Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να σώσεις ανθρώπινες ζωές!
Δίνοντας μια μονάδα αίματος σώζεις τρεις ζωές! Διαρκεί μόνο πέντε λεπτά. Αυτό το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, στο Δημαρχείο Γλυφάδας 60 άνθρωποι θα σώσουν τη ζωή 180 συνανθρώπων μας. Με απόλυτη ασφάλεια και με προκαθορισμένο ραντεβού, λόγω των μέτρων για την πρόληψη της διασποράς της Covid-19. Θα είναι άλλη μια Γιορτή Ζωής, από αυτές που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία και υψηλή συμμετοχή ο Δήμος Γλυφάδας, για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος, η οποία δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2014, στην έναρξη της πρώτης θητείας του Γιώργου Παπανικολάου.
«Η αιμοδοσία είναι ένας τομέας στον οποίο ανέκαθεν υπήρξε συμμετοχή και προσφορά. Συνεχίζουμε τη δράση αυτή μέσα στην πανδημία, τηρώντας ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Λίγα λεπτά από τον χρόνο μας και λίγο αίμα από το αίμα μας σώζουν ζωές», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
«Κάθε αιμοδοσία για εμάς είναι συμβολικά μια Γιορτή Ζωής. Έτσι και αυτή τη φορά, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, σας περιμένουμε για να χαρίσουμε ζωή και να δεθούμε πιο πολύ μεταξύ μας, συμμετέχοντας σε μια τόσο σημαντική δράση» αναφέρει η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Λένα Δεναξά, που έχει και τον συντονισμό της δράσης. Η αιμοδοσία του Δήμου Γλυφάδας, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ασκληπιείο Βούλας, θα διενεργηθεί στο κτίριο του Δημαρχείου (Άλσους 15, Γλυφάδα), το ερχόμενο Σάββατο, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Ο Δήμος Γλυφάδας έχει φροντίσει για την πλήρη προστασία και προφύλαξη των γιατρών και των εθελοντών αιμοδοτών, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με σεβασμό στους κανόνες και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Και αυτή τη φορά τα κρεβάτια θα είναι τέσσερα, ώστε να μπορέσουν να δώσουν αίμα όσο το δυνατόν περισσότεροι εθελοντές. Η τράπεζα αίματος του Δήμου Γλυφάδας δημιουργήθηκε από τη δημοτική αρχή στις 3 Οκτωβρίου 2014 και έκτοτε καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών σε αίμα, με ιδιαίτερη μέριμνα σε επείγοντα περιστατικά ή σε περιστατικά που χρήζουν μεγάλης ποσότητας αίματος με προτεραιότητα στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς, αιμορροφιλικούς, άτομα χωρίς συγγενικό περιβάλλον και σε περιστατικά που αφορούν παιδιά έως 18 ετών. Εθελοντές Αιμοδότες μπορούν να γίνουν όλοι οι υγιείς άνθρωποι από 18 έως 62 ετών (οι άντρες ανά 3 και οι γυναίκες ανά 4 μήνες).
Οι γενικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος πριν από την αιμοδοσία είναι: -Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 6 ώρες -Να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ -Να έχει λάβει ένα ελαφρύ γεύμα πριν από την αιμοδοσία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, απαιτούνται ετησίως 600.000 μονάδες για την κάλυψη των αναγκών όλης της χώρας. Μόνο το 40% αυτών καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια αξία αυτής της προσφοράς.