Ο Ρώσος ποιμενάρχης έφτασε χθες το μεσημέρι στις Καρυές, συνοδευόμενος από πενήντα περίπου επισκόπους, και του αποδόθηκαν οι τιμές που προβλέπει το αγιορείτικο τυπικό με υποδοχή από την Ιερά Κοινότητα, δοξολογία στο Πρωτάτο και ανταλλαγές δώρων, στο κτίριο της Επιστασίας. Πέραν τούτου ουδέν, με τον κ. Κύριλλο να κατευθύνεται στη συνέχεια στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τους συμπατριώτες του μοναχούς, με κωδωνοκρουσίες και δοξολογία.

Εκεί, σήμερα μετά το μεσημέρι θα υποδεχθεί τον πρόεδρο Πούτιν για να γιορτάσουν από κοινού την ιστορική για τη ρωσική ορθοδοξία επέτειο με μια κοινή παρουσία στο ιστορικό ρωσικό μοναστήρι του Αθω, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση στην αχανή ρωσική επικράτεια. Ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να φτάσει στις Καρυές το μεσημέρι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Από την Ιερισσό έως και τις Καρυές, σε θάλασσα και στεριά, δεν κινείτο ούτε «κουνούπι» εκτός «ματιού» των ρωσικών αστυνομικών, που έχουν έρθει στην περιοχή.

Αν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας ήταν το θέμα που εντυπωσίασε τους προσκυνητές που βρέθηκαν στον Αθω, με αφορμή την επίσκεψη των δύο κορυφαίων ρωσικών προσωπικοτήτων, αλλά και τους κατοίκους στην Ουρανούπολη και στην Ιερισσό, πόλεις της διαδρομής, η υποβάθμιση των εορταστικών εκδηλώσεων στον Αθω από πλευράς της Ιεράς Κοινότητας αλλά και του Φαναρίου ήταν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των αγιορειτών στις παρυφές της υποδοχής του κ. Κυρίλλου στις Καρυές.

Η παρουσία, του προέδρου Πούτιν αλλά και του κ. Κυρίλλου στον Αθω έδωσε αίγλη στο γενικότερο ζήτημα των εορτασμών που στη Ρωσία θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στις Καρυές η υποδοχή του κ. Πούτιν θα γίνει σήμερα παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.