Σε ηλικία 68 ετών «έσβησε» ο μεγάλος ρεμπέτης Μπάμπης Γκολές, ο οποίος συνέβαλε όσο ελάχιστοι στην αναβίωση του κλασικού ρεμπέτικου τραγουδιού και το «πάντρεμά» του με το λαϊκό.

Είχε γεννηθεί στην Πάτρα, στη συνοικία Ταμπάχανα και ως αυτοδίδακτος μουσικός ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και ούτι από 8 ετών, ενώ από την ηλικία των 12 και μπουζούκι.

μπουζούκι

Είχε την ευκαιρία να δει και ν’ ακούσει από κοντά τον Στράτο Παγιουμτζή, τον Τζουανάκο, τον Καζαντζίδη, την Πόλυ Πάνου και άλλους σπουδαίους τραγουδιστές και οργανοπαίκτες στις εμφανίσεις τους στα πατρινά πανηγύρια της δεκαετίας του ’50. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αποφάσισε να γίνει κι εκείνος επαγγελματίας μουσικός, παίζοντας τα παλιά ρεμπέτικα που πια είχαν ξεχαστεί και δεν παίζονταν στα κέντρα.

 

Το 1964 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε καφενείο στην συνοικία του Ταραμπούρα στην Πάτρα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 συνυπήρξε με το συγκρότημα “Τα παιδιά από την Πάτρα” στα πρώτα βήματα τους στον χώρο της μουσικής, στο νυχτερινό κέντρο «Χάραμα» των αδελφών Οικονόμου που βρισκόταν στην περιοχή της Οβρυάς. Το 1982 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά, με την ονομασία “Τσάρκα στα παλιά”.
Η δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι και η μοναδική του εκφραστική απόδοση πλούτισαν την μουσική του πορεία με 25 δίσκους. Είχε ηχογραφήσει συνολικά περίπου 300 παλιά και νέα τραγούδια.

Δισκογραφία

ΤΣΑΡΚΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ (1982) ΕΜΙ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΡΟΜΑΝΤΖΑ (1983) ΕΜΙ
ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΚΑΝΤΑΔΕΣ (1984) ΕΜΙ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΕΣ ΚΑΝΤΑΔΕΣ (1985) Αφοί Φαληρέα
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ ΕΓΩ ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ (1987) Αφοί Φαληρέα
ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΣ 6 (1988) Αφοί Φαληρέα
ΓΚΟΛΕΣ 7 (1989) Sonora
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ (1990) Sonora
Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΣ ΣΤΟ ΤΑΞΙΜΙ (1991) Lyra
ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ (1992) Lyra
ΜΙΑ ΖΩΗ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ (1993) Sonora
ΠΑΛΙΟ ΜΕΡΑΚΙ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟ (1995) Lyra
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΝΤΟΥΕΤΑ (1999) Eros
ΕΓΩ ΡΕΜΠΕΤΗΣ ΗΜΟΥΝΑ (2000) Eros
ΤΗΣ ΓΕΡΑΚΙΝΑΣ ΓΙΟΣ (2000) Eros
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ (2001) Eros
ΒΑΔΙΖΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΙΛΩ (2003) Eros
ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ (2009) Καθρέφτης

Γκολές