Καθιστική ζωή; Αυτές είναι οι ασκήσεις ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ για να μην έχετε προβλήματα

Μάς ενημερώνει ο φυσιοθεραπευτής Λάμπρος Αθανασόπουλος

 

|| Συμβουλές για ασκήσεις χαμηλής έντασης μετά την Φυσιοθεραπεία: ||

ΑθανασόπουλοςΣΕ αυτό το άρθρο μου θα περιγράψω τις συμβουλές μου για τους ασθενείς μου και όχι μόνο, για τις ασκήσεις χαμηλής έντασης, που πρέπει να κάνουν για να μη τους ξαναπαρουσιαστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την καθιστική ζωή.

Αυτές οι ασκήσεις που θα περιγράψω είναι λίγο-πολύ γνωστές, αλλά οι πιο πολλοί, δεν γνωρίζουν εάν πρέπει να τις ακολουθήσουν ή όχι.

 

 

Το κύριο γνώρισμα αυτών των ασκήσεων χαμηλής έντασης είναι ότι δεν ασκείται μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις, κάτι που ενδιαφέρει τα άτομα:

  • Μιας κάποιας ηλικίας

  • Άτομα που δεν κινούνται πολύ λόγω καθιστικής εργασίας.

  • Έγκυος γυναίκες

  • Άτομα που έχουν τραυματίσει τις αρθρώσεις ή τα οστά τους

  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως τα αρθριτικά, η οστεοπόρωση και τα κατάγματα κόπωσης

  • Τα υπέρβαρα άτομα

  • Άτομα που μόλις ξεκίνησαν για πρώτη φορά να ασκούνται.

 

Περπάτημα

Το περπάτημα είναι μακράν, η πιο δημοφιλής από αυτές τις ασκήσεις. Όχι μόνο μάς βοηθά να κάψουμε θερμίδες, αλλά βελτιώνει και τη λειτουργία της καρδιάς.

Για να αυξήσετε τους παλμούς σας, περπατήστε πιο γρήγορα από το κανονικό, αυξάνοντας σχετικά την ένταση. Μπορείτε, εάν θέλετε, να περπατήσετε σε σχετικά ανηφορικό έδαφος, για να αυξήσετε λίγο την δυσκολία.

askiseis-phyciotherapy-kathistiki

 

Χορός

Καλή γυμναστική και μάλιστα πολύ ωφέλιμη, αλλά και διασκεδαστική. Μπορείτε να βρείτε ένα είδος χορού που να ταιριάζει στα γούστα σας, να αυξήσετε τους παλμούς της καρδιάς σας και όλα αυτά με το κέρδος ότι θα γνωρίσετε καινούργιους ανθρώπους.

Ποδηλασία

Ναι, και η ποδηλασία θεωρείται άσκηση χαμηλής έντασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αν έχετε λάθος ποδήλατο, ή λάθος σέλα. Ξεκινήστε αργά και αυξήστε τον χρόνο (και την ένταση, ίσως) σταδιακά, για να γυμνάσετε τους μύες του κάτω μέρους του σώματος, αλλά και να προφυλάξετε την υγεία της καρδιάς σας.

 

Κολύμβηση 

Η κολύμβηση γυμνάζει ολόκληρο το σώμα. Είναι εκπληκτικός τρόπος για να κάψουμε θερμίδες, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, λόγω του ότι το νερό βοηθά τις κινήσεις του σώματος χωρίς να ασκεί τεράστια πίεση στις αρθρώσεις μας. Κολυμπώντας δυναμώνουμε τις περισσότερες μυϊκές ομάδες του σώματος, και αυξάνουμε τους παλμούς μας, καθώς είναι πολύ καλή αερόβια άσκηση.

διακοπές

Yoga

Η yoga όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την σωματική μας κατάσταση, αλλά έχει και συνολικά οφέλη στην υγεία, μαθαίνοντάς μας τη σωστή στάση του σώματος, καθώς και ασκήσεις αναπνοής. Η τακτική ενασχόληση με την yoga μας βοηθάει να αναπτύξουμε δύναμη, καλή αίσθηση της ισορροπίας, αλλά και ευλυγισία. Και, το καλύτερο, έχει επιβεβαιωμένα ψυχολογικά οφέλη, ανεβάζοντας τη διάθεση και προσφέροντας μια γενικότερη αίσθηση ηρεμίας.

 

Τάι Τσι

Αυτή η αρχαία τεχνική από την Κίνα μας βοηθά σωματικά και ψυχικά. Οι κινήσεις είναι αργές και ελεγχόμενες, που σημαίνει ότι δεν ενδείκνυται για χάσιμο βάρους ή για βελτίωση της καρδιαγγειακής μας υγείας, αλλά μας κάνει να αισθανόμαστε πιο δυνατοί, ευλύγιστοι και με καλύτερη ισορροπία.

Pilates

Η μέθοδος εστιάζει στο να ρυθμίσει σωστά την ισορροπία του σώματος και να βελτιώσρι τη στάση του, μέσα από αργές, ελεγχόμενες κινήσεις και ασκήσεις. Η τακτική ενασχόληση μπορεί να βελτιώσει την μυϊκή μας δύναμη αλλά και να προσφέρει μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας. Το pilates, συνεπώς, αποτελούν καλή επιλογή άσκησης για άτομα που δεν μπορούν ή δεν πρέπει να ασχοληθούν με κάποια πιο έντονη αερόβια άσκηση.

 

Aqua aerobics

Η αερόβια άσκηση νερού είναι μια πολύ καλή επιλογή για άτομα που δεν μπορούν να ασκήσουν ιδιαίτερη πίεση στις αρθρώσεις τους. Συνήθως γίνεται σε νερό που φτάνει μέχρι τη μέση, και χρησιμοποιεί ασκήσεις όπως περπάτημα, μικρά πηδηματάκια, κινήσεις των χεριών αλλά και κινήσεις από σκι.

Glyfada Metropolitans Logo

 

Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο.