O Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή των  ΚΕΠ Υγείας, διοργανώνει από τις 24 έως και τις 26 Οκτωβρίου 2022 Πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής με δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 ΩΡΕΣ: 11:00-13:30ΜΜ.

Γ Κ.Α.Π.Η. Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ & ΙΜΕΡΑΣ,ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΤΗΛ:2132026027.

ΤΡΙΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 ΩΡΕΣ: 11:00-13:30ΜΜ.

Β Κ.Α.Π.Η. Λ.ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ 35, ΕΛΛΗΝΙΚΟ,ΤΗΛ:2109614324.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 ΩΡΕΣ: 11:00-13:30ΜΜ.

Α Κ.Α.Π.Η. ΑΛΕΞΙΟΥΠΟΛΕΩΣ 27, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΤΗΛ: 2132026022.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης σε συνεργασία με  ιατρούς Ακτινολόγους χάρη στην συνεργασία που εξασφάλισε ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής κ/ς Μηνόπουλος Κωνσταντίνος με το ΜEDITERRANNEO HOSPITAL που ακόμη μια φορά στηρίζει το κοινωνικό έργο του δήμου μας.

    Στο πρόγραμμα προτείνεται η συμμετοχή ατόμων ηλικίας από 55 ετών και άνω.

Το αρτηριακό ανεύρυσµα είναι µια παθολογική διάταση του τοιχώµατος της αρτηρίας. Τα ανευρύσµατα συνήθως εντοπίζονται στην κοιλιακή αορτή, αλλά η νόσος µπορεί να εµφανιστεί και σε άλλα τµήματα αορτής. Είναι στην ουσία µια διάταση ή αύξηση της διαµέτρου της αορτής τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση µε µια φυσιολογική αορτή. Υπάρχει σηµαντική αύξηση στη συχνότητά τους τα τελευταία χρόνια.

Το 10% των ανδρών άνω των 65 ετών παρουσιάζει ανεύρυσµα της κοιλιακής αορτής, τα περισσότερα ευτυχώς µικρής διαµέτρου.Στις ανεπτυγµένες χώρες αποτελεί τη δέκατη αιτία θανάτου στους άνδρες µετά την ηλικία των 55 ετών. Ο Αλµπερτ Αϊνστάιν και ο Σαρλ ντε Γκολ πέθαναν από ρήξη ανευρύσµατος της κοιλιακής αορτής.

Η επικινδυνότητα ρήξης σχετίζεται άµεσα µε τη διάµετρο του ανευρύσµατος. Οταν η διάµετρος υπερβαίνει τα 5 εκατοστά οι πιθανότητες ρήξης αυξάνονται κατακόρυφα. Η καλύτερη θεραπεία ενός ανευρύσµατος, λοιπόν, είναι η προληπτική επέµβαση προτού επέλθει ρήξη. Η πλειοψηφία των ανευρυσµάτων της αορτής δεν προκαλεί συµπτώµατα. Τα περισσότερα ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ζητηθεί για άλλο λόγο (π.χ. υπερηχογράφηµα, αξονική τοµογραφία για έλεγχο του προστάτη ή της χοληδόχου κύστης).

Τα πρώτα συµπτώµατα µπορεί να εµφανιστούν κατά τη διάρκεια της ρήξης, γι’ αυτό τον λόγο οι Αγγλοσάξονες ονοµάζουν το ανεύρυσµα αορτής «silent killer». Το κυρίαρχο σύµπτωµα, πάντως, όταν υπάρχει, είναι ο έντονος πόνος στην κοιλιά ή πίσω στην πλάτη.

 

 

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.