Από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Παραμένει όμως η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση (έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων).

Αποσπάσματα από την χτεσινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά, Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και Καθηγητές Β. Παπαευαγγέλου και Γκ. Μαγιορκίνη:

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας κύριο Βασίλη Κικίλια. Στην ενημέρωση συμμετέχουν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας. Κύριε Υπουργέ μαζί σήμερα στην παρουσίαση. Κυρία Παπαευαγγέλου καλησπέρα σας, κύριε Μαγιορκίνη. Κυρίες και κύριοι, η κυρία Παπαευαγγέλου θα μιλήσει για τα στοιχεία της ημέρας και τους δείκτες.

Εγώ σήμερα θα ήθελα να περιοριστώ στους εμβολιασμούς. Είμαι και είμαστε πολύ περήφανοι με την υγειονομική Επιχείρηση «Ελευθερία».

Παίρνοντας την ανταπόκριση από την κοινωνία, από τον κόσμο, θέλω να ενημερώσω για το πώς πηγαίνουμε. Ξεπεράσαμε χθες τα 2,9 εκατομμύρια εμβολιασμούς. 2.945.000.

Και αυτήν την ώρα που μιλάμε, ξεπερνάμε τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα σπάμε καθημερινά το ρεκόρ ημερησίων εμβολιασμών: Μεγάλη Δευτέρα 61.574 εμβολιασμοί, Μεγάλη Τρίτη 61.859, και σήμερα Μεγάλη Τετάρτη θα ξεπεράσουμε τους 62.968 εμβολιασμούς.

Από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, αυξάνοντας τη δυνατότητα εμβολιασμών του προγράμματός μας σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Επιταχύνουμε και θα φτάσουμε να αγγίξουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Το Μάιο θα φτάσουμε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο θα ξεπεράσουμε τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Τα λέω όλα αυτά για να καταλάβετε πόσο μεγάλη δουλειά, πόσο μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει από όλους μας, από το Υπουργείο Υγείας, από τους εργαζομένους, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Πολιτική Προστασία, ευχαριστούμε πολύ κύριε Υπουργέ, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – ευχαριστώ για μια ακόμα φορά τον Κυριάκο Πιερρακάκη και όλη την ομάδα. Όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν εργαστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε αυτήν την τεράστια υγειονομική προσπάθεια.

Θα πω ότι χθες άνοιξε η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca και όπως είχαμε αναγγείλει αύριο, τη Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας ηλικιακής ομάδας 40-44 με AstraZeneca. Αλλά θέλω να δηλώσω ότι από σήμερα σε λίγο θα φύγουν τα μηνύματα από την άυλη στους συμπολίτες μας.

Να επισημάνουμε εδώ ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού το τριήμερο και ότι το Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49.

Κάτι που σημαίνει, και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για εμάς να το πούμε, ότι το Μάιο θα εμβολιάζονται στην Ελλάδα όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 30 ετών. Επαναλαμβάνω, το Μάιο θα εμβολιάζονται πλέον στην Ελλάδα όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 30 ετών.

 

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.782 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 805. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 63 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σήμερα σημειώνουμε 1.263 νέα κρούσματα στην Αττική και 413 στη Θεσσαλονίκη.

Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του επιδημικού κύματος. Τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι προχθές, τη Μεγάλη Δευτέρα, σε σύνολο 118 μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων που διενήργησε ο ΕΟΔΥ μέσω των κινητών μονάδων υγείας σε κάθε γωνιά της χώρας, με περισσότερα από 21.000 rapid test, ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,75%. Δηλαδή, για πρώτη φορά, μετά από πολλές εβδομάδες, μειώθηκε κάτω από το 2%.

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει μια πτωτική πορεία, όμως ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παραμένει υψηλός.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία της επικράτειας εμφανίζει μια μείωση, ήπια μείωση, με το μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 462 νέες εισαγωγές την ημέρα και το συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 5.300 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης 90% στην επικράτεια. Ευχάριστη είναι η παρατήρηση ότι για δεύτερη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν μία σταθερή μείωση των διασωληνωμένων ασθενών τις επόμενες εβδομάδες.

Έτσι, μετά από μία συλλογική, επώδυνη αλλά και συνειδητή προσπάθεια πολλών εβδομάδων, παρακολουθούμε τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας που τόσο καιρό περιμέναμε.

 

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Καλησπέρα σας και από μένα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 145 εκατομμύρια μολύνσεις στον κόσμο και περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια θάνατοι.

Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων συνέχισε να αυξάνεται για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, πλησιάζοντας τις 800.000 ανά ημέρα και ο ρυθμός των θανάτων έδειξε αύξηση αγγίζοντας τους 14.000 ανά ημέρα.

Αυτή η επιδείνωση που βλέπουμε στους παγκόσμιους δείκτες οφείλεται σε ένα σημαντικό βαθμό στην επιδημιολογική επιδείνωση που παρατηρείται στην Ινδία, με 40% αύξηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και 80% στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία χώρα με πληθυσμό που ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύρια, όπου μόλις το 7% όμως ξεπερνάει την ηλικία των 65, το κομμάτι του πληθυσμού λοιπόν με τη μεγάλη νοσηρότητα, και αυτό είναι σε αντίθεση με το 21% που έχουμε στην Ελλάδα.

Αν, λοιπόν, δούμε αυτό το ηλικιακό προφίλ της Ινδίας προβλέπεται χαμηλότερη νοσηρότητα. Ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας έχει στην ουσία ακινητοποιήσει το σύστημα Υγείας. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η επέκταση του εμβολιασμού και στις νεότερες ηλικίες.

Η σχέση της μεγάλης έξαρσης της επιδημίας στην Ινδία με την ύπαρξη ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους, ακόμα παραμένει υπό διερεύνηση.

Αντιθέτως, στην Ευρώπη η επιδημία την τελευταία εβδομάδα έδειξε τάσης συρρίκνωσης, με 11% μείωση στις διαγνώσεις και 8% στους θανάτους μεσοσταθμικά.

Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων συρρικνώθηκε σε λιγότερες από 150.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, έχοντας όμως ξεπεράσει πλέον τις 44 εκατομμύρια διαγνώσεις. Ο ρυθμός των θανάτων βρίσκεται κάτω από τους 3.000 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 33 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε επιπλέον σημεία υποχώρησης.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά παρουσιάζει δειλά σημεία αποσυμπίεσης μετά από αρκετό καιρό. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 παραμένει σε επίπεδο υψηλότερο των 400 ανά ημέρα, αλλά χαμηλότερο από τον αριθμό των εξιτηρίων. Συγχρόνως, παρατηρήθηκε μείωση των θανάτων κατά 4%.

Στην Αττική, με βάση τον παρατηρούμενο αριθμό ενεργό κρουσμάτων, η επιδημία συρρικνώθηκε για τρίτη εβδομάδα στη σειρά σε ποσοστό 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, φαίνεται ότι καταγράφεται συρρίκνωση για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά, σε ποσοστό που κυμάνθηκε μέχρι και 14%.

Οι επιδημιολογικές, λοιπόν, μετρήσεις αυτής της εβδομάδας ισχυροποιούν το σήμα που παρατηρείται εδώ και δύο εβδομάδες, ότι τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη η επιδημία δείχνει σημαντικά σημεία βελτίωσης.

 

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Διανύουμε μια διαφορετική Μεγάλη Εβδομάδα για δεύτερη χρονιά. Μια Μεγάλη Εβδομάδα που μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις ακολουθίες στις εκκλησίες μας, με την τήρηση όμως μέτρων που στόχο έχουν να προστατεύσουν εμάς, αλλά ιδιαίτερα τους γύρω μας.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν φέτος το Πάσχα υπενθυμίζουμε ότι και για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, υπενθυμίζεται ότι η περιφορά του Επιταφίου μεθαύριο θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Την Κυριακή του Πάσχα και μόνο την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή sms με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, υπενθυμίζουμε ότι το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το curfew, είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Στη συνέχεια θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα μέτρα που θα ισχύσουν τα επόμενα 24ωρα. Η Κυβέρνηση σήμερα αποφάσισε τα εξής.

Παραμένει, έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα για τη μετακίνηση σε καταστήματα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Από αύριο το πρωί επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από τις 3 Μαΐου, επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χώρων, υπό τους όρους που έχουν τεθεί και μόνο για καθήμενους.

Προσοχή. Δεν επιτρέπεται, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά.

Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα το πέρας της κυκλοφορίας καθορίζεται στις 23:00 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45. Σε κάθε περίπτωση όλοι θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 23:00 ακριβώς.

Επίσης, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι αύριο θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια Υπουργεία σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους σε αυτά.

Ας προχωρήσουμε τώρα και ας δούμε πώς διαμορφώνεται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών μας, κατά την οποία εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η Επιτροπή ομόφωνα κατέληξε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο», ανεβαίνουν και εντάσσονται ο Δήμος Ξάνθης, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 157 από 116 που ήταν στις 17 Απριλίου, άρα έχουμε μία αύξηση της τάξης του 35,34%, καθώς και ο Δήμος Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 24 από 3 που ήταν στις 17 Απριλίου, δηλαδή έχουν σχεδόν οκταπλασιαστεί.

Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου «κόκκινο», από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο», κατεβαίνουν και εντάσσονται με ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής οι ακόλουθες περιοχές.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 43 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 112. Έχουμε μείωση 61,61%.

Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας που έχει 134 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 224. Είχαμε μείωση 40,18%.

Επίπεδο επίσης κατεβαίνει και εντάσσεται στο «κόκκινο» από το «βαθύ κόκκινο» η Περιφερειακή Ενότητα Κω, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί σε 51 από 115 που ήταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης, πετυχαίνοντας μείωση 55,65%.

Από το «βαθύ κόκκινο» επίσης κατεβαίνει και ο Δήμος Πύδνας- Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας που έχει πλέον 24 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 44, έχοντας μείωση 47,73%.

Επίπεδο κατεβαίνει και εντάσσεται στο «κόκκινο» και ο Δήμος Γρεβενών που πλέον έχει 39 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 104, έχουμε μία μείωση της τάξης του 62,5%, καθώς και ο Δήμος Καρδίτσας που έχει 112 ενεργά κρούσματα. Στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης, θυμίζουμε, ότι είχε 276. Έχουμε μείωση 59,42%.

Επίσης, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου κατεβαίνει και εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο», ο Δήμος Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και ο Δήμος Κύθνου της Περιφερειακής Ενότητας Κέας-Κύθνου, στους οποίους τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου σε 46 από τις συνολικές 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.

Παράλληλα, 9 Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν σταθερές, ενώ 19 παρουσιάζουν αύξηση πλέον του 5%, ήτοι οι περιοχές αυτές που χρειάζεται ιδιαίτερη ακόμη προσοχή.

Είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, Φλώρινας, Λέσβου, Πάρου, Θήρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Καλύμνου, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Εύβοιας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας και Τρικάλων.

Ειδικά σε αυτές τις περιοχές, απευθύνουμε ισχυρότατη σύσταση για απαρέγκλιτη συνέχιση της τήρησης των μέτρων. Βλέπουμε ότι στο σύνολο της επικράτειας, πάντως, η επιδημιολογική εικόνα, όπως είπαν και οι Επιδημιολόγοι μας, βελτιώνεται σταδιακά.

 

red egg