Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα πυρκαγιών, και ιδιαίτερα αυτό της Ανατολικής Αττικής, σε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα για τη δασοπροστασία η Αυτοδιοίκηση προχώρησε ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο οποίος αποτελεί όπως αναφέρει «αυτοδιοικητικό μοντέλο αποτελούμενο από 12 δήμους γύρω από τον Υμηττό». Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «τα έργα πρόληψης για την θωράκιση των δασών δεν είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης», ενώ απαριθμεί τις δράσεις του, όπως για παράδειγμα, οι αποψιλώσεις, κλαδεύσεις, συντήρηση δασικών δρόμων κλπ. Επίσης, τονίζει ότι προτείνει «τη δημιουργία ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας και θέτουμε όλο το μηχανισμό και την επιστημονική ομάδα του ΣΠΑΥ στη διάθεση όλων των Δήμων της χώρας».

 

Η ανακοίνωση του ΣΠΑΥ:

 

“Επειδή αυτή την περίοδο γίνεται πολύ λόγος για το πως η αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται τα χρήματα για την Πολιτική Προστασία και τις ενέργειές της για τη δασοπροστασία, ως Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) δίνουμε στη δημοσιότητα το σχέδιο και τα έργα που υλοποιούμε, καθώς επίσης και τους πόρους που εξασφαλίσαμε από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, από μελέτες που καταθέσαμε αλλά και από ιδίους πόρους των Δήμων Μελών μας.

 

Ο ΣΠΑΥ αποτελεί ένα πρότυπο Αυτοδιοικητικό μοντέλο που αποτελείται από τους 12 Δήμους γύρω από τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Δήμους με διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές αφετηρίες που έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μια άριστη σχέση συνεργασίας με κοινό στόχο την προστασία αλλά και την ανάπτυξη του Υμηττού ως πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.

 

Να τονιστεί ότι τα έργα πρόληψης για την θωράκιση των δασών δεν είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, παρά ταύτα επικουρικά υλοποιούμε ένα εμβληματικό έργο συνολικού ύψους 11 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει εκτεταμένες αποψιλώσεις, κλαδεύσεις, συντήρηση δασικών δρόμων, απομάκρυνση σκουπιδιών και ογκωδών υλικών, συντήρηση υδραυλικών συστημάτων, τοποθέτηση νέων παρατηρητηρίων πυροφύλαξης και συντήρηση υφιστάμενων, ανύψωση και συντήρηση δεξαμενών νερού καθώς και τοποθέτηση νέων υδατοδεξαμενών, ενίσχυση εθελοντών με χρήσιμο πυροσβεστικό εξοπλισμό, προμήθεια 15 νέων πυροσβεστικών οχημάτων και 2 σύγχρονων υδροφόρων οχημάτων, δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του ΣΠΑΥ και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον Υμηττό, και συγκεκριμένα χρήση drones, κάμερες θερμικής ανίχνευσης, έξυπνους αισθητήρες, ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης των πολιτών, αισθητήρες παρακολούθησης της στάθμης των δεξαμενών νερού και σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών που «ρίχνονται» στη μάχη της δασοπροστασίας και ενισχύουν το έργο όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως των 12 Δήμων γύρω από τον Υμηττό που αποτελούν την οικογένεια του ΣΠΑΥ.

 

Η στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του ΣΠΑΥ γίνεται σε 8ωρη-16ωρη-24ωρη βάση, ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα και τον χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδεται καθημερινά από την Γ.Γ.Π.Π., στελεχώνεται από εκπαιδευμένους εξωτερικούς συνεργάτες του Συνδέσμου και σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς ή εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (πλημμυρών – χιονοπτώσεων – καύσωνα κ.α), ενισχύεται εφόσον απαιτηθεί από το μόνιμο προσωπικό του Συνδέσμου.

 

Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ανάδειξη του Υμηττού μέσω της καλλιέργειας φιλοδασικής συνείδησης των πολιτών με τοποθέτηση νέου εξοπλισμού δασικής αναψυχής, με δημιουργία πάρκων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, με ανάπτυξη δικτύου πεζοπορικών διαδρομών, με δράσεις ενημέρωσης, με υποδομές για δραστηριότητες των επισκεπτών στα σημεία υψηλής επισκεψιμότητας και περιπάτου όπως έξυπνα σημεία ενημέρωσης των πολιτών, υποδομές πρόσβασης στο διαδίκτυο και σημεία επισκευής ποδηλάτων σε ποδηλατικές διαδρομές στο βουνό, ενώ ταυτόχρονα γίνεται χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Υμηττού.

 

Όλα αυτά με τις οικονομικές εισφορές που διαθέτουν κάθε χρόνο στον ΣΠΑΥ οι Δήμοι γύρω από τον Υμηττό, με τους ΚΑΠ πυροπροστασίας που λαμβάνει ο ΣΠΑΥ ετησίως και κυρίως με αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το Πράσινο Ταμείο και το Ταμείο Ανάκαμψης, σε πολλά από τα οποία οι Σύνδεσμοι Δήμων αρχικά δεν ήμασταν δικαιούχοι, αλλά με δικές μας ενέργειες καταφέραμε να ενταχθούμε ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, δουλειάς, οργάνωσης και μελετών.

 

Όμως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών και τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης που πλέον είναι ορατά, θεωρούμε ότι είναι πατριωτικό μας καθήκον, ως Αυτοδιοικητικοί, να υψώσουμε ανάστημα και να αναλάβουμε συγκεκριμένες και άμεσες πρωτοβουλίες σε πανελλαδικό επίπεδο, για να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και για την πραγματική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

 

Τα δάση της πατρίδας μας, όπως και ο Υμηττός βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς εκκρεμούν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα τα οποία δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Ζητήματα που ο ΣΠΑΥ έχει αναδείξει μέσα από τη διοργάνωση δύο μεγάλων FORUM όπου παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη σωτηρία των δασών, καταθέτοντας στην πολιτεία έναν Δεκάλογο Προτάσεων, ο οποίος βασίζεται στο τρίπτυχο νομοθεσία – χρηματοδότηση – εθελοντισμός. Ενώνοντας αποτελεσματικά αυτά τα τρία γρανάζια, και αλλάζοντας καθοριστικά τον συσχετισμό μεταξύ πρόληψης και καταστολής, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές αναφορικά με την προστασία των ορεινών όγκων της χώρας μας.

 

Και επειδή κάθε δέντρο που καίγεται είναι γροθιά στο στομάχι, όπου κι αν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι για να διαφυλάξουμε τα δάση της πατρίδας μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Εμείς, εκ μέρους του ΣΠΑΥ, προτείνουμε τη δημιουργία ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας και θέτουμε όλο το μηχανισμό και την επιστημονική ομάδα του ΣΠΑΥ στη διάθεση όλων των Δήμων της χώρας, παρέχοντας νομική και επιστημονική υποστήριξη για εκπόνηση μελετών και για ίδρυση αντίστοιχων Συνδέσμων σε πανελλαδικό επίπεδο.”

 

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο και συνοπτική παρουσίαση με τα έργα και τις παρεμβάσεις του ΣΠΑΥ:

 

Δείτε το βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=KF6vnGQO8bg
Δείτε την παρουσίαση εδώ: