακτήρια ή την πλάκα που υπάρχει στο σμάλτο κι έτσι παράγονται οξέα που οδηγούν σε παθήσεις των δοντιών. Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια τη στιγμή που υπάρχουν οξέα στο στόμα το πρόβλημα επιδεινώνεται. Καθαρίζοντας τα δόντια μας αμέσως μετά από κάθε γεύμα στην πραγματικότητα αυτό που πετυχαίνουμε είναι να απομακρύνουμε το φυσικό τους σμάλτο.
Συνιστάται να περιμένουμε μετά το τελευταίο μας γεύμα πριν βουρτσίσουμε τα δόντια, καθώς το σάλιο εξουδετερώνει από μόνο του τα οξέα που υπάρχουν στο στόμα. Ιδανικά, στο διάστημα αυτό μπορούμε να ξεπλύνουμε το στόμα μας με νερό ή να χρησιμοποιήσουμε αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα ώστε το pΗ να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και να προληφθεί η πλάκα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας, που δεν είναι άλλη από το καλό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Αν στην προσπάθειά μας να γλιτώσουμε από προβλήματα στα δόντια αποφεύγουμε ή παραβλέπουμε το σωστό τους βούρτσισμα, τότε το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε σύντομα στην καρέκλα του οδοντιάτρου.
Πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα, πρωΐ και βράδυ, φροντίζοντας εκτός από το βούρτσισμα, να τα καθαρίζουμε και με οδοντικό νήμα ώστε να φεύγουν τα υπολείμματα των τροφών από τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια.
ΚΟΚΚΟΡΗ Ι. ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.
Χειρουργός Οδοντίατρος
Δείτε εδώ ΟΛΕΣ τις συμβουλές
για την στοματική φροντίδα
Από την χειρουργό οδοντίατρο Κόκκορη Ι. Γεωργία, στη Γλυφάδα
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις επικοινωνείστε μαζί μας