Συναγερμό σήμανε στην Αθήνα η υπογραφή του νέου “μνημονίου συνεργασίας” ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη στον τομέα των υδρογονανθράκων, χθες (03.10.2022) στην Τρίπολη. Σε αυτή την πρώτη φάση η κυβέρνηση απαντά με διεθνοποίηση της νέας πρόκλησης Ερντογάν.
Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η Ελληνική διπλωματία, σε ένα μπαράζ επαφών θα εκθέσουν την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας μετά τη νέα συμφωνία με τη Λιβύη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα (04.10.2022) ενημερώνει σχετικά, στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Πέμπτη και Παρασκευή στην Πράγα αναδεικνύει το θέμα – παράλληλα με τις άλλες παράλογες προκλήσεις και αξιώσεις της Τουρκίας (αποστρατικοποίηση νησιών, αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών κ.α.) – στους ευρωπαίους εταίρους (άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) αλλά «και όπου αλλού χρειαστεί», όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.
Η προκλητική αυτή κίνηση της Τουρκίας δεν έπεσε σαν… κεραυνός εν αιθρία.
Ήταν μέσα στον κατάλογο των πιθανών επιθετικών ενεργειών Ερντογάν κατά της χώρας μας, δεδομένου μάλιστα πως η Άγκυρα έχει ακόμη ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη.
Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί, και συζητήσει για την κινητικότητα Ερντογάν στην περιοχή, με τον Επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης.
«Χαστούκι» από την Ευρώπη
Πριν ακόμη οι Ευρωπαίοι εταίροι υποδεχτούν τον Ερντογάν στην Πράγα, έσπευσαν να του διαμηνύσουν ότι το “Μνημόνιο Συνεννόησης” είναι παράνομο και δεν αναγνωρίζεται.