Στην Ειδομένη, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα χθες η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού και επιπλέον 1.000 πρόσφυγες αναχώρησαν με προορισμό τα κέντρα φιλοξενίας. Το θέμα συζητήθηκε ακροθιγώς και στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Εκκενώνεται χωρίς βία η Ειδομένη, που αποτελούσε μια πληγή στη διαχείριση του προσφυγικού, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το Ελληνικό θα αδειάσει έως τις 20 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσει η μεταφορά προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά σε άλλες δομές. Νωρίτερα, σε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι έως τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο επιμερισμού του προσφυγικού πληθυσμού στις περιφέρειες της χώρας, ενώ διευκρίνισε ότι πολλά από τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας στη Μακεδονία θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις.

«Πάρα πολλοί από αυτούς θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη και εμείς ως χώρα θα δεχτούμε τους πρόσφυγες που μας αναλογούν, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, ενώ χαρακτήρισε «δίκαιο» το παράπονο του κ. Τζιτζικώστα ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού μοιράστηκε ανισόρροπα στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία.

Ναυάγιο

Σε εξέλιξη βρισκόταν έως αργά χθες επιχείρηση διάσωσης προσφύγων από δύο πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού μετά το νέο ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Στο σκάφος εκτιμάται ότι επέβαιναν τουλάχιστον 590 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς, ενώ εξέφρασαν φόβους για αγνοούμενους.

source: imerisia.gr