Η Πρόεδρος των “Εμείς”, μας μιλά για τη μεγάλη Εσπερίδα αφιερωμένη στην ανεργία
Καλωσορίζουμε την Πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Γλυφάδας “Εμείς” κ. Λένα Μαυρακάκη, η οποία μόνο δείγματα ήθους και αγώνα μάς έχει επιδείξει στην πορεία της, καθώς δεν έχει σταματήσει ποτέ να μάχεται για το δίκαιο, για τη γυναίκα και τις αξίες της, για τη δύναμη και τους στόχους, για την αλληλεγγύη, για την ελπίδα και την αξιοπρέπεια.
Με αφορμή, την μεγάλη εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, στις 5:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Γλυφάδας, με θέμα “Πληροφορούμαι – Δρω – Αντιμετωπίζω”, η Πρόεδρος, μάς ενημερώνει:
Γm: Τι σας οδήγησε να πραγματοποιήσετε την εσπερίδα για την ανεργία;
Λ.Μ.: Ως δημοτική σύμβουλος το 2011 αντιμετώπισα τον πόνο της ανεργίας, της μιζέριας και της φτώχιας από μεσοαστές οικογένειες που η ζωή τους άλλαξε και έμειναν μετέωρες μέσα στον κυκεώνα της επιβίωσης. Έτσι λοιπόν πρωταρχικός μου στόχος ήταν να ιδρύσω το σωματείο μαζί με φίλες για να αναδείξω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα στον αγώνα για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η ανεργία, η φτώχεια ή η κατάσταση οικονομικής ανέχειας, είναι μία κατάσταση στην οποία ο καθένας μας μπορεί να περιέλθει από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά και της οποίας τις συνέπειες υφίσταται ακόμη και όταν ο ίδιος δεν είναι φτωχός αλλά η φτώχεια υπάρχει στον περιβάλλον του.
Γm: Γιατί εσπερίδα και όχι απλή εκδήλωση;
Λ.Μ.: Κανονικά αν γινόταν πρωί θα το λέγαμε ημερίδα που είναι και πιο συνηθισμένο, επιλέξαμε απογευματινές ώρες ώστε να είναι προσιτές σε όλους. Σε μία απλή εκδήλωση δεν μπορείς να πεις ή να αναδείξεις πολλά, μπορεί να διαρκέσει 1- 2 ώρες το πολύ. Η εσπερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις και συζήτηση με το κοινό σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Είναι μία οργανωμένη δημόσια συζήτηση που θα εξάγει πολλά συμπεράσματα. Θα πληροφορήσει το κοινό με τους επιστήμονες της τράπεζας συζήτησης , θα υποδείξει λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας γι αυτό και επιλέξαμε τον τίτλο “Πληροφορούμαι, δρω, αντιμετωπίζω”. Πρέπει οι γυναίκες να θωρακιστούν, να μην το βάζουν κάτω, να μην ντρέπονται που φτώχυναν, να μην ντρέπονται να το πουν στα παιδιά τους. Υπάρχουν τρόποι. Νομίζω ότι είμαστε και το μοναδικό σωματείο που τολμά να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο και πιστεύω ότι ξεφεύγουμε από τα καθιερωμένα πρότυπα εκδηλώσεων. Για εμάς, για την Ένωση Γυναικών Γλυφάδας “Εμείς”, τα γυναικεία προβλήματα είναι πολλά και φλέγοντα, όσες ώρες και να διαθέσουμε δεν θα τα εξαντλήσουμε.
Γm: Έχετε βιώσει την ανεργία εσείς η ίδια ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας;
Λ.Μ.: Όχι, ευτυχώς όχι προς το παρόν, τουλάχιστον γιατί αύριο κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει. Συγγενικά μου πρόσωπα όμως και φίλες συμμαθήτριες, συμμαθητές, μεγάλοι άνθρωποι τώρα πια με οικογένεια έχουν μείνει άνεργοι. Τα παιδιά φίλων μου στην πλειοψηφία, άνεργα κι αυτά.
Γm: Ως Πρόεδρος συλλόγου γυναικών, γιατί πιστεύετε ότι παρατηρείται περισσότερη ανεργία στις γυναίκες από ότι στους άνδρες;
Λ.Μ.: Παραδοσιακά, γυναίκες με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν την κατάλληλη θέση εργασίας ή εγκατέλειπαν την εργασία τους οικειοθελώς, και ακολούθως οδηγούνταν σε ανεργία. Αργότερα αποφάσιζαν να ξαναμπούν στον κύκλο εργασίας σε ευκαιριακές και πρόσκαιρες θέσεις. Ο ασταθής εργασιακός βίος των γυναικών οφείλεται, ως γνωστόν, στα παρατεταμένα διαστήματα απουσίας τους από την ενεργή εργασία και την υποβάθμιση των προσόντων τους. Βλέπετε, στην Ελλάδα υπήρξε ελλιπής δημόσια φροντίδα και μέριμνα για παιδιά και ηλικιωμένους. Επομένως, γυναίκες – μητέρες, που έπρεπε να αναθρέψουν και να φροντίσουν τα μικρά παιδιά τους, θέλοντας ή μη, απομακρύνονταν από την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα την αδυναμία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της αγοράς.
Τα τελευταία χρόνια με την κρίση, τα πράγματα χειροτέρεψαν για τις γυναίκες και ήταν φυσικό επακόλουθο τη στιγμή που η αγορά εργασίας είναι μία έμφυλη αγορά. Οι γυναίκες αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα εφ όσον αντιπροσωπεύουν την απασχόληση, τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και όσους αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές, αφετέρου είναι πιο υποχωρητικές από τους άνδρες στις ατομικές διαπραγματεύσεις μισθών και στους εκβιασμούς των εργοδοτών, για επιβολή όρων και συνθηκών εργασίας που καταστρατηγούν δικαιώματα. Τέλος, η μητρότητα, τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες στις απόπειρες των εργοδοτών για περικοπές κόστους, νομίζω ότι έχουμε όλοι διαβάσει δημοσιεύματα με τέτοια περιστατικά.
Γm: Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στις άνεργες Γλυφαδιώτισσες;
Λ.Μ.: Να μην χάνουν το κουράγιο τους και να αγνοήσουν τις κακόβουλες αντιλήψεις, ότι η ανεργία είναι κοινωνικό στίγμα, πολύ εύκολα οι άλλοι θα βρεθούν στην θέση τους. Ποτέ να μην θεωρούν τον εαυτό τους ως άνεργο και να είναι σε συνεχή αναζήτηση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της ανεργίας τους, να επιμορφώνονται συνεχώς με νέες δεξιότητες. Να μην ξεχνούν πως δεν είναι οι μόνες και ότι δεν είναι μόνες!
|| Χορηγός οπτικής επικοινωνίας/Σχεδιασμός: Γλυφάδα metropolitans Creative Dpt. ||