Αντιδήμαρχος Εσόδων-Διοικητικού-Πολιτικής Προστασίας: Πώς βελτιώθηκαν τα οικονομικά του δήμου
Βρισκόμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου 2017 και υποδεχόμαστε έναν χρόνο μετά, από την αρχή της αντιπυρικής 2016, τον Αντιδήμαρχο Εσόδων – Διοικητικού – Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρο της Εθελοντικής Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης, Στέλιο Θεοδοσόπουλο. Ο Αντιδήμαρχος, μάς μιλάει για όλα όσα πολύ σημαντικά, τα οποία οι δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν. Όχι μόνο για το τί πρέπει και οφείλουμε να κάνουμε ως πολίτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να προστατευθούμε από τις πυρκαγιές, αλλά και για όσα καλό είναι να γνωρίζουμε, όσον αφορά στα οικονομικά του δήμου μας.
Οι συμβουλές του και οι πληροφορίες του είναι πάντα πολύτιμες, καθώς μάς απαντούνται ερωτήσεις/απορίες/ανησυχίες, οι οποίες μάς απασχολούν/προβληματίζουν/ανησυχούν.
στην Άντα Θωμά creative media
Γ.m.: Η καινούργια αντιπυρική, σάς βρίσκει και φέτος, Αντιδήμαρχο Διοικητικού, Εσόδων και Πολιτικής Προστασίας. Θα θέλαμε να μάς πείτε τι έγινε από την προηγούμενη αντιπυρική 1η Μαΐου 2016 έως σήμερα.
Το χρονικό μιας τριπλής αντιδημαρχίας σε μια χρονική στιγμή κρίσιμη για το μέλλον του τόπου μας αλλά και της Γλυφάδας μας, απαίτησε πολύ δουλειά, σύνεση, σοβαρότητα αποφάσεων, επιλογή σχεδίων, πρόσληψη ή και μετακίνηση προσωπικού, σύγκρουση με παρωχημένες αντιλήψεις και γενναίες χαράξεις. Για να μην κουράζω, συνοπτικά θα ήθελα να ενημερώσω τους αναγνώστες σας ότι έγιναν τα εξής:
Ως προς το διοικητικό μέρος της αντιδημαρχίας, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για μετακίνηση αλλά και πρόσληψη προσωπικού εξειδικευμένου έτσι ώστε να στελεχωθούν οι διοικητικές υπηρεσίες, οι οικονομικές, οι τεχνικές, η καθαριότητα, η πολιτική προστασία, η φύλαξη σχολικών, δημοτικών κτιρίων και μαρίνων.
Η συνεργασία με το προσωπικό του δήμου είναι εξαιρετική και η απόδοση των υπαλλήλων βελτιωμένη. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου αποδίδοντας θετικά πρόσημα σε κάθε υποχρέωση κλείνοντας εκκρεμότητες χρόνων.
Επίσης προχωρεί η πλήρης μηχανοργάνωση σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του.
Όσον αφορά στο μέρος των εσόδων, η δυνατή προσπάθεια επικεντρώθηκε σε εκκρεμείς υποθέσεις όπως ο έλεγχος του ΤΑΠ των τελευταίων χρόνων και αντιπαραβολή στοιχείων, με αποτέλεσμα να βρεθεί διαφορά πάνω από 790.000 m2, υπέρ των εισφορών του δήμου, και συνέπεια την αύξηση των εσόδων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Επίσης λόγω της εκκαθάρισης του ΤΑΠ κάθε χρόνο θα εισέρχονται στα ταμεία του δήμου μας 1.200.000 ευρώ επί πλέον. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι μαρίνες ελέγχονται και αποδίδουν τα τέλη στον Δήμο.
Η οικονομική όμως επιτυχία δεν σταμάτησε στο τέλος του 2016, αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 τα έσοδα που θα έπρεπε να εισπραχτούν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ήδη έχουν εισπραχθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 και η εισπραξιμότητα των εσόδων ξεπερνά σε ποσοστό το 81%, (κλήσεις, πρόστιμα, οφειλές) και πιθανόν να πραγματοποιήσουμε αναμόρφωση προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα! Με αυτή την οικονομική δυνατότητα μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε για ένταξη νέων έργων καθώς και να υλοποιήσουμε την θέληση του Δημάρχου μας για οικονομική ελάφρυνση δημοτικών τελών.
Όσον αφορά στην Πολιτική Προστασία του δήμου μας, προσδιορίστηκαν οι αρμοδιότητες στον οργανισμό του Δήμου. Δημιουργήθηκε αρχείο με 190 κύριες ενότητες – θέματα που απασχολούν το γραφείο. Πραγματοποιήθηκαν οι κατά νόμο συγκλίσεις Σ.Τ.Ο. και ΣΟΠΠΕ. Εκπονήθηκαν τα απαιτούμενα επιχειρησιακά σχέδια με επικαιροποιήσεις (για διάφορα φυσικά φαινόμενα). Δημιουργήθηκε το πρότυπο Επιχειρησιακό & Εκπαιδευτικό κέντρο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας παράλληλα με το κέντρο Ραδιοεπικοινωνιών για εκπομπή – λήψη μέσω VHF/UHF Ραδιοεπικοινωνιακής κάλυψης συχνοτήτων στο ΝΑ τομέα Ν. Αττικής.
Συντάχθηκαν και υποβλήθηκαν μελέτες για Ραδιοεπικοινωνιακό υλικό, πυροσβεστικό εξοπλισμό και διασωστικό υλικό, μέσα ατομικής προστασίας, εργαλεία – συσκευές, επισκευές σχημάτων – συντήρηση αντλιών, συντήρηση – επισκευή εγκαταστάσεων Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα δημιουργείται ηλεκτρονική σελίδα Πολιτικής Προστασίας και μητρώο μελισσοκόμων του Υμηττού ζώνη ευθύνης Γλυφάδας.
Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας συντόνισε, οργάνωσε και έλαβε μέρος συνοπτικά στα εξής γεγονότα:
Ποτίσματα, καθαρισμοί, δενδροφυτεύσεις, λήψη μέτρων σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Διάνοιξη, συντήρηση δασικών οδών στον Υμηττό, αποψιλώσεις περιαστικής ζώνης Υμηττού, εκπαιδεύσεις (εκπαιδευόμενοι και εκπαιδεύοντες), ασκήσεις ετοιμότητας, αντλήσεις υδάτων, παροχή βοηθείας σε δημότες, αστικά συμβάντα, έρευνα και διάσωση, δασικές πυρκαγιές, παροχή βοήθειας σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σε άστεγους, νυχτερινές επιφυλακές, υπηρεσίες εθελοντών, παρουσίες εθελοντών, περιπολίες οχημάτων, δημιουργία αρχείου εθελοντών, δημιουργία αρχείου Συλλόγων, δημιουργία αρχείου εθελοντών Ραδιοεπικοινωνιών, πρόσκληση νέων εθελοντών – Αίτηση – Επικαιροποίηση μητρώου – Κατηγοριοποίηση.
Γ.m.: Ο Δήμος καλεί τους δημότες του σε καθαρισμό των οικοπέδων τους. Πόσο σημαντικό είναι αυτό και γιατί;
Ο κίνδυνος πυρκαγιάς δεν ελογχεύει μόνο στα δάση και τις δασικές εκτάσεις αλλά και μέσα στον αστικό ιστό μας, σε οικοπεδικούς χώρους που έχουν ξηρή εποχιακή βλάστηση και απορρίμματα. Επειδή γειτνιάζουν με κατοικίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αναπτυχθεί μια πυρκαγιά σ αυτούς τους χώρους και γιαυτό καλούμε τους ιδιοκτήτες και νομείς τους να τους καθαρίσουν. Από τον νόμο οφείλει ο κάθε ιδιοκτήτης να καθαρίζει το οικόπεδό του για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς που μπορεί να κινδυνέψουν άμεσα τα όμορα σπίτια, αυτοκίνητα και άνθρωποι. Στην πόλη μας εκτός των μεγάλων δημοτικών χώρων υπάρχουν και περίπου 1200 τέτοια οικόπεδα που χρήζουν άμεσα καθαρισμού.
Γ.m.: Τι πρέπει να κάνουμε όταν αντιληφθούμε πυρκαγιά ή για να προστατευτούμε;
Α) Ως παρατηρητής:
Καλώ το 112 ή το 199 άμεσα και δίνω σαφείς οδηγίες για το τι βλέπω, π.χ. καπνό λευκό ή μαύρο ή φλόγες, την θέση μου και το στίγμα της πυρκαγιάς. Αν γνωρίζω και οδούς πρόσβασης το αναφέρω. Δεν κλείνω το τηλέφωνο, αν δεν κατανοήσει και το κλείσει το κέντρο της Π.Υ.
Β) Ως κινδυνεύων εντός κατοικίας: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνει τις εξής οδηγίες:
Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας
-
Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
-
Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
Αν παραμείνετε στο σπίτι:
– Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
– Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
– Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
– Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
– Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
– Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
– Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
– Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.
Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
Γ.m.: Ακούσαμε πρόσφατα σε παρουσίαση βιβλίου, για μια Ευρωπαϊκή διάκριση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε γι’ αυτό.
Σε πρόσφατη παρουσίαση βιβλίου για την ιστορία του Πόντου, ο πρόεδρος των Ποντίων Γλυφάδας κος Κυριάκος Τιλκερίδης αναφέρθηκε με επαινετικά σχόλια για την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας, δίνοντας έμφαση σε μια πληροφορία που είχε από την Νομική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου.
Στις Βρυξέλλες στην τελευταία σύνοδο των στρατηγών του ΝΑΤΟ, υπήρξε εκτενής αναφορά με εξαίρετα σχόλια για την δράση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας για τον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης των σχεδίων έκτακτης ανάγκης καθώς και για τον ιδιάζοντα ίδιο τρόπο «Βρετανικού μηχανισμού» συνολικής αντιμετώπισης των γεωφυσικών, φυσικών, τεχνολογικών, ΧΡΒ και παθητικής αεράμυνας συμβάντων και φαινομένων.
Αυτό το γεγονός δίνει μια πανευρωπαϊκή διάσταση στο έργο μας και καταδεικνύει την σπουδαιότητα του και τη σημασία του καθώς και την σημασία που η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δίνει στην Πολιτική Προστασία και στον εθελοντισμό.
Αυτή είναι η συνέχεια μιας χρόνιας και ανοικτής παρουσίας μας στον Ευρωπαϊκό χώρο καθώς η πρώτη παρουσίαση του έργου μας και οι προτάσεις μας για μια τύπου ERASMUS συνεργασία των εθελοντών πολιτικής Προστασίας των Ευρωπαϊκών κρατών έγινε πριν από δύο περίπου χρόνια και έκτοτε υπάρχει παρακολούθηση της πορείας των δράσεών μας και επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή αντίστοιχη Κοινότητα με κατάληξη αυτή την τελευταία αναφορά. Έπεται η συνέχεια…
Γ.m.: Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην 1η Μαΐου, ποια είναι τα σχέδιά σας για τους επόμενους μήνες;
Ο σχεδιασμός, ο αυτοσχεδιασμός, η εκπόνηση σχεδίων και η επιχειρησιακή τους αρτιότητα, θα δοκιμαστούν στην εξάμηνη περίοδο της αντιπυρικής διάρκειας που άρχισε πρόσφατα. Η συνεργασία των εθελοντών μεταξύ τους και με τους επιχειρούντες φορείς, η αντοχή και η διάρκεια λειτουργίας των οχημάτων, μέσων, συσκευών και εργαλείων, το σθένος η ψυχή, η εμπειρία και η γνώση των εθελοντών, είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν την έκβαση κάθε συμβάντος από το επίπεδο της πρόληψης μέχρι της επέμβασης και της αποκατάστασης.
Η συνεχής παρακολούθηση και επικαιροποίηση της καθημερινής ανάλυσης και ανάγνωσης των παραγόντων που επηρεάζουν την επικινδυνότητα της κάθε ημέρας, οι συνεχείς βάρδιες, η παρατήρηση του πεδίου και προληπτική επιχειρησιακή δυνατότητα ελαττώνουν την εμφάνιση ανεξέλεγκτων φαινομένων συμπεριλαμβανομένων και των πυρκαγιών.
Γ.m.: Καθώς είστε ο πλέον κατάλληλος να μάς απαντήσει γι’ αυτό, τί σημαίνει Αντιπυρική περίοδος κε Αντιδήμαρχε;
Μέτρα πρόληψης, καταστολής και αποκατάστασης δασικών πυρκαγιών που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται από τους εμπλεκόμενους φορείς, τους δήμους, την Γ.Γ.Π.Π., τους πιστοποιημένους εθελοντές και τους πολίτες στο μέρος που αναλογεί στον καθένα. Καλό καλοκαίρι!
Γ.m.: Καλό καλοκαίρι και από όλους εμάς, σάς ευχαριστούμε και πάλι.
Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι για να ενταχθεί κάποιος στην ομάδα της Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης Γλυφάδας, χρειάζεται μόνο να έχει θέληση για γνώση, μάθηση, συνεργασία και να είναι διατεθειμένος να δώσει ένα κομμάτι από τον εαυτό του, για το κοινό καλό.
Πληροφορίες στο πυροφυλάκιο, τέρμα Κ. Αθανάτου και στο Επιχειρησιακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο, Αρχιπελάγους 29.