Σάς ενδιαφέρει: Συνήθειες που φθείρουν τα δόντια μας

Κάθε Δευτέρα στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει η Χειρουργός – Οδοντίατρος ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ (Γλυφάδα), σχετικά με τη στοματική φροντίδα.

 

 

Εκτός από το κάπνισμα και κάποιες τροφές, των οποίων η φθοροποιός δράση στα δόντια είναι ευρέως γνωστή, πολλές ακόμη καθημερινές συνήθειες φθείρουν είτε σε μικρότερο, είτε σε μεγαλύτερο βαθμό τα δόντια μας.

1. O ΒΡΥΓΜΟΣ

Το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, συνήθεια που συχνά συνεχίζεται και τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργεί κατάγματα και αποτριβές της αδαμαντίνης (σμάλτο) του δοντιού. Οι βλαβερές συνέπειες της έξης αυτής,  επεκτείνονται στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις και γενικά στο πρόσωπο, προκαλώντας φθορά  του διάρθριου δίσκου, πόνο και clicking  στις αρθρώσεις της γνάθου. Η χρήση ειδικού νάρθηκα βρυγμού και σε μερικές περιπτώσεις η χορήγηση φαρμάκων ενδοαρθρικά στην κροταφογναθική διάρθρωση ή ενδομυικά στους μύες του στοματογναθικού συστήματος, αποτελούν τη θεραπευτική αντιμετώπιση του βρουξισμού. Συχνά η θεραπεία απαιτεί συμμετοχή ειδικευμένου στη διαχείρηση του άγχους.

  1. H ΑΘΛΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΝΑΡΘΗΚΑ

Κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορεί να υποστούν πτώση ή σύγκρουση με τραυματισμό στην περιοχή του στόματος και απώλεια δοντιού. Η χρήση ενός προστατευτικού νάρθηκα είναι απαραίτητη, καθώς προστατεύει τα δόντια αλλά και τα μαλακά μόρια. Ο νάρθηκας αυτός κατασκευάζεται από τον οδοντίατρο και προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Έτσι εφαρμόζει απόλυτα στα δόντια του αθλητή και εξασφαλίζει σταθερότητα και άνεση, σε αντίθεση με τους προκατασκευασμένους νάρθηκες του εμπορίου.

  1. ΔΗΞΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Κάποιοι έχουν τη συνήθεια να μασάνε αντικείμενα, όπως μολύβια, στυλό, παγάκια, κ.ά. Αυτό μπορεί να βοηθάει στην αποβολή του άγχους και στη συγκέντρωση, δημιουργεί όμως μεγάλες φθορές στα δόντια. Η δήξη των αντικειμένων αυτών προκαλεί κατάγματα στα δόντια. Η μάσηση πάγου, λόγω της εναλλαγής ζεστού – κρύου, δημιουργεί ρωγμές στην αδαμαντίνη (σμάλτο) του δοντιού, επιδεινώνοντας τις ενοχλητικές οδοντικές ευαισθησίες.

4. ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Πρόκειται για συχνά εμφανιζόμενη συνήθεια, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι η εύκολη και γρήγορη λύση. Πολλές φορές, όμως, αποβαίνει καταστροφική. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η κύρια λειτουργία των δοντιών είναι η μάσηση και η επεξεργασία των τροφών.

  1. PIERCING ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΛΗ

Ακολουθώντας την μόδα της εποχής, πολλοί είναι οι νέοι σήμερα που τοποθετούν σκουλαρίκι στη γλώσσα ή τα χείλη. Δυστυχώς όμως αυτή η αισθητική παρέμβαση δεν είναι άμοιρη συνεπειών. Η τριβή του μεταλλικού κοσμήματος στα δόντια προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Έχει ενοχοποιηθεί για κατάγματα, ακόμη και νέκρωση των δοντιών αυτών! Επίσης, δεν θεωρείται απίθανο, η περιοχή του piercing να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου μικροβίων, που σε συνδυασμό με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως η κακή στοματική υγιεινή και το κάπνισμα, να πυροδοτήσει εκτεταμένες φλεγμονές.

source: google

photo: popoptiq.com

 

 

GLYFADA METROPOLITANS