Σκληρό ροκ με το… καλημέρα
Επιχειρείται ροκάνισμα του χρόνου μέσω των διερευνητικών εντολών, με πρώτο τον Μεϊμαράκη. Κάλπες στις 20 ή τις 27 Σεπτέμβρη. Δική του ΚΟ και κόμμα «ΛΑ.Ε» με 25 βουλευτές από τον Λαφαζάνη. Η γραμμή και οι στόχοι Τσίπρα και τα μηνύματα από το εξωτερικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά παραμένει άγνωστο… πότε θα γίνουν οι εκλογές. Κι αυτό διότι ο ένας, τουλάχιστον, πολιτικός αρχηγός που έλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο (ξημερώματα με email και σήμερα το πρωί δια ζώσης), ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δήλωσε ότι θα εξαντλήσει το τριήμερο που του παρέχει το Σύνταγμα, για να σχηματίσει κυβέρνηση με «μαγιά» τους 76 βουλευτές της ΝΔ.
Φυσικά… δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς χωρίς τους 100+ βουλευτές που αριθμεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν κανένα κόμμα ή άθροισμα κομμάτων να αποκτήσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η λεγόμενη «ευρωπαϊκή αντιπολίτευση» όμως (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) έδειξε χθες το βράδυ αποφασισμένη να ανατρέψει τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού για σύντομη προεκλογική περίοδο (με κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου) και να την επεκτείνει κατά μία εβδομάδα (27 Σεπτεμβρίου).
Να αργήσουν οι εκλογές… μέσω εντολών
Ποιοί θα πάρουν τις εντολές πλην του προέδρου της ΝΔ; Το τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή, οπότε μετά τον κ. Μεϊμαράκη θα έλθει η σειρά του Ν. Μιχαλολιάκου. Σήμερα όμως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε επισήμως τη σύσταση δικής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας με 25 βουλευτές. Δεδομένου ότι η Χρυσή Αυγή διαθέτει 17 βουλευτές, την τρίτη θέση θα καταλάβει η «ομάδα Λαφαζάνη».
Εν προκειμένω, οι γνώμες διίστανται για το εάν μία ΚΟ που προέκυψε απο ανεξαρτητοποίηση και όχι από εκλογές δικαιούται να λάβει διερευνητική εντολή. Εάν προκριθεί η άποψη συνταγματολόγων που εκτιμούν ότι δικαιούται, τότε η εντολή θα δοθεί στον κ. Λαφαζάνη και θα μείνει εκτός ο κ. Μιχαλολιάκος.
Εννοείται πως ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έχουν τη δυνατότητα… σχηματισμού κυβέρνησης, ωστόσο και οι δύο (σ.σ. κυρίως ο πρώτος) θα ροκανίσουν τον χρόνο ώστε να επιμηκυνθεί η προεκλογική περίοδος.
Πρώτο κόμμα με διαφορά απέναντι στο «παλιό»
Κατά τα λοιπά, το Μαξίμου κινήθηκε όπως είχαν προαναγγείλει στελέχη του τις προηγούμενες ημέρες: αποφάσισε εκλογές όταν εγκρίθηκε η συμφωνία-μνημόνιο από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και υπογράφτηκε από τον ESM το δάνειο.
«Μην περιμένετε καμία κίνηση πριν από την Πέμπτη», έλεγαν στο Euro2day.gr καλά πληροφορημένες πηγές… και επιβεβαιώθηκαν.
Η οριστική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου υπό τον κ. Τσίπρα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, χθες το απόγευμα. Οι Νίκος Παππάς, Νίκος Βούτσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Φίλης, ο γραμματέας της ΚΟ Χρήστος Μαντάς και ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, συμφώνησαν στην ανάγκη εκλογών για τους λόγους που εξέθεσε αργότερα και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, προφανής: να κατακτήσει την πρώτη θέση «με διαφορά» («αν όχι την αυτοδυναμία»), συσπειρώνοντας τους πολίτες που ποτέ δεν θέλησαν ρήξη με την Ευρώπη και έξοδο από το ευρώ, αλλά και δεν επιθυμούν «να επιστρέψει στην εξουσία το παλιό, φθαρμένο, πολιτικό προσωπικό».
«Επιδοκιμάστε ή επικροτήστε»
Η κυβέρνηση έχει χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία του Ιουλίου. Το βασικότερο, όπως είπαν: ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου στη βάση ενός διαφορετικού προγράμματος από αυτό που αναγκάστηκε να ακολουθήσει, οπότε η πολιτική ηθική υπαγορεύει την προσφυγή στον λαό για να επικροτήσει ή να αποδοκιμάσει την επιλογή της κυβέρνηση και του πρωθυπουργού.
“Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 του Γενάρη εξήντλησε τα όριά της, τώρα πρέπει να πάρει εκ νέου τον λόγο ο κυρίαρχος λαός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του.
Σουρεάλ εικόνα στη Βουλή
Εδώ κι ένα μήνα υπάρχει η σουρεάλ κατάσταση («θεσμική δυσαρμονία») να ψηφίζει η κυβέρνηση προαπαιτούμενα-συμφωνία με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ 30-44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζουν δηλώνοντας ότι στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ως εκ τούτων, θεωρήθηκε «χάσιμο χρόνου» η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, ειδικά μετά την (προχθεσινή) δήλωση του κ. Λαφαζάνη ότι οι βουλευτές της Πλατφόρμας θα ψήφιζαν πάλι αρνητικά. «Δεν είχε κανένα νόημα να καταγραφεί και επισήμως η απώλεια της δεδηλωμένης, την οποία γνωρίζουμε από τον Ιούλιο», λένε κυβερνητικά στελέχη.
Η λειτουργία των θερινών τμημάτων δεν «έπαιξε» ποτέ: χρησιμοποιήθηκε για να κοπάσει η εκλογολογία, η οποία εκτιμήθηκε ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα στη συζήτηση στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την έγκριση της συμφωνίας.
«Ok» από τους εταίρους
Οπως απέδειξαν οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των εταίρων, είχαν δώσει το πράσινο φως για την προσφυγή στις κάλπες -το αντίθετο θα ήταν, απλώς, αδύνατον…) καθώς ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε κυβέρνηση ειδικού σκοπού όταν έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή.
Προς επίρρωση, η κυβέρνηση προχώρησε το τελευταίο πενθήμερο σε ένα μπαράζ ερμηνευτικών εγκυκλίων που ήταν απαραίτητες για να «τρέξουν» τα ψηφισμένα προαπαιτούμενα, έχοντας εξασφαλίσει την 30ήμερη «ανάπαυλα» που απαιτεί η εκλογική διαδικασία.
Το κατά Τσίπρα διακύβευμα της κάλπης
Ο κ. Τσίπρας, με το διάγγελμά του, έθεσε το στίγμα της εκλογικής του καμπάνιας και ιχνογράφησε το διακύβευμα της κάλπης.
«Επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη και περήφανος για τη μάχη που έδωσα», είπε, για να προσθέσει: «Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής απέναντί σας. Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τις εκλογές του Γενάρη. Δεν αντιμετωπίσαμε όμως και την αντίδραση που υπολογίζαμε. Σ’ αυτή τη μάχη κάναμε υποχωρήσεις αλλά φέραμε μία συμφωνία που, στους δεδομένους, συντριπτικά αρνητικούς, συσχετισμούς στην Ευρώπη, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει».
Στη συνέχεια παρουσίασε το πρώτο διακύβευμα: «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία αλλά ταυτόχρονα θα δώσουμε τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες, για να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών, χωρίς να αποδεχόμαστε σαν θέσφατα τις ερμηνείες τους».
Εμφανίζοντας ως δείγματα γραφής τις μικρές «νίκες» («στα νοσοκομεία δεν υπάρχει το εισιτήριο των 5 ευρώ», ή «οι απολύσεις στο δημόσιο αποτελούν πια παρελθόν», ή «οι 100 δόσεις», ή τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, ή η προχθεσινή διακοπή των εργασιών στις Σκουριές), παρουσίασε το δεύτερο διακύβευμα της κάλπης: την υλοποίηση βασικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, διατηρούνται «ζωντανές» στο νέο μνημόνιο, όπως η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων, ή η αποτροπή της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Επισήμανε με νόημα μάλιστα ότι, εάν ανανεωθεί η λαϊκή εντολή, «θα κυβερνήσουμε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο προσγειωμένοι, αλλά πάντα προσηλωμένοι στον τελικό στόχο μιας ελεύθερης, δημοκρατικής και κοινωνικά δίκαιης Ελλάδας».
Το τρίτο εκλογικό διακύβευμα είναι «η μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς που μόλις άρχισε», για «να πληρώσουν επιτέλους οι αιωνίως κερδισμένοι που κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε να αγγίξει» -έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Μνημόνιο με δραχμή…
Το πρωθυπουργικό διάγγελμα είχε και καρφιά για την «ομάδα Λαφαζάνη», χωρίς να κατονομάσει την Αριστερή Πλατφόρμα.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να κρίνουν «κι εκείνους που επικαλούμενοι την ιδεολογική συνέπεια εισηγήθηκαν μνημόνιο με δραχμή και μετέτρεψαν σε μειοψηφία την πλειοψηφία που έδωσε ο λαός στην πρώτη για τον τόπο κυβέρνηση της Αριστεράς».
Με Γλέζο και, ίσως, Ζωή
Ετσι κι αλλιώς, ο κύβος ερρίφθη και για την «ομάδα Λαφαζάνη», η οποία προχωρά σε ίδρυση κόμματος για να δώσει τη μάχη των εκλογών.
Το πιθανότερο είναι να φτάσει στις κάλπες αυτόνομα, καθώς μέχρι χθες δεν είχαν αποδώσει οι διεργασίες για κοινή κάθοδο με άλλες εξωκοινοβουλευτικές κινήσεις της Αριστεράς και, κυρίως, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Σε κάθε περίπτωση, το «κόμμα Λαφαζάνη» θα πασχίσει να συγκροτήσει εκλογική αντιμνημονιακή «ομπρέλα», γι’ αυτό και ως πιθανά ονόματα του εν λόγω σχήματος αναφέρονταν τα ΕΑΜ («Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο» με προφανή τον συμβολισμό του αρκτικόλεξου) και ΛΑ.Ε. (Λαϊκή Ενότητα). Τελικά κατέληξε στο τελευταίο και ήδη ανακοινώθηκε στη Βουλή η ανεξαρτητοποίηση 25 βουλευτών.
Οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της Πλατφόρμας, που συσκέπτονται διαρκώς από χθες το μεσημέρι, να επιδιώκουν συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρότι η ίδια κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της.
«Κέρδισαν» πάντως τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος, αφού κατηγόρησε «την κυβέρνηση του Μαξίμου ότι αποφάσισε εσπευσμένες εκλογές αγνοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ», κάλεσε «τους ιδρυτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μέτωπο Αντίστασης, σε μία ενιαία λαϊκή αντιστασιακή συνεργασία».
Κατά τις πληροφορίες, η Πλατφόρμα δεν δείχνει να επιθυμεί σύμπραξη με τον Γιάνη Βαρουφάκη -αλλά ούτε και ο ίδιος φάνηκε να ενδιαφέρεται.
Photo:
source: http://www.euro2day.gr/
///