Η επιστροφή των μαθητών σε όλα τα σχολεία από τη Δευτέρα έχει θέσει σε εγρήγορση τους επιστήμονες με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει επιστροφή στο κλείσιμο και την τηλεκπαίδευση.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί κυβέρνηση και επιστήμονες με αφορμή το «πρώτο κουδούνι» που θα χτυπήσει για πρώτη φορά ταυτόχρονα για όλα τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Από το υπουργείο Παιδείας διαμηνύουν ότι η κατάσταση φέτος είναι διαφορετική και ότι η δια ζώσης εκπαίδευση θα συνεχιστεί, αρκετοί επιστήμονες, όμως, δηλώνουν ότι είναι σχεδόν βέβαιη η επιστροφή μέσα στη χρονιά στο κλείσιμο σχολείων και την τηλεκπαίδευση.

 

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρας Ψαλτοπούλου, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η τηλεκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ η κατάσταση είναι δυναμική γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μπορεί να αλλάξει το πρωτόκολλο που έχει ανακοινωθεί και προβλέπει ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών.

Στο ίδιο πλαίσιο προειδοποίησε ότι καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική, ένα παιδί έχει τέτοιο ιικό φορτίο που μπορεί πάρα πολύ καλά να μεταδώσει κορωνοϊό στα άτομα του σπιτιού ηλικίας 60-70 που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους πριν από περίπου 9 μήνες.

 

 

Χωρίς εμβολιασμούς θα έχουμε κλείσιμο σχολείων

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.

«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά – Ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει κάνει την πρώτη δόση

Την Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας χαρακτήρισε απολύτως αναμενόμενο το γεγονός, ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες και αυτό, όπως είπε, θα συμβεί λόγω του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα διενεργηθεί σε ασυμπτωματικά παιδιά. Μάλιστα, σημείωσε, ότι η αύξηση που θα καταγραφεί είναι ανεξάρτητη από διασπορά λόγω έναρξης της σχολική χρονιάς, προσθέτοντας ότι εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά από τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

 

see more: newsbomb.gr